دولت چهاردهم هفته گذشته با رای اعتماد و حسن نیت شورای اسلامی به تمامی وزرای پیشنهادی فعالیت خود را رسما آغاز کرد.
مسعود مشیدیان رئیس جمهوری اسلامی ایران بعدازظهر چهارشنبه در اولین جلسه چهاردهمین شورای حکومتی اظهار داشت: شاخص هایی برای انتخاب و انتصاب مدیران و معاونان دستگاه های اجرایی تدوین می شود و کمیته ها مسئول خواهند بود. . وی افزود: برای تطبیق توانمندیهای افراد معرفیشده برای مسئولیتهای مختلف با این شاخصها و ارزیابی میزان تعهد آنان به اجرا، سند چشمانداز سیاستهای کلی و قانون برنامه خواهد بود، افزود: افراد معرفیشده برای معاونت و سمتهای مدیریتی بخشهای مختلف. اعضای دستگاه های اجرایی صرف نظر از قومیت، جنسیت و مذهب بر اساس ظرفیت، شایستگی و تعهد به اجرای اسناد اصلی انتخاب و منصوب می شوند.
بر اساس دوستی و انتساب افراد به گروه ها و جناح ها انجام نخواهد شد. رئیس جمهور با تاکید بر اینکه تا زمانی که افراد شایسته، با تجربه و توانمند شناسایی نشده اند، وزرا برای تغییر افراد عجله نکنند، گفت: باید در بستر وحدت و انسجام از نخبگان و متخصصان استفاده کنیم. ما به اعتماد جامعه نیاز داریم و مردم بسته به رفتار کل دولت در این انتخابات و انتخاب افراد به ما اعتماد یا بی اعتمادی دارند.
به عقیده بسیاری از صاحب نظران و صاحب نظران علوم مدیریت، تدوین سیاست و حکمرانی، تأثیر مجموعه مدیریت میانی در موفقیت یا ناکارآمدی دولت، شاید بسیار بیشتر از مدیران ارشد آن دولت باشد.
این تایید پزشکان همراه با شعار وحدت ملی که ایشان در روزهای ابتدایی به آن اشاره و تاکید کردند، این امید را ایجاد کرده است که اختلافات سیاسی، جناحی و پشت پرده در انتصابات و تشکیلات پزشکان متوسط دخالتی نداشته باشد. مدیران دولت چهاردهم
در این میان برخی شایعات و گزارش ها حاکی از آن است که در چندین وزارتخانه برخلاف سیاست رئیس جمهور، انتصابات به سرعت و به دور از انتخاب و شناسایی مناسب صورت گرفته است.
این انتصابات بیش از آنکه نوید روزهای درخشان و موفقیت آمیز برای دولت پزشکی باشد، خاطره بد هشت سال ناکارآمدی و سوء مدیریت دولت روحانی را زنده می کند.
انتصاباتی که به سرعت و در اولین روزهای فعالیت وزرا انجام شد، یادآوری می کند که متأسفانه نه تنها شایسته سالاری در وزارتخانه ها ملاک انتصابات نبوده، بلکه گاه سوء ظن روابط سیاسی و نیز منافع جناحی جای خود را گرفته است. اصل کارآمدی و بررسی پرونده افراد در انتصابات اخیر رعایت می شود.
در حالی که رئیس جمهور معیارهای انتصاب در دولت چهاردهم را سند چشم انداز، سیاست های کلی نظام و قانون برنامه هفتم توسعه معرفی می کند، انتصابات سیاسی دقیقا نقطه مقابل اعتماد و اطمینان مسئولان چهاردهم است. دولت در اسناد عالی و اهداف کلی نظام جمهوری اسلامی.
رئیس جمهور محترم بیش از هر کس دیگری می داند که انتصاب مفسدان و افرادی که در مشاغل قبلی و یا اوضاع سیاسی کشور دارای سوابق خوبی نیستند، نه تنها کمکی به روند توسعه کشور و موفقیت کشور نخواهد کرد. دولت که ممکن است ایجاد بحران توسط این افراد، دولت را از وظایف اصلی خود دور کرده و درگیر فعالیت های ثانویه بیهوده و مضر کند.
تردیدی نیست که وحدت ملی مورد نظر رئیس جمهور که حسن نیت متقابل شورای اسلامی را دارد با انتصاب افرادی که کارایی لازم را ندارند و یا خیانت و لطمه به وحدت ملی نشان داده اند محقق نمی شود. در سال ها و دهه های اخیر.
ائتلاف ملی درست برعکس انتظارات و خواسته های جناحی کسانی است که در دو ماه گذشته رئیس جمهور را برای تحقق مطالبات خود تحت فشار قرار دادند و بدون اینکه نقش و تاثیر خاصی در پیروزی پزشکان داشته باشند، اکنون به دنبال سهم خواهی هستند. او
سهامداران نسبت به زمانی که اسامی وزرای پیشنهادی آماده می شد تهاجمی ترند.
اکنون در روزهای آغازین دولت چهاردهم، شخص رئیس جمهور باید بایستد و با انتصابات نامناسب، غیرعادی و مشکوک برخورد کند و باب بحران آفرینی را در شرایطی که کشور نیازمند آرامش و توسعه است، ببندد.