مسکو به دیپلماسی فعال در این راستا ادامه می دهد و ما شاهد مواضع بسیاری از سوی مقامات روسیه هستیم. روس ها می گویند این وضعیت ناشی از سیاست های آمریکا در منطقه است. از زمان حمله حماس به اسرائیل، ولادیمیر پوتین سعی کرده این وضعیت را «نمونه ای از سیاست های شکست خورده آمریکا در خاورمیانه» معرفی کند. شاید روسیه میخواهد نقش خود را در منطقه بهبود بخشد، حتی در کنار کشورهای عربی قرار میگیرد و میگوید که میخواهد یک کشور مستقل فلسطینی ایجاد کند و خواستار آتشبس فوری است. در همین حال، جلب توجه بینالمللی به غزه تا جایی پیش رفته است که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نگران حواشی جنگ است.
آیا روسیه درگیر جنگ است؟
علاقه روسیه به جنگ فلسطین و اسرائیل منجر به شکلگیری این سناریو شد که روسها میتوانستند در ماجرای جنگ غزه نقش داشته باشند. با این حال، اکثر کارشناسان در این زمینه نقش روسیه را رد می کنند. الکساندر بن تزوی، سفیر اسرائیل در مسکو، اخیراً به روزنامه کومرسانت گفت: ما معتقد نیستیم که روسیه هیچ نقشی دارد. [درحمله] داشته است.” او افزود که این پیشنهاد که روسیه ممکن است با حملات حماس به اسرائیل ارتباطی داشته باشد “اساسا بی معنی است.” هانا نات، کارشناس روسیه و خاورمیانه در موسسه مطالعات منع گسترش سلاح های هسته ای جیمز مارتین، با مقر در برلین همچنین میگوید: «من هیچ مدرکی دال بر نقش مستقیم روسیه در تأمین تسلیحات به حماس یا نقش ارتش این کشور در آموزش نیروهای حماس ندیدهام».
تعمیق همگرایی بین تهران و مسکو
علاوه بر این، جنگ غزه باعث تعمیق برخی صفبندیها و دامن زدن به اختلافات میان برخی کشورها شد. ایران و روسیه از جمله کشورهایی هستند که بیشترین همسویی و همگرایی را در خصوص حوادث پس از این جنگ دارند. البته دیدگاه تهران و مسکو تا حدودی متفاوت است. به نظر می رسد روسیه با بحران غزه به عنوان یک موضوع تاکتیکی برخورد می کند که می تواند توجهات را به سمت حماس منحرف کند و در عین حال مراقب باشد که روابط خود با اعراب را تیره نکند. ما دیدیم که روسیه از قطعنامه مورد بحث برزیل در شورای امنیت درباره آتش بس خودداری کرد. اما ایران حماس را یکی از اعضای موثر محور مقاومت می داند که جنبه راهبردی دارد.
در نهایت این درگیری بین حماس و مهمترین رقیب منطقه ای ایران یعنی اسرائیل است. در این میان روسیه می خواهد نقش متعادل کننده و میانجی را ایفا کند. همانطور که دیمیتری پسکوف، سخنگوی ولادیمیر پوتین گفت: روسیه قادر است و قصد دارد در حل این بحران نقش ایفا کند. ما ارتباط خود را با هر دو طرف درگیری حفظ کرده ایم.» اکنون این سوال مهم مطرح می شود که آیا دیدگاه تاکتیکی روسیه در مورد جنگ غزه می تواند باعث شود مسکو از این بحران به عنوان محلی برای گرفتن امتیاز از غرب در جبهه اوکراین استفاده کند؟ در این صورت آیا روسیه می تواند پشت ایران و حماس را پاک کند؟
لاوروف وارد تهران شد
در بحبوحه جنگ غزه، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه قرار است امروز برای شرکت در نشست 3+3 درباره قفقاز جنوبی به ایران سفر کند. اما تقریباً قابل پیش بینی است که در حاشیه این دیدار، لاوروف از حضور خود در تهران برای گفتگو درباره جنگ فلسطین و اسرائیل استفاده کند. حال سوال این است که آیا روسیه پس از این نیز به تعادل خود ادامه خواهد داد یا وزن روسیه در ازای دریافت امتیاز از غرب به سمت اسرائیل خواهد رفت؟ اگر کرملین چنین ریسکی را بپذیرد، چه تاثیری بر معادلات جنگ و چشم انداز روابط تهران و مسکو خواهد داشت؟
تلاش مسکو برای ادامه نقش متعادل کننده خود
در همین راستا، ابراهیم متقی، استاد دانشگاه تهران به روزنامه «دنیای اختاز» گفت: نگرش روسیه به خاورمیانه در سالهای پس از جنگ سرد، از حالت فعال به حالت تعادل تبدیل شده است. دولتی متوازن که تلاش می کند تا بر اساس ایده های مبتنی بر صلح سازی به ثبات، تعادل و همکاری بازیگران در فضای منطقه ای دست یابد.متقی ادامه داد: در شرایط کنونی موازنه قوا در خاورمیانه به وضوح تغییر کرده است. بازیگران غیردولتی تواناییهای ابزاری، فنی و تاکتیکی را به دست آوردهاند که میتوانند شکل جدیدی از تعادل را ارائه دهند.
این استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: الگوی رفتار نظامی و امنیتی اسرائیل و آمریکا مبتنی بر نشانه های یکجانبه گرایی و سیاست قدرت در برابر بازیگران غیردولتی و نیروهای حاشیه ای بوده است و آمریکا سیاست انزوا را به سمت خود قرار داده است. متقی با اشاره به اینکه روسیه به تدریج نقش متعادل کننده خود را در شرایط فعلی محیطی از دست می دهد، گفت: حمایت از اسرائیل، این رویکرد نه تنها از سوی آمریکا بلکه کشورهای اروپایی نیز دنبال شده است. : توسعه بحران در خاورمیانه ناگزیر معادله قدرت را تغییر خواهد داد. بنابراین روسیه تلاش می کند نقش متعادل کننده را حفظ کند و از این طریق زمینه لازم را برای چندجانبه گرایی ایجاد کند.
اهمیت مذاکرات تهران
متقی با تاکید بر اینکه بحران اوکراین موقعیت روسیه را در امنیت منطقه و سیاست بین الملل به چالش کشیده است، ادامه داد: نقش جدید روسیه در بحران غزه می تواند اعتبار ژئوپلیتیکی این کشور را بازگرداند و به این ترتیب هرگونه رقابت «ژئوپلیتیک در خاورمیانه بر اساس رویکرد روسیه است. اساس توازن خواهد بود.اما امکان دستیابی روسیه به قدرت های بزرگ بسیار محدود است.” وی تصریح کرد: اگر روسیه بتواند ایران و حزب الله را متقاعد کند که وارد جنگ و درگیری شدید نشوند، طبیعتا نقش مسکو در سیاست جهانی باز خواهد گشت. بنابراین، مذاکرات در تهران برای روسیه بسیار تعیین کننده خواهد بود.» متقی همچنین درباره رویکرد روسیه و ایران در قبال جنگ غزه گفت: دیدگاه تهران و مسکو در این زمینه همسو است، اما رویکرد روسیه «هدف متقاعد کردن ایران است». و حزب الله از مکانیسم های متعادل مبتنی بر خویشتن داری استفاده کنند.» این وضعیت موازنه قوا را به نفع اسرائیل در برابر حماس و مقاومت تغییر می دهد.
وی ادامه داد: سوال اصلی این است که آیا روسیه می تواند نقش حمایتی موثری از ایران، حزب الله و جبهه مقاومت داشته باشد؟ در چنین شرایطی زمینه تعادل فراهم می شود. در حالی که در شرایط فعلی اگر جبهه مقاومت و ایران بخشی از قدرت خود را از دست بدهند، در آن شرایط مزیت ژئوپلیتیک جدیدی برای متحدان آمریکا ایجاد می شود که موقعیت روسیه را در نظم جهانی تحت الشعاع قرار می دهد.