امید محمدی; بازار: دیروز طی مراسمی با حضور جمعی از اصحاب رسانه و مدیران انجمن صنفی اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده، ستاد نوسازی و اسقاط خودروهای فرسوده وضعیت اسقاط خودروهای فرسوده و سنگین گردشگری را در دو مرکز مهم بررسی کرد در جنوب پایتخت این مراسم در حالی برگزار شد که هوای تهران در شرایط ناسالم قرار داشت. بر اساس تحقیقات مختلف، منابع متحرک اعم از خودروهای سواری و سنگین و حتی موتورسیکلت ها 70 تا 80 درصد آلودگی هوا را تشکیل می دهند. پارامترهای اصلی آلودگی هوا ذرات معلق، اکسیدهای نیتروژن و مونوکسید کربن در شهرهای بزرگ کشور است که به دلیل تردد خودروهای «فرسوده» از میزان آلایندگی بالایی برخوردار هستند.
در سال 2000، قاره اروپا مقرراتی به نام ELV وضع کرد که بر اساس آن هر خودرو پس از پایان عمر مفید آن و عدم رعایت پارامترهای ایمنی و آلایندگی، باید به مراکز اسقاط تحویل داده شود.
نگاهی به تفاوت استانداردهای ملی و بین المللی در اسقاط خودرو
در کشورهای پیشرفته و پیشرفته، سن اسقاط خودروها با رعایت استانداردهای آلایندگی و ایمنی بین 10 تا 15 سال تخمین زده می شود. در همین حال، در قاره اروپا، آیین نامه ای به نام ELV در سال 2000 پس از میلاد ایجاد شد که بر اساس آن، تمام خودروها باید پس از پایان عمر مفید و بدون رعایت پارامترهای ایمنی و آلایندگی، به مراکز اسقاط تحویل داده شوند.
در این قانون خودروسازان موظف شدند محصولات خود را به گونه ای طراحی و تولید کنند که حداقل 85 درصد وزن خودرو قابل بازیافت باشد.
بی توجهی به وضعیت بازیافت قطعات و قطعات خودروهای تولید داخل، روند اسقاط خودروهای فرسوده در کشور خوب نیست. زیرا مهران سالاریه مسئول نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده دیروز در این مراسم از وجود 10 میلیون خودرو فرسوده در کشور خبر داد. با احتساب وقفه شش ساله در روند اسقاط خودروهای فرسوده به دلیل واردات بی وقفه خودرو، از نظر نوسازی پارک حمل و نقل در کشور فاصله زیادی با رعایت استانداردها و ضوابط بین المللی وجود دارد.
طی 8 ماه گذشته حدود 237 هزار خودرو اسقاط شد در حالی که سال گذشته تنها 78 هزار خودرو وارد فرآیند اسقاط شدند.
2 میلیارد لیتر صرفه جویی در مصرف سوخت در 18 ماه
مهران سالاریه رئیس نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده با اشاره به افزایش 300 درصدی اسقاط خودروها در کشور گفت: طی 8 ماه گذشته حدود 237 هزار دستگاه خودرو از رده خارج شده و در سال گذشته تنها 78 هزار دستگاه وارد فرآیند اسقاط شده اند. .
مسئول نوسازی ناوگان حمل و نقل و اسقاط خودروهای فرسوده با بیان اینکه اسقاط خودرو تاثیر مهمی در کاهش مصرف سوخت دارد، تصریح کرد: طی 18 ماه گذشته که روند اسقاط خودرو را دنبال کرده ایم بیش از 2 میلیارد لیتر صرفه جویی داشته ایم. سوخت؛ این مبلغ معادل 2.8 میلیارد دلار است.
سالاریه با اشاره به طرح جایگزینی خودروهای فرسوده تصریح کرد: 27 هزار نفر متقاضی این طرح بودند که از این تعداد 23 هزار نفر برای محصولات ایران خودرو و 4 هزار نفر برای خودروهای سایپا مراجعه کردند. خودروهای فرسوده به یک معضل ملی تبدیل شده است که تاثیر بسزایی در افزایش آلودگی هوا و مصرف سوخت دارد و به همین دلیل تلاش می کنیم ابتدا شهرها را نوسازی کنیم. در اینجا ضمن تشکر از همکاری پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا، باید به خاطر داشته باشم که هر چه ارتباط ناجا به صورت آنلاین با مراکز سقط جنین بیشتر باشد، روند سقط جنین سریعتر خواهد بود.
رئیس نوسازی و اسقاط ناوگان حمل و نقل در پاسخ به سوال خبرنگار «بازار» درباره وضعیت اسقاط خودروها برای واردات و نوسازی ناوگان حمل و نقل کاری و تجاری اظهار کرد: از ابتدا امسال حدود 20000 خودرو گزارش شده است که به ازای هر خودرو خارجی بین 3 تا 3.5 گواهی اسقاط به شرکت های مربوطه اعطا شده است. امسال حدود 4800 خودروی تجاری وارد فرآیند اسقاط شده اند.
فروش قطعات اسقاط خودرو منع قانونی ندارد
در فرآیند اسقاط و بازیافت خودروهای فرسوده، طبق قانون، موتور، شاسی و بدنه، قطعات تامین کننده سوخت باید وارد چرخه بازیافت و اسقاط شوند. اما هر خودرویی که قطعات آن اعم از پنجره ها، صندلی ها، ECU، درها و حتی بالشتک های صندلی سالم باشد، می تواند وارد فرآیند استفاده مجدد شود. عدم ممنوعیت استفاده از قطعات فرسوده خودرو می تواند وضعیت مالی مراکز اسقاط خودرو را بهبود بخشد.
لازم به ذکر است که هر خودروی ملی بسته به نوع فناوری حدود 3 تا 11 کیلوگرم سیم کشی دارد که در چرخه اسقاط بازیافت شده و برای استفاده مجدد وارد فرآیند تولید می شود.