تهران (بازار) – پروفسور جفری کارلینر، استاد دانشگاه بوستون میگوید: گروسی نگران غنیسازی بیش از حد اورانیوم توسط تهران است و میخواهد این مسیر تحت نظارت نهادهای بینالمللی و تابع چارچوب قانونی مانند برجام باشد.
متن کامل مصاحبه بازار با پروفسور جفری کارلینر را در زیر می بینید:
پرسش: رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، اخیراً گفته است که ایران به سرعت در حال غنیسازی اورانیوم است، اما ما نمیگوییم که سلاح دارد. وی همچنین اعلام کرده است که راه مذاکره با ایران همچنان باز است. ارزیابی شما از سخنان او چیست؟
ج: «رافائل گروسی» چندین بار تاکید کرده است: ایران سلاح هستهای ندارد. اما او نسبت به توانایی های برنامه هسته ای صلح آمیز ایران ابراز نگرانی کرده است. معتقدم گروسی بر اساس تحولات منطقه خاورمیانه نگران غنیسازی بیش از حد اورانیوم توسط تهران است و میخواهد این مسیر تحت نظارت نهادهای بینالمللی و تابع چارچوب قانونی مانند برجام باشد.
سوال: پس از اظهارات گروسی، آنتونی بلینکن نیز اعلام کرد که خروج آمریکا از برجام اشتباه بزرگی بوده و برنامه هسته ای ایران از این محدودیت رها شده است و اکنون در شرایطی قرار گرفته ایم که نمی خواستیم باشیم. ارزیابی شما از سخنان او چیست؟
پاسخ: مقامات واشنگتن بارها گفته اند که خروج از برجام یک اشتباه بوده است. اگر برجام زنده بود، ایران طبق مقررات خود اورانیوم را غنیسازی میکرد. از سوی دیگر می تواند از رفع تحریم ها و آثار اقتصادی آن بهره مند شود. ایران اکنون تحت تحریم های شدید بین المللی قرار دارد و اقتصاد آن راکد شده است. ارزش پول کشور به پایین ترین حد خود رسیده و معیشت مردم با مشکل مواجه شده است. ایران نمی توانست به طور یکجانبه به مفاد برجام پایبند باشد، در حالی که غرب آن را نادیده گرفته بود.
سئوال: حسین امیرعبداللهیان در دیدار با وزیر امور خارجه سوئیس در بیانیهای موازی با گروسی و بلینکن اعلام کرد: ابتکار سلطان عمان همچنان روی میز است و جمهوری اسلامی ایران بر این مسیر پایبند است. از مذاکره «آیا این مواضع را می توان دلیلی برای شروع مذاکرات دانست؟
پاسخ: در سوال قبلی گفتم اقتصاد ایران به شدت تحت تاثیر تحریم های بین المللی قرار گرفته است. به همین دلیل تهران همواره خواهان ادامه مذاکرات هسته ای بوده است. ایران می خواهد مذاکرات هسته ای را آغاز کند و مانند برجام با غرب به توافق برسد. در ماه های آینده دولت بایدن نیز می خواهد با تهران برای دستیابی به انتخابات 2024 به توافق برسد اما شرایط منطقه خاورمیانه (جنگ بین حماس و اسرائیل) بر این روند تأثیر خواهد گذاشت.
سوال: به طور کلی این مواضع مطرح شده از سوی مقامات آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران و آمریکا در بحبوحه جنگ غزه و جنگ در دریای سرخ چه معنایی دارد؟
پاسخ: اوضاع خاورمیانه بسیار ملتهب است و «رافائل گروسی» بر دیپلماسی و مذاکره برای حل مشکل هستهای ایران تاکید میکند، زیرا دیپلماسی میتواند اوضاع را در منطقه خاورمیانه آرام کند. اگر طرفین بتوانند به یکدیگر اعتماد کنند و به طرف مقابل امتیاز بدهند، می توان به حل این مهم امیدوار بود. ایران یکی از مهم ترین کشورهای منطقه خاورمیانه است و حل مسائل با آن می تواند به ثبات در منطقه کمک کند.