به گزارش اختاز نیوز، یکی از سوالاتی که در بحبوحه درگیری بین اسرائیل و حماس مطرح می شود این است: «قطر چه سابقه ای دارد؟ اندکی پس از حمله 7 اکتبر، وزارت خارجه قطر با صدور بیانیه ای اسرائیل را مسئول حمله حماس دانست، بیانیه ای که از دیدگاه متحدان غربی دوحه ناامید کننده بود. به ویژه زمانی که عربستان سعودی – بازیگری که در آستانه عادی سازی روابط دیپلماتیک با اسرائیل بود – از لحنی آرام و ملایم برای محکوم کردن تل آویو استفاده کرد و امارات متحده عربی شمشیر خود را بست.
آتش نشان یا آتش نشان
اندکی بعد، رویترز گزارش داد که مقامات قطری در حال مذاکره با حماس و اسرائیل برای آزادی گروگان ها هستند. این اقدام یک اقدام مثبت بود. شواهد نشان داده است که علیرغم موضع وزارت خارجه قطر، تمیم بن حمد آل ثانی تلاش می کند در متحد فعلی آمریکا کاری مثبت انجام دهد. با این حال، پاسخ خاموش به تلاشهای دوحه، گمانهزنیها را افزایش داد و مبنایی برای بسیاری از صداها شد. گروهی قطری ها را آتش افروز و گروهی دیگر آنها را آتش افروز نامیدند.
طبیعتاً واضح است که قطر هر کاری که می تواند برای کمک به واشنگتن انجام می دهد. در اواسط دهه 1990، زمانی که روابط بین ایالات متحده و عربستان سعودی تیره شده بود و تعداد زیادی از نیروهای آمریکایی در این پادشاهی نامطلوب بود، قطری ها درهای خود را به روی پایگاه عملیاتی آمریکا در العدید باز کردند. پایگاهی که پنتاگون از آنجا جنگ های افغانستان و عراق و همچنین عملیات های بی شمار ضد تروریسم را هدایت می کرد. چند سال پیش حدود ده هزار نیروی نظامی آمریکایی در این پایگاه مستقر بودند. العدید، اوت 2021، زمانی که نیروهای آمریکایی افغانستان را ترک کردند و هزاران افغان را با خود بردند، بسیار مهم بود. دیگر بازیگران منطقه – به ویژه امارات متحده عربی – نقش داشتند، اما قطر اولین مقصد بسیاری از پناهندگان بود.
مشکلات از طرف
هنگامی که حمله روسیه به اوکراین در زمستان سال بعد رخ داد، رهبر قطر (برخلاف سایر شرکای ایالات متحده، از جمله اسرائیل) به شدت کرملین را محکوم کرد. زمانی که روس ها قرارداد غلات را لغو کردند، قطر با ترکیه و روسیه برای یافتن راه حل همکاری کرد. علاوه بر این، در حالی که دوحه تمایل چندانی برای عادی سازی روابط با اسرائیل نشان نداده است، دوحه تصمیم گرفته است تا کمک های خود را بین فقیرترین ساکنان غزه توزیع کند. فلج فارین وی نوشت: قطر با وجود اقدامات مثبت خود مشکل ساز است، در همان سالی که ساخت پایگاه هوایی العدید آغاز شد، شبکه خبری الجزیره مناقصه دوحه را راه اندازی کرد. اما با گذشت زمان مشخص شد که بسیاری از تهیه کنندگان، روزنامه نگاران و مفسران شبکه عربی الجزیره ضد آمریکایی هستند.
یک گروه ادعا می کند که حضور گروه هایی مانند حماس در دوحه برای آمریکا مفید است. از دیدگاه این گروه، قطر زمینه را برای تماس نمایندگان واشنگتن با افرادی که تمایلی به داشتن روابط مستقیم با آمریکا ندارند، ایجاد می کند. رهبران دوحه این استدلال را مطرح می کنند و پیشنهاد می کنند که با میزبانی از رهبران اخوان المسلمین و حماس در دوحه، بتوانند بر آنها نظارت داشته باشند. فارین پالیسی مدعی است که این موضع تا حدودی منطقی است، اما تمام واقعیت نیست: بر اساس این نشریه، رهبران قطر حماس و اخوان المسلمین را در کنار خود نگه داشته اند و به آنها فرصت برای به چالش کشیدن اسرائیل داده اند.
فرین پالسی در ادامه اظهار داشت: اگر رهبران قطر اعضای حماس را آنطور که میگویند زیر نظر دارند، باید در مورد حمله 7 اکتبر هشدار میدادند و از وقوع چنین حملهای جلوگیری میکردند. شواهد نشان می دهد که رهبران قطر هیچ اطلاعی از چنین حمله ای نداشتند، بنابراین می توان گفت که سران قطر در حال بازی با هر دو طرف هستند. حال سوال این است که چرا دولت های آمریکا این فرصت را به دوحه داده اند؟ در پاسخ، بخشی از این انفعال به ماهیت سیاست خارجی واشنگتن و تصمیمات ضعیف آن مربوط می شود. مقامات آمریکایی تمایل دارند رفتار بد متحدان را نادیده بگیرند، زیرا معتقدند شریک آنها از راه های دیگر مفید خواهد بود. از سوی دیگر، از آنجایی که ایالات متحده سرمایه گذاری زیادی در العدید کرده است – تلاشی بلندپروازانه برای دگرگونی خاورمیانه و مکانیزمی که هیچ جایگزینی برای آن وجود ندارد – سیاست گذاران این کشور تمایلی به به چالش کشیدن دوحه در رویکردهای منطقه ای آن ندارند.