به گزارش صبح امروز، کمال داود نویسنده فرانسوی الجزایری که به تازگی با رمان «دهه سیاه» برنده جایزه گنکور، بالاترین جایزه ادبی فرانسه شده است، از سوی یکی از بازماندگان جنگ داخلی الجزایر درخواست شد تا از کادر داستانی خود استفاده کند. . بدون رضایت متهم شد. این اتهامات که شامل نقض رازداری پزشکی نیز می شود، منجر به شکایت قضایی در الجزایر شده است.
سعده عربان، که اکنون 30 سال دارد، زمانی که شش ساله بود در دهه سیاه الجزایر، بین سال های 1992 تا 2002، از یک حمله وحشیانه جان سالم به در برد. در سال 1993، روستای او در شهر تیارت مورد حمله قرار گرفت و او با نیمی از گلویش بریده و آسیب دیده از این حمله جان سالم به در برد. تارهای صوتی بسیاری از همسایگانش مردند و خانواده اش ویران شدند.
عربان می گوید که زندگی خود را در شخصیت اصلی رمان، Aobe، تشخیص داده است. او مدعی است که کمال داوود این رمان را بدون اجازه او منتشر کرده است، در حالی که او بارها درخواست داوود را برای اقتباس از داستانش رد کرده است.
این بازمانده جنگ در مصاحبه با رادیو بین المللی فرانسه (RFI) گفت: من دوست ندارم در مورد داستان زندگی ام صحبت کنم. “این چیزی است که من را در زندگی آزار می دهد.”
عربان همچنین مدعی است که روانپزشک او، عایشه دهدوه، همسر داود، محرمانه بودن پزشکی را نقض کرده و جزئیات درمان او را با همسرش در میان گذاشته است.
دعوی حقوقی
داوود و ضحده اکنون در دادگاهی در اوران الجزایر با شکایت روبرو هستند. فاطمه بنبراهام وکیل عربان به رادیو فرانسه با بیان اینکه موکلش اسنادی برای اثبات ادعای خود دارد، گفت: اگر اسناد و مدارک نبود این شکایت غیرقابل قبول بود. حقوق موکل من هرگز نباید توسط کسی تضییع شود. ما عدالت می خواهیم. بلافاصله پس از انتشار کتاب، دو شکایت از کمال داوود و همسرش عایشه دهدوه که روانپزشک شاکی بود به ثبت رساندیم.»
این شکایات که در ماه اوت ثبت شد، این زوج را متهم به استفاده از سابقه شخصی عربان بدون رضایت و نقض قوانین الجزایر در مورد رازداری پزشکی می کند.
شباهت بین داستان و واقعیت
عربان در گفت و گو با یک شبکه تلویزیونی الجزایری شباهت های زندگی خود و داستان رمان «دهه سیاه» را تشریح کرد. این شباهت ها شامل زخم های فیزیکی، خالکوبی، سابقه پزشکی و تجربیات شخصی او مانند عشق به اسب ها و حرفه اش به عنوان قهرمان سوارکاری است.
عربان می گوید از آنچه در رمان «دهه سیاه» خوانده بود شوکه شده بود.
انتشارات گالیمار که به عنوان ناشر آثار کمال داوود شناخته می شود، این اتهامات را رد کرده و آن را «حمله افتراآمیز» به نویسنده خوانده است. ناشر در بیانیهای اعلام کرد که طرح و شخصیتهای رمان کاملاً تخیلی هستند، اگرچه از وقایع جنگ داخلی الجزایر الهام گرفته شدهاند که در آن 200000 نفر کشته شدند.
کمال داوود و واکنش سردبیر
کمال داوود این اظهارات را بخشی از “کارزارهای افتراآمیز و خشونت آمیز سازماندهی شده توسط رسانه های نزدیک به رژیم الجزایر” توصیف کرده است. وی همچنین اشاره کرد که رمان «دهه سیاه» در الجزایر توقیف شده است.
مدیر انتشارات گالیمار همچنین از ارائه آثار کمال داوود در نمایشگاه بین المللی کتاب الجزایر که 26 آبان ماه به کار خود پایان داد، منع شد.
وکیل عربان همچنین داود را به بدنام کردن قربانیان تروریسم و نقض قوانین آشتی ملی الجزایر متهم کرد. این قوانین افشای جزئیات مربوط به “دهه سیاه” را ممنوع می کند.
مرزها توسط گنکور اعطا شده است
رمان «دهه سیاه» با وجود جنجالهایی که پیرامون آن وجود داشت، نامزد اصلی جایزه گنکور بود که در اوایل این ماه دریافت کرد. این شکایات قبل از دریافت جایزه در ماه آگوست مطرح شد. بن براهام وکیل سعده عربان این بار گفت: ما نخواستیم این موضوع را مطرح کنیم تا نگویند می خواهیم در تعهد نویسنده خلل ایجاد کنیم.
پیشینه محافظه کار کمال داوود
داوود که در الجزایر به دنیا آمد، ابتدا از احزاب اسلام گرا حمایت می کرد، اما بعداً جدا شد و ستون نویس شد. اولین رمان او به نام «پژوهش مارسو» در سال 2013 منتشر شد. او در سال 2023 به فرانسه نقل مکان کرد و اغلب به دلیل دیدگاه های جنجالی خود خبرساز شده است.
او به مدت یک دهه برای مجله فرانسوی Le Puin نوشت و بارها به دلیل آنچه برخی «نژادپرستی ضد عرب» توصیف کردند مورد انتقاد قرار گرفت. او در سال 2016 در نیویورک تایمز مقاله ای با عنوان “رنج جنسی در جهان عرب” به دنبال گزارش هایی مبنی بر تجاوز جنسی توسط مهاجران عرب در کلن آلمان منتشر کرد.