به گزارش بازار، این روزها شاهد ساخت خانه های مجلل در بسیاری از نقاط کشور از جمله شهرهای شمالی هستیم. خانه های لوکسی که بسیاری از آنها خالی مانده و صاحبان این واحدها تنها چند روز یا چند هفته در سال در آنها زندگی می کنند.
گسترش و رواج زندگی مجلل و از سوی دیگر خالی ماندن این خانه ها، دولت را به فکر اخذ مالیات از این واحدها انداخت. مالیاتی که تاکنون با وجود قانونی بودن آن اخذ نشده است.
در همین راستا مستوفی مدیر کل دفتر حسابرسی سازمان امور مالی اعلام کرده است: برای مالیات تجملاتی 390 میلیارد تومان برای اجرای 1400 و 1100 میلیارد تومان برای اجرای سال 1401 محاسبه شده است. مجموعه آنها نیز به اطلاع عموم خواهد رسید.
مدیر کل دفتر حسابرسی سازمان امور مالیاتی با اشاره به مشخصات خانه های گران قیمت شناسایی شده افزود: تا سال 1400 تعداد 12 هزار و 200 واحد مسکونی گران قیمت به سازمان مالیاتی اعلام شد و تا سال 1401 تعداد 40 هزار و 500 واحد مسکونی. واحدهای مسکونی اعلام شد. در سال 1400 خانه های بیش از ده میلیارد تومان، در سال 1401 به ارزش 15 میلیارد تومان و در سال 1402 به ارزش 20 میلیارد تومان و بیشتر مشمول این مالیات بودند.
وی افزود: اطلاعات امسال کامل نیست اما سازمان امور مالیاتی با یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه هوش مصنوعی برای شناسایی املاک گران قیمت همکاری می کند و توانسته ایم بیش از 114 هزار واحد مسکونی را شناسایی کنیم. و امیدواریم در پایان ماه این کار را انجام دهیم. آینده این موضوع کامل خواهد شد.
مدیرکل دیوان محاسبات سازمان امور مالیاتی ادامه داد: نتیجه مالیات محاسبه شده از طریق پیامک به اطلاع مالکان شناسایی شده می رسد و از طریق مراجع ذیربط و رسانه ها به اطلاع مردم می رساند.
مستوفی تاکید کرد: مالیات باید همراه با اسناد و مدارک باشد و هزینه وصول مالیات نیز کم باشد، یعنی اگر برای شخصی که مالک واقعی آن ملک گران قیمت نیست، برگه مطالبه صادر شود، آن شخص به آن اعتراض خواهد کرد. و موضوع از سوی مراجع قانونی پیگیری می شود. به همین دلیل سعی می کنیم هنگام درخواست خانه های گران قیمت و انجام مشاوره های لازم، تمامی معیارها را رعایت کنیم.
یادآور شد: این نوع مالیات مانند سایر مالیات ها از طریق پیامک، اطلاعیه الکترونیکی و سایت سازمان امور مالیاتی ابلاغ می شود که همه افراد می توانند انواع مالیات های مشمول خود را مشاهده کنند و در صورت تعریف مالیات اقدام کنند. برای پرداخت آن
در همین راستا، یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن انتقاد از اقدامات دولت قبل در رابطه با سامانه ملی املاک و مسکن برای تهیه بانک اطلاعات کامل برای واقعی بودن، گفت: بازار املاک وی گفت: دولت قبل در اجرای فرآیند خوداظهاری هیچ گونه جدیتی از خود نشان نداد و این مشکل باعث شد بسیاری از سوداگران بازار و مالکان واحدهای مسکونی خالی به ویژه در مناطق هدف اقدام به خوداظهاری نکنند. .
یوسفی در خصوص این موضوع که بسیاری از واحدهای مسکونی خالی در مناطق مجلل واقع شده اند، گفت: برخورد با مناطق هدف یعنی مناطقی که بیشترین تعداد خانه خالی را دارند باید با مناطقی که همگی واحد مسکونی هستند متفاوت باشد. .
وی ادامه داد: متأسفانه راهبرد مؤثری در رابطه با مدیریت سامانه ملی املاک و مسکن توسط وزارت راه وجود ندارد و چرخه معیوب توسعههای پی در پی در دستور کار قرار دارد.
عضو هیأت رئیسه مجلس درباره موضوع تمدید هوشمند زمان خوداظهاری افراد در سامانه املاک گفت: تمدید باید به صورت محدود و به تفکیک هر منطقه انجام شود. با اولویت مناطق هدف از جمله مناطق بالای پایتخت و پس از سپری شدن زمان برای هر منطقه، بلافاصله محدودیتهای مسکنهای اعلام نشده آغاز میشود.
به گفته وی، در شرایط فعلی شناسایی خانه های خالی و لوکس از طریق وزارت راه و شهرسازی انجام می شود و آمار این تعداد واحد مسکونی نیز از طریق همین سامانه املاک و اسکان انجام می شود. .
وی افزود: اجرای طرح اخذ مالیات از خانه های خالی نقش بسیار موثری در بهبود بازار املاک خواهد داشت.
بر اساس قانون بودجه سال جاری، اراضی با کاربری مسکونی، اداری، تجاری، باغ ویلاهای مجاز و خانه های لوکس که ارزش آنها بیش از 35 میلیارد تومان باشد با نرخ یک در هزار مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات می شود.
گفتنی است یکی از عبارات اجرای این طرح شناسایی این خانه های مجلل در کشور و اجرای این کار با همکاری نهادهای مختلف است. اخذ مالیات از واحدهای لوکس و تزریق درآمد به تولید و اجرای طرح های نهضت ملی مسکن می تواند زمینه ساز تسریع در اجرای این طرح ها باشد.