اگر از طرفداران جاهای کویری و تاریخی باشید این مقاله راهنمای سفر به گرمسار یا کلی بگویم راهنمای سفر به سمنان را با شوق و ذوق میخوانید و در فصلهای خنک سال برنامهای برای سفر به جاهای دیدنی گرمسار را میچینید. اما اگر با رفتن به شهرهای کویری گارد دارید و خیلی از دیدن اینطور جاها هیجانزده نمیشوید از جایگاه کسی که تا حدی شبیه شماست میخواهم به توضیحات جاهای طبیعی و دیدنی های گرمسار نگاهی بیندازید و ببینید نظرتان درباره جاهای دیدنی سمنان و گرمسار چیست.
در این راهنمای سفر به گرمسار اول سراغ معرفی ویژگیهای این شهر میروم. گرمسار یکی از ۸ شهرستان و جاهای دیدنی سمنان است که در قدیم به آن خوار میگفتند و احتمالا نام خوار به این دلیل روی آن گذاشته شده که نسبت به مناطق نزدیکش در جایی پایینتر قرار دارد. جذابیت خیلی از جاهای دیدنی گرمسار به این است که کاملا بکر و حاصل پدیدههای طبیعی هستند و افسانههای جالبی درباره آنها گفته شده. در ادامه این راهنمای سفر به سمنان در مجله گردشگری علیبابا بهطور مفصل از دیدنی های گرمسار برایتان میگویم تا اگر زمانی خواستید به این منطقه سفر کنید راهوچاه همهچیز برایتان مشخص باشد.
بهتر است چه زمانی به گرمسار سفر کنیم؟
ماههای فروردین و اردیبهشت زمان مناسبی برای سفر به گرمسار هستند از این نظر که گرمای هوا مثل تابستان شدید نیست.
جاهای دیدنی معروف گرمسار کجاست؟
کاروانسرای قصر بهرام، امامزاده سلطان شاه نظر، مجموعه تاریخی سیاهکوه، تپههای مریخی، کویر ریگ جن، غار نمکی، تنگه ظلمات و پارک ملی کویر از جاهای دیدنی گرمسار هستند.
بهترین هتلهای گرمسار کدام است؟
هتلهای دهنمک و ستاره کویر از هتلهای سنتی گرمسار هستند و هتل شهر آفتاب فضای و امکاناتی جدیدتری دارد.
از گرمسار به کدام شهرها میتوان سفر کرد؟
از گرمسار به شهرهایی مثل تهران، سمنان، شاهرود و دامغان میتوان سفر کرد.
بهترین راه دسترسی به گرمسار کدام است؟
بهترین راه دسترسی به گرمسار از تهران این است که از بزرگراه امامرضا به پاکدشت و بعد به ایوانکی بروید.
مشخصات جغرافیایی گرمسار
در غربیترین نقطه استان سمنان، شهرستان گرمسار با مساحتی به اندازه ۱۰۶۸۶ کیلومتر مربع قرار گرفته است. قسمت شمال و غرب گرمسار به تهران نزدیک است؛ به طوری که از شمال به شهرستانهای دماوند و فیروزکوه و از غرب به پاکدشت میرسد.
قبل نگاهی به جاهای دیدنی گرمسار باید بدانید غرب گرمسار به استان قم و جنوب آن به یکی از شهرستانهای اصفهان به نام آران و بیدگل راه پیدا میکند و قسمت شمالی گرمسار با یکی از شهرستانهای قدیمی سمنان به اسم آرادان همسایه است.
اگر گرمسار را از فاصله خیلی دور با یک دوربین نگاه کنید، سه طرف آن را پر از رشتهکوه و یک طرف آن را کویری میبینید. گرمسار شامل منطقههایی به نام مرکزی و ایوانکی است و ریکان، قاطول و کردوان معروفترین روستاهای این شهرستان و از جاهای دیدنی گرمسار هستند. اگر پرفسور کردوانی، پدر کویرشناسی ایران را بشناسید احتمالا نام روستای کردوان برای شما آشناست.
اولین ساکنان گرمسار کسانی بودند که از ورامین، روستای دهنمک و مازندران پا به این شهر گذاشتند. رفتهرفته جمعیت گرمسار بیشتر و بیشتر شد تا جایی که آمار سال ۱۳۹۵ اعلام کرد جمعیت گرمسار ۴۸۶۷۲ نفر است.
ویژگی خاصی که درباره موقعیت مکانی جاهای دیدنی گرمسار وجود دارد این است که در مسیرهای مهم ریلی شرق به غرب و شمال مثل مسیر ریلی گرگان به مشهد قرار گرفته است. همچنین این شهر در جاده اصلی ترانزیتی شرق و غرب کشور و مسیر جادهای مشهد تهران هم به چشم میخورد.
لوکیشن گرمسار روی گوگل مپ
تاریخچه گرمسار
از زمان حکومت سامانیان، گرمسار شهری بوده که همیشه هر حکومتی دوست داشته مالک آن شود. در آن دوران قبل اینکه اصلا جاهای دیدنی گرمسار معلوم باشد، این شهر را با نام خوار میشناختند به همین خاطر من هم از این شهر در قسمت زیر با این نام یاد میکنم.
در زمان سامانیان فردی به نام ماکان کاکی به نبرد سامانیان میرود و خوار را به همراه چند شهر و ایالت دیگر از آنِ خود میکند. در زمان حکومت غزنویان و سلطنت سلطان مسعود تعداد زیادی از اهالی خوار یا همان گرمسار قربانی حمله فردی به نام طغرل بیک سلجوقی شدند و فوت کردند.
بعد از غزنویان نوبت به سلجوقیان رسید که تا زمان پادشاهی سلطان سنجر صاحب خوار شوند. در منابع تاریخی آمده ماجرای تصرف خوار در زمان حمله مغول به ایران هم بوده و لشگر چنگیزخان مغول به این شهر چشم داشتند. میگویند خیلی از جاهای دیدنی گرمسار در دوره مغول از بین رفته است.
در دوره قاجار خوار دیگر گرفتار حمله و تصرف نمیشود. آن زمان این منطقه حکم جانپناه برای سپاهیان آغامحمدخان قاجار را داشته تا از شر دشمنان درامان بمانند.
آبوهوا در سفر به گرمسار
حتی اگر از آبوهوای گرمسار هیچ چیزی ندانید خود اسم این شهرستان خیلی واضح به شما میگوید که این شهر آبوهوایی گرم دارد. برای دیدن جاهای دیدنی گرمسار باید بدانید میانگین دمای سالانه با عدد ۱۸ درجه سانتیگراد هم مثل نام این شهر نشان میدهد که بیشتر روزهای گرمسار، گرم است. خیلی کم پیش میآید که در گرمسار هوای سرد را حس کنید مگر اینکه چله زمستان به این شهر سفر کرده باشید.
بهترین زمان سفر به گرمسار
گرمای هوا در گرمسار شوخیبردار نیست مخصوصا اگر فصل تابستان باشد، دیگر از حد تحمل میگذرد و داغ میشود. با آمدن فصل بهار به خصوص ماههای فروردین و اردیبهشت میتوانید جدیتر برای سفر به جاهای دیدنی گرمسار فکر کنید چون گرمای هوا به حدی زیاد نیست که شما را کلافه کند و حتی ممکن است شانس بیاورید و هر از گاهی باد خنکی به سروصورتتان بخورد.
اگر در فصل زمستان به جاهای دیدنی گرمسار بروید بعید است سرمای خشک و شدید هوا بگذارد سفر بهتان خوش بگذرد.
اگر ریسک شلوغی و کمی بیشترشدن هزینههای خرید سوغات و اقامت را به جان میخرید، تعطیلات نوروز از نظر خوشآبوهوایی و زیبایی طبیعت هم زمان مناسبی برای رفتن به جاهای دیدنی گرمسار است.
حملونقل در گرمسار چطور است؟
برای سرزدن به جاهای دیدنی گرمسار میتوانید از تاکسیهای خطی و اینترنتی و اتوبوس استفاده کنید. مسیرهای رفتوآمد در گرمسار خیلی شلوغ و دور از هم نیستند بنابراین تاکسیها هزینه مناسبی دارند و زود شما را به مقصد میرسانند.
محدودیتهای سفر به گرمسار
در سفر به جاهای دیدنی گرمسار باید این موضوع را درنظر بگیرید که این شهر در بیشتر روزهای سال گرم است و هتلها و بازارهایی با امکانات لوکس و متنوع را ندارد.
مسیرهای دسترسی به گرمسار
رفتن به گرمسار برای بازدید از جاهای دیدنی گرمسار از شهرهای مختلف با ماشین شخصی، اتوبوس و قطار امکانپذیر است. اگر اولویتتان برای سفر به گرمسار امنیت و راحتی است، قطار بهترین وسیله برای رفتوآمد شماست.
– سفر به گرمسار با هواپیما
برای سفر به جاهای دیدنی گرمسار با هواپیما خیلی دستتان باز نیست چون این شهر فرودگاه ندارد و نزدیکترین فرودگاه به گرمسار، فرودگاه سمنان است که آن هم حدود ۱۲۰ کیلومتر یعنی تقریبا به اندازه ۲ ساعت فاصله دارد. ضمن اینکه سفر هوایی به سمنان هم از خیلی از شهرهای بزرگ مثل مشهد امکانپذیر نیست پس سفر به گرمسار با هواپیما عملا خیلی شدنی نیست.
– سفر به گرمسار با قطار
سفر به جاهای دیدنی گرمسار با قطار یک سفر بیدردسر و راحت و با هزینه مناسب را برایتان مهیا میکند. از شهرهایی مثل تهران و مشهد میتوانید با قطار به گرمسار بروید که از مشهد حدود ۹ و از تهران تا گرمسار حدود ۲ ساعت در راه هستید.
ایستگاه راهآهن گرمسار تا مرکز شهر حدود ۴ کیلومتر فاصله دارد و به گفته مسافرانش یک ایستگاه نه چندان بزرگ اما با امکانات کافی مثل سرویس بهداشتی، نمازخانه و سوپرمارکت است.
– سفر به گرمسار با اتوبوس
در این راهنمای سفر به گرمسار باید بگویم با اتوبوس از خیلی از شهرها میتوانید به گرمسار سفر کنید و محدودیت قطار را ندارد. قطعا سفر با اتوبوس به گرمسار امنیت و راحتی قطار را ندارد، اما بعضیها به دلیل هزینه مقرونبهصرفه و راحتپیداشدن بلیط، ترجیحشان برای دیدن جاهای دیدنی گرمسار این مدل سفر است.
اگر میخواهید در سفر به جاهای دیدنی گرمسار با اتوبوس بیشتر راحت باشید، مدلی از اتوبوسها را انتخاب کنید که VIP باشد. سفر به گرمسار با اتوبوس از تهران حدود ۲ و از اصفهان حدود ۶ ساعت طول میکشد.
از شیراز حدود ۱۲ ساعت، مشهد حدود ۱۰ و از بندرعباس حدود ۱۵ ساعت زمان لازم است تا به جاهای دیدنی گرمسار برسید. مسیرهای جادهای این شهرها به گرمسار سرسبزی خاصی مثل جاده شمال را ندارد اما امکانات رفاهی بین راهی مناسبی را برای مسافرها تدارک دیدهاند.
– سفر به گرمسار با خودرو شخصی
اگر برای مسافرت پشتفرماننشین هستید و میخواهید اختیار حرکت و ایستادن در مسیر جاهای دیدنی گرمسار دست خودتان باشد، سفر به گرمسار با ماشین گزینه مناسبی برای شماست. از تهران به گرمسار با ماشین در کمتر از ۲ ساعت هم میتوانید برسید و این مسیر از اصفهان حدود ۶-۵ ساعت طول میکشد.
مسیر رانندگی از مشهد حدود ۹ و از شیراز کمی بیشتر یعنی حدود ۱۰ ساعت تا رسیدن به گرمسار زمان میبرد. از بندرعباس تا گرمسار حتما بین راه استراحت کنید چون باید مسافتی طولانی در حد ۱۵ ساعت را رانندگی کنید.
– سفر به گرمسار از تهران
برای رفتن به گرمسار از تهران دو مسیر را باید طی کنید یک مسیر کوتاهتر است و اول آن را توضیح میدهم. در این مسیر باید از بزرگراه نواب صفوی به بزرگراه امامرضا بروید و بعد به سمت پاکدشت حرکت کنید. بعد از پاکدشت، ایوانکی را که طی کنید به گرمسار میرسید. این مسیر حدود ۱۱۴ کیلومتر است و ۱ ساعتونیم زمان میبرد.
مسیر دیگر برای دیدن جاهای دیدنی گرمسار از تهران به گرمسار طولانیتر و ۱۶۸ کیلومتر است. در این مسیر باید از بزرگراه نواب صفوی به آزادراه خلیج فارس بروید و بعد از بزرگراه رباطکریم حسنآباد به سمت آزادراه حرم تا حرم حرکت کنید تا به گرمسار برسید. مسیر تهران به گرمسار امکانات رفاهی مناسبی مثل سوپرمارکت، پمپ بنزین، نمازخانه و سرویس بهداشتی را دارد.
سفر از گرمسار به شهرهای نزدیک
بعد از اینکه به جاهای دیدنی گرمسار رفتید با طیکردن مسافتهای چندساعته و نه خیلی طولانی به شهرهای زیر هم سری بزنید.
– سفر به سمنان
با قطار، اتوبوس و ماشین به راحتی مسیر گرمسار به سمنان را طی یک ساعت و نیم میتوان طی کرد. در این مسیر از بزرگراهامامرضا و جاده دهنمک عبور میکنید تا به سمنان برسید. جاهای دیدنی سمنان مثل جاهای دیدنی گرمسار بیشتر حالوهوای تاریخی دارد و معروفترین آنها شامل دروازه ارگ، بازار سمنان و مسجد جامع است.
– سفر به دامغان
فاصله گرمسار تا دامغان برای بازدید از جاهای دیدنی گرمسار ۲۳۰ کیلومتر است و طیکردن آن با قطار، اتوبوس و ماشین بین ۲.۵ تا ۳ ساعت طول میکشد. آرادان، لاسجرد، سرخه و بزرگراه امامرضا مناطقی هستند که در مسیر گرمسار تا دامغان باید از آنها رد شوید.
در سفر به دامغان میتوانید انواع پستههای درجه یک و اعلا مثل پسته اکبری، احمدآقایی و کلهقوچی را بخرید و از جاذبههای گردشگری چشمهعلی، تپهحصار، غارشیربند، برج طغرل و دریاچه نمک دیدن کنید.
– سفر به شاهرود
با قطار، اتوبوس و ماشین حدود ۳ تا ۴ ساعت در راه هستید تا از جاهای دیدنی گرمسار به شاهرود برسید. آرادان، دهنمک، آزادراه گرمسار-سمنان، سرخه، سمنان و بزرگراه امامرضا مسیرهای پیش روی شما برای رسیدن به شاهرود هستند. شاهرود جاهای طبیعی زیبا و خوشآبوهوایی مثل جنگل ابر، پارک ملی خارتوران و چشمه هفترنگ مجن را برای دیدن و لذتبردن دارد.
– سفر به تهران
همین که ایوانکی، بزرگراه امامرضا، پاکدشت و بزرگراه نواب را رد کنید، طی یک ساعت و نیم از جاهای دیدنی گرمسار به تهران رسیدهاید. قطار، اتوبوس و ماشین شخصی راههای دسترسی به تهران از گرمسار هستند.
جاذبههای تاریخی گرمسار
سرزدن به جاهای دیدنی گرمسار از نوع تاریخیش این فرصت را به شما میدهد که از نزدیک زیروبم زندگی چند صد سال پیش مردم در گرمسار را ببینید. مثلا اینکه چگونه مردم در گرمسار اقامت میکردند یا برای رهاشدن از نگرانی کمآبی چه جاهایی را ساختند و در چه مناطقی به شکار حیوانات میرفتند.
– کاروانسرای قصر بهرام
اگر اهل گشتوگذار در بناهای تاریخی و قدیمی باشید شک ندارم کاروانسرای قصر بهرام با بنای سنگی، حیاط، ایوان و تالارش برای شما یکی از جاهای دیدنی گرمسار است.
در ۶۵ کیلومتری جاهای دیدنی گرمسار و محدوده پارک ملی کویر کاروانسرایی به نام قصر بهرام قرار گرفته که البته بعضی از باستانشناسان میگویند اینجا از همان روزهای اول ساختهشدنش و در دوره ساسانیان کاروانسرا نبوده و مکانی برای شاهبهرام ساسانی یا بهرام گور بوده تا بتواند در حوالی آن حیواناتی را شکار کند.
اگر بخواهید از تهران به کاروانسرای قصر بهرام بروید، باید از سمت ورامین به سمت جاهای دیدنی گرمسار حرکت کنید، جاهایی مثل چرمشهر، بندعلیخان، محیطبانی شکرآباد و مبارکیه را رد کنید تا به کاروانسرا برسید.
اگر از مسیر گرمسار به کاروانسرای قصر بهرام بروید، یک جاده تاریخی و ارزشمند به نام جاده خاکی سنگفرش پیش روی شماست که در زمانهای قدیم با زحمت دستانی پرتوان از زغال چوب، سنگ و ملات سنتی ساخته شده است.
قبل از آنکه سراغ توصیف ویژگیهای کاروانسرای قصر بهرام از جاهای دیدنی گرمسار بروم، این را بگویم که برای بازدید از این کاروانسرا باید از اداره محیط زیست سمنان مجوز بگیرید.
کاروانسرای قصر بهرام از جاهای دیدنی گرمسار با حالتی متقارن و به شکل مربعمستطیل از سنگ ساخته شده و دو در ورودی دارد. این بنا از دیدنی های گرمسار یک حیاط دلباز هم دارد که اطرافش با اتاقهای جمعوجور پر شده است. در قسمت غربی این حیاط تالاری با شاهنشین، طاقچه و ایوان دیده میشود و در زیر این تالار زیرزمین وجود دارد.
کاروانسرای قصر بهرام که به آن کاروانسرای شاهعباسی و رباط سیاهکوه هم میگویند در اردیبهشت سال ۱۳۵۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و حالا با نام مهمانسرای پاسگاه شکاربانی در پارک ملی کویر کاربرد دارد.
آدرس کاروانسرای قصر بهرام
جنوب گرمسار، جنوب شرقی جوادآباد، شمال دریاچه نمک
لوکیشن کاروانسرای قصر بهرام روی گوگلمپ
– کاروانسرای شاه عباسی ده نمک
کاروانسرای شاه عباسی ده نمک از جاهای دیدنی گرمسار در زمان صفویان با حجره، اتاق، ایوان، شاهنشین و برج دیدهبانی ساخته شده و حالا شکلوشمایل یک مجموعه توریستی و اقامتی را به خودش گرفته است. فکرش را بکنید برای اقامت در گرمسار جایی باشید که یکی از آثار ملی ایران است و آدمهای دوران صفویه هم زمانی اینجا اتراق کردهاند.
اگر به سنت و تاریخ علاقه داشته باشید و خیلی دربند امکانات هتلی نباشید قطعا کاروانسرای شاه عباسی ده نمک برایتان جذاب و خاطرهانگیز میشود و با خود میگویید اینجا هم یکی از جاهای دیدنی گرمسار برای تماشا و لذتبردن است و هم جایی برای اقامت.
این کاروانسروا از جاهای دیدنی گرمسار با هزینه مناسب، داشتن سرویس بهداشتی مشترک و رختخوابهای سنتی حالوهوای یک اقامتگاه بومگردی را دارد. کاروانسرای شاه عباسی ده نمک در ۲۶ اتاق خود از ۱۰۰ نفر مسافر پذیرایی میکند.
آدرس کاروانسرای شاه عباسی
۴۰ کیلومتری گرمسار، شهرستان آرادان، روستای دهنمک
لوکیشن کاروانسرای شاه عباسی ده نمک روی گوگلمپ
– امامزاده سلطان شاه نظر
امامزاده سلطان شاه نظر یک بنای زیارتی و از جاهای دیدنی گرمسار است که موقعیت مکانیش حالوهوای تاریخی دارد. این امامزاده روی تپهای ساخته شده که قدمت آن به دوران ماقبل اسلام میرسد.
امامزاده سلطان شاه نظر از جاهای دیدنی گرمسار را در دوران قاجار با نام محلی ارادوان با حرمی مستطیلی، ضریحی چوبی و طاقهای مخروطیشکل از خشت، آجر و سفال ساختهاند و با گچ تزئین کردهاند. به این امامزاده لقب اثر ملی را دادهاند اما آنطور که شایستهاش باشد از آن نگهداری نکردهاند تا یکی از دیدنی های گرمسار و جاهای دیدنی سمنان باقی بماند.
همین بیتوجهی و بدمراقبتی از امامزاده سلطان شاه نظر باعث شده تا دیگر مثل سالها قبل بازدیدکننده و زائر نداشته باشد.
آدرس امامزاده سلطان شاه نظر
۱۵ کیلومتری جنوب شرقی گرمسار، مرکز شهر آرادان
لوکیشن امامزاده سلطان شاه نظر روی گوگلمپ
– آب انبار ناسار
آب انبارها از جاذبه های گردشگری گرمسار برای مسافرانی مثل من و شما هستند که این مکانها خیلی کم به چشممان خورده و برای مردم این شهرستان در دوره قاجار جایی بوده که خیالشان را از نظر داشتن آب در هر زمانی راحت کند.
اگر تصورتان از آب انبارها از جاهای دیدنی گرمسار جایی مخوف و تاریک است با دیدن آب انبار ناسار و سقفش این تصور از ذهنتان پاک میشود چون سقف این آب انبار به شگل گنبدی و با سوراخ ساخته شده تا نور به راحتی عبور کند و فضای آب انبار را روشن نگه دارد.
در قسمت ورودی آب انبار ناسار، این اثر ملی ایرانی، یک سردربزرگ وجود دارد و در بالای ورودی لوحهای سنگی که روی آن شعر نوشته شده به چشمتان میخورد.
آدرس آب انبار ناسار
سمنان، ضلع شرقی تکیه ناسار
– مجموعه تاریخی سیاهکوه
روی بلندیهای جنوب گرمسار و در مسیر شهرهای اصفهان، کاشان و خراسان مجموعه تاریخی سیاهکوه قرار دارد. این مجموعه شامل تعدادی از بناهای تاریخی باشکوه مثل قصرهای عین الرشید، شاه عباس و حرمسرا از جاهای دیدنی گرمسار است و اهالی این منطقه، اینجا را قصر صدا میزنند.
آدرس محموعه تاریخی سیاهکوه
دامنه شمالی ارتفاعات سیاهکوه در جنوب گرمسار، شمال شرقی دریاچه نمک
– قصر عین الرشید
زمانی که به کاروانسرای قصر بهرام از جاهای دیدنی گرمسار رفتید ۲ کیلومتر آنطرفتر میتوانید قصر یا کاروانسرای عین الرشید را پیدا کنید. قصر عین الرشید در جایی بین دریاچه نمک و کویر قرار گرفته و خیلی سال پیش در اطرافش جوی آبی برای آبیاری گلها و درختان جریان داشته است.
ایوان، تالار، اتاق و حیاط از بخشهای مختلف قصر عین الرشید از جاهای دیدنی گرمسار هستند و این بنا در زمان سلسلهای از مغولها به نام ایلخانی ساخته شده است. قصر عین الرشید با قدمت تاریخی طولانیش به عنوان اثر ملی ایران شناخته شده اما صد حیف که در جاهایی از این بنا چشممان به خرابههای بازسازینشده و نوشتههای یادگاری میخورد.
آدرس قصر عین الرشید
۲گرمسار، کیلومتری کاروانسرای قصر بهرام
– قصر حرمسرا
مکان دیگر از جاهای دیدنی گرمسار برای تاریخدوستان قصر حرمسراست که مثل قصر عین الرشید در نزدیکی کاروانسرای قصر بهرام قرار دارد. قصر حرمسرا در زمان قدیم جایی برای شکار و استراحت پادشاهان بود و دو بخش شمالی و جنوبی داشت. از قسمت شمالی این قصر متاسفانه چیزی باقی نمانده اما از بخش جنوبی آن هنوز یک تالار، دو ایوان و دو اتاق وجود دارد.
آدرس قصر حرمسرا
گرمسار، یک کیلومتری کاروانسرای جنوب شرقی
لوکیشن قصر حرمسرا روی گوگلمپ
– خانه تاریخی باقری ها یا موزه اقوام
خانه تاریخی باقری ها از جاهای دیدنی گرمسار در دوره قاجاریان از آجرهای خشتیِ سنتی و گچ در دو طبقه با انبار، خزینه، حمام و حیاط ساخته شده است. مدتها بعد در سال ۱۳۸۹ موزه اقوام در این خانه با سالنهای مختلف شکل گرفت تا سبک زندگی و حرفه قومهای مختلف مردم گرمسار را با لباسهای محلی، وسایل کشاورزی و دامداری نشان دهد.
برای بازدید از موزه اقوام باید هزینه کمی را بابت بلیط بپردازید و این موزه بین ساعتهای ۹ صبح تا ۶ عصر باز است.
آدرس خانه باقریها
بلوار آیتالله کاشانی، خیابان سلمان فارسی، کوچه شهید فیصلی
لوکیشن موزه اقوام روی گوگلمپ
– باغ موزه علم و صنعت
حرفه و پیشهای که مردم گرمسار در زمان قدیم به آن مشغول بودند کشت پنبه بوده به همین خاطر در دوره پهلوی کارخانه پنبه را با خشت و گل و فضایی شبیه به یک کاروانسرا در دو طبقه میسازند. مردم روستاهای گرمسار در آن زمان، پنبه زمینهایشان را برداشت و در انبارهای کارخانه پنبه نگهداری میکردند تا این پنبهها را بفروشند.
از سال ۱۳۹۳ کارخانه پنبه جای خودش را به باغ موزه علم و صنعت داد و این روزها دیگر فعالیتی برای تولید و فروش پنبه ندارد. قسمتی از باغ موزه علم و صنعت از جاهای دیدنی گرمسار بازارچهای است که در آن صنایع دستی گرمسار را میفروشند.
بین ساعت ۹ صبح تا ۵ عصر میتوانید از باغ موزه علم و صنعت دیدن کنید و برای بازدید از آن باید بلیط بخرید.
آدرس باغ موزه علم و صنعت
گرمسار، شهرک لاله، میدان بسیج، خیابان مطهری
لوکیشن باغ موزه علم و صنعت روی گوگلمپ
جاذبههای طبیعی گرمسار
حالوهوای جاهای دیدنی گرمسار که برای طبیعتدوستان جذاب باشد، با جاهای دیدنی خیلی از شهرهای ایران فرق میکند و کمی عجیبوغریب است. حتی اگر به نام این دیدنی های گرمسار در قسمت زیر نگاهی بیندازید، متوجه خاصبودنش میشوید.
– پارک ملی کویر
پارک ملی کویر از جاهای دیدنی گرمسار جایی است برای نفسکشیدن صدها پستاندار، پرنده و خزنده. سالها پیش این پارک را به خاطر تنوع زیاد جانور همزاد دشتی به نام سرنگتی در آفریقا میدانستند و آن را آفریقای کوچک صدا میزدند؛ اما حالا بعضی از جانوران پارک ملی کویر مثل آهو، گورخر و یوزپلنگ یا منقرض شدهاند یا در معرض خطر انقراض هستند.
البته هنوز هم تنوع گونههای جانوری و گیاهی این پارک آنقدرها ناامیدکننده نیست و دیدن این موجودات کمیاب غنیمت است.
یوزپلنگ آسیایی، پلنگ ایرانی، کفتار، روباه قرمز، قوچ و میش و شغال از جانوران ساکن در پارک ملی کویر هستند. در این پارک پرندگانی مهاجر و بومی مثل کبک، تیهو، انواع گنجشک، چکاوک، پرستو، عقاب طلایی، غاز و مرغابی را میبینید.
برای رفتن به پارک ملی کویر از جاهای دیدنی گرمسار از تهران باید اول از پیشوای ورامین به قلعه بلند، عسگرآباد و حصارگلی بروید و بعد از محیطبانی مبارکیه به پارک دسترسی پیدا خواهید کرد.
آبوهوای پارک ملی کویر گرم و خشک است پس بگذارید تابستان تمام شود و بعد راهی این پارک شوید.
آدرس پارک ملی کویر
گرمسار، محیطبانی مبارکیه یا سیاهکوه
لوکیشن پارک ملی کویر روی گوگلمپ
– کویر ریگ جن
گفتهها و باورها درباره کویر ریگ جن از جاهای دیدنی گرمسار وحشتناک است و باورنکردنی. هر چقدر هم که شجاع باشید داستانهای کویر ریگ جن کمی پایتان را برای رفتن شل میکند. من قصد ندارم در اینجا بگویم این باورها درباره کویر ریگ جن درست است یا غلط؛ فقط میخواهم بعضی از این روایتها را برایتان نقل قول کنم و با گفتن واقعیتهای علمی ببینیم کدامهایشان باورپذیرترند.
بعضی از اهالی نزدیک منطقه کویر ریگ جن از جاهای دیدنی گرمسار میگویند ارواح و جنها خیلی از اتفاقهای شوم را در این کویر رقم میزنند. برای مثال تپههای ماسهای با صدای ترسناک در کویر جابهجا میشوند یا ممکن است جنها آدم را در باتلاق مرگ فرو ببرند.
در مورد این باور که میگویند خیلیها از کویر ریگ جن زنده بیرون نیامدهاند چون جنها نقشه قتل آنها را کشیدهاند این را بگویم که خب خیلی بعید نیست در زمان قدیم آدمها بدون تجهیزات و اطلاعات کافی به این کویر رفتند و به خاطر بیآبی، گیرکردن در باتلاقهای نمکی و گمکردن مسیر، جانشان را از دست داده باشند.
چه همه این باورها یک مشت خرافه باشد چه واقعا جنی در کویر ریگ جن از جاهای دیدنی گرمسار وجود داشته باشد، در هر حال باید توصیههای زیر را برای رفتن به این کویر جدی بگیرید.
- اگر قصد رفتن به کویر جن را دارید حتما با یک راهنما و کویرنورد حرفهای همراه شوید و به هیچوجه تنها به اینجا نروید.
- در سفر به این کویر وسایلی مثل کلاه آفتابی، کرم ضدآفتاب، لباس رنگروشن با الیاف طبیعی و آستیندار، کفش مناسب و پاوربانک را فراموش نکنید.
- ماشینهایی با دو دیفرانسیل، آفرودها و جیپها برای طیکردن مسیر کویر ریگ جن مناسب هستند.
- خوراکیهای پرانرژی مثل انواع مغز و خرما و آب کافی همراهتان باشد.
این نکته را هم اضافه کنم که در کویر ریگ جن از جاهای دیدنی گرمسار نمیتوانید تفریحات کویرنوردی مثل شترسواری و آفرودسواری را تجربه کنید و لذتبردن شما در تماشای صورت فلکی و ستارههای آسمان و راهرفتن روی شنها و ماسههای نرم خلاصه میشود.
برای سفر به کویر ریگ جن طوری برنامهریزی کنید که با تابستان مصادف نباشد چون گاهی هوای این منطقه در تابستان به بیشتر از ۵۰ درجه میرسد و هیچ معلوم نیست این هوا چه بلایی سرتان بیاورد. اوایل پاییز از نظر آبوهوا وقت مناسبی برای سفر به این منطقه است.
برای اقامت در کویر ریگ جن از جاهای دیدنی گرمسار اقامتگاههای مناطق جندق و انارک نسبت به چادرزدن گزینههای امنتر و مناسبتری هستند.
آدرس کویر ریگ جن
جنوب شرق گرمسار، شرق پارک ملی کویر، شمال انارک و غرب
لوکیشن کویر ریگ جن روی گوگلمپ
– غار نمکی گرمسار
یکی از شگفتانگیزترین جاذبه های گردشگری گرمسار معدنها و تونلهای نمکش است که میتوان از آنها نمک خوراکی بیرون کشید. غار نمکی از جاهای دیدنی گرمسار درواقع معدنی است که بیرونکشیدن نمک از آن باعث شده تا شکل غار را به خود بگیرد. نمکهای این غار به شکل قندیلهای یخ خودنمایی میکنند، ذرهذره دیوارههایش را ساختهاند و ۸۵ درصد از آنها را میتوان برای خوردن استفاده کرد.
برای بازدید از غار نمکی از جاهای دیدنی گرمسار باید از پلیس راهنمایی و رانندگی مجوز ورود بگیرید و مبلغی را به عنوان ورودی پرداخت کنید. لغزندگی مسیر غار نمکی طوری است که بهتر است گروهی به اینجا بروید و حتما چراغقوه همراهتان باشد.
ماههای آبان و اسفند و وسط هفته بهترین زمانها برای دیدن غار نمکی گرمسار هستند. یادتان باشد امکانات رفاهی خاصی در این غار نمکی وجود ندارد و موبایل هم آنتن نمیدهد.
دسترسی به غار نمکی از جاهای دیدنی گرمسار این طور است که اول باید منطقه ایوانکی را رد کرده و ۵۰۰ متر قبل از اینکه به خروجی آزادراه قم برسید، به سمت خروجی که در طرف راست جاده قرار گرفته حرکت کنید.
آدرس
گرمسار، قبل از جاده قم-گرمسار و ۳ کیلومتری پل هوایی
لوکیشن غار نمکی گرمسار روی گوگلمپ
– تنگه ظلمات
جریان آب بارندگی و سیل و وزش باد در پارک ملی کویر، باریکههایی بلندقامت را به نام تنگه ظلمات از جاهای دیدنی گرمسار شکل دادهاند و اسم ظلمات را به خاطر تاریکبودن روی این تنگه گذاشتهاند. از قسمت شمال به جنوب تنگه ظلمات که قدم برمیدارید تنگه بلندتر میشود و حتی به ۳۰ متر هم میرسد.
با یک نگاه ظاهری مسیر تنگه از جاهای دیدنی گرمسار به نظرتان سخت یا حتی ممکن است ترسناک به نظر بیاید اما وارد تنگه که میشوید نور خورشید راهنما و آرامشبخش مسیرتان میشود. انواع مختلف سنگها و خاک ظاهر تنگه ظلمات را جذاب کرده و بعضی از افراد میگویند این تنگه ظاهر دره گرند کنیون آمریکا را تداعی میکند.
اگر خواستید در اطراف تنگه ظلمات اقامت داشته باشید، میتوانید از اقامتگاههای پارک ملی کویر استفاده کنید.
برای رفتن به تنگه ظلمات باید از مسیر کاروانسرای قصر بهرام به سمت فسیلآباد بروید و بعد جاده شط را طی کنید. حدود ۱۰ کیلومتر بعد از این جاده به تنگه ظلمات میرسید.
آدرس تنگه ظلمات
جنوب شرقی پارک ملی کویر
– کوه اژدها از جاهای دیدنی گرمسار
در کوه اژدها نمایش فوقاالعاده جذابی از چند لایه خاک و سنگهای قرمز، قهوهای و سفیدرنگ را میبییند که به شکل موجدار چین خوردهاند و در حال رقص هستند. علت نامگذاری اژدها روی این کوه به این دلیل است که میگویند رنگآمیزی شبیه به بدن اژدها را دارد و نقشهای خاک و سنگ آن شبیه یک اژدهاست.
یک افسانه نه چندان معتبر تاریخی و علمی هم میگوید نقش اژدهای روی این کوه از جاهای دیدنی گرمسار ردپای جنگ بین رستم و اژدهاست که رستم بعد از جنگ و پیروزشدن، جسد اژدها را روی کوه رها میکند.
آدرس کوه اژدها
گرمسار، ۱۱ کیلومتری بخش مرکزی، دهستان لجران
لوکیشن کوه اژدها روی گوگلمپ
– منطقه نمونه گردشگری بنه کوه
اگر فکر کنید همه جای گرمسار گرم و خشک است خودتان را از جاهای دیدنی گرمسار با آبوهوای خنک مثل منطقه نمونه گردشگری بنه کوه محروم کردهاید. هر وقت به این منطقه رفتید و فرصت پیدا کردید به جاذبه های گردشگری گرمسار مثل قلعه باستانی استوناوند، ریگ تپه و قلعه گبری هم سری بزنید.
از خرید و خوردن میوههای خوشطعم انجیر، گوجهسبز و ریواس در حوالی منطقه نمونه گردشگری بنه کوه غافل نشوید.
خیلی سال پیش منطقه نمونه گردشگری بنه کوه از جاهای دیدنی گرمسار از نظر تاریخی و نظامی مهم و ارزشمند بوده چون در مسیر قدیمی گرمسار به مازندران قرار داشته است. انواع مختلف پرنده و ماهی طرفدار جایی از منطقه بنه کوه هستند که به رودخانه حبلهرود راه پیدا میکند.
آدرس منطقه بنه کوه
۵ کیلومتری شمال گرمسار
– منطقه گردشگری بهورد
با رفتن به منطقه گردشگری بهورد از جاهای دیدنی گرمسار لذت حضور میان دشت، کوهستان، دریاچه، باغ و حیات وحش را میچشید. فضای روستایی این منطقه طوری بکر و طبیعی است که حس میکنید باد و باران خانهها و نماهایشان را ساخته و از مصالح ساختمانی خانههای شهری خبری نیست.
برای رفتن به منطقه گردشگری بهورد از جاهای دیدنی گرمسار باید از جاده ایوانکی به تهران حرکت کنید و بعد از حدود ۱۸ کیلومتر به سمت راست جاده در جهت شمال بروید. از اینجا به بعد مسیر، جاده خاکی و ناهموار میشود و باید حدود ۱۰ کیلومتر را تا رسیدن به روستای بهورد طی کنید.
آدرس
گرمسار، ۳۲ کیلومتری شمال غربی بخش ایوانکی
– تپه های مریخی گرمسار
تا به حال عکس مریخ را دیدهاید؟ یکجورهایی شبیه رنگ آتش است یعنی زرد و سرخ و نارنجی. تپههایی با رنگهای شبیه به مریخ از جاهای دیدنی گرمسار شدهاند و طیکردن آنها به یک کوهپیمایی ۴-۳ ساعته نیاز دارد.
تپه های مریخی گرمسار را یک پدیده زمینشناسی به نام بدلند (Badland) به وجود آورده و وقتی اتفاق میافتد که آب و خاک در یک منطقه خشک دچار فرسایش شوند.
خنکی هوای تپه های مریخی گرمسار را در فصل پاییز حس میکنید و یادتان باشد هر زمان به این دیدنی های گرمسار سر زدید کفش مناسب کوهپیمایی به پا کنید.
آدرس منطقه بهورد
بین گرمسار و ایوانکی، ۴ کیلومتری آرادان، روستای پاده
– دشت گرمسار
اگر دنیای جانوران برایتان جذاب و مهم است به دشت گرمسار، اولین زیستگاه یوزپلنگ ایرانی بروید. قسمتهای مختلف این دشت از جاهای دیدنی گرمسار از نظر ظاهری و زمان بهوجودآمدن خیلی شبیه هم نیستند و همین ویژگی هم آن را به یکی از دیدنی های گرمسار و جاهای دیدنی سمنان تبدیل کرده است.
جایی از دشت گرمسار آب و آبادی مثل رودخانه حبلهرود و باغ بنکوه را دارد و جای دیگر آن خشک و کویری است.
مسیر دشت گرمسار بالاوپایینها و سختیهایی دارد که بهتر است با یک راهبلد این مسیر را طی کنید.
جاذبههای مذهبی و زیارتی گرمسار
اگر به معماری و حالوهوای فضاهای زیارتی علاقه دارید به امامزاده زیر بروید.
– امامزاده اسماعیل (ع) و شمس الدین (ع)
امامزاده اسماعیل (ع) و شمس الدین (ع) فرزندان امامکاظم هستند که پیکر آنها در دو اتاق با حرمهای جداگانه نزدیک هم آرام گرفته است. قدمت این امامزاده به دوره قاجار میرسد و قبرستان هم دارد. مردم گرمسار بیشتر، شبهای جمعه به این امامزاده سر میزنند تا به قبرستان بیایند و یادی از رفتگانشان بکنند.
آدرس امامزاده اسماعیل
سه کیلومتری شمال غربی گرمسار، نزدیک روستای حسینآباد
بازارها و مراکز خرید گرمسار
مراکز خرید از جاهای دیدنی گرمسار ممکن است خیلی متنوع نباشند اما این خوبی را دارند که در فاصله نزدیکی از هم قرار گرفتهاند.
– مرکز خرید هایلند
مرکز خرید هایلند در نزدیکی موزه اقوام و آب انبار گرمسار قرار گرفته و از این پاساژ میتوانید لباس و کفش زنانه، مردانه و اسپرت را بخرید.
آدرس مرکز خرید هایلند
گرمسار، خیابان امامخمینی، بین خیابان شهید رجایی و رسالت
لوکیشن مرکز خرید هایلند روی گوگلمپ
– مرکز خرید کشمیر
مرکز خرید کشمیر از جاهای دیدنی گرمسار مثل مرکز خرید هایلند در نزدیکی آب انبار گرمسار قرار دارد و انواع فروشگاههای مختلف لباس، کفش و لوازمالتحریر را در خودش جای داده است. ساعت کاری مرکز خرید کشمیر روزهای شنبه تا جمعه از ۸ صبح تا ۹ شب است.
آدرس
گرمسار، خیابان امامخمینی، خیابان شهید رجایی، کوچه جعفری
لوکیشن مرکز خرید کشمیر روی گوگلمپ
سوغات گرمسار
اگر سلیقه سوغاتیتان بیشتر به صنایع دستی میل دارد، سراغ قالی، گلیم، جاجیم، پارچههای دستباف و خورجین در گرمسار بروید. اما اگر دوست دارید سفر به جاهای دیدنی گرمسار را با طعم و مزه به یاد آورید، خرید خربزه، انار و رب انار و لبنیات محلی را به شما پیشنهاد میکنم.
راستی نمک گرمسار هم که از غارهای آن استخراج شده سوغات خوراکی جذابی است.
فرهنگ مردم گرمسار
در گرمسار محرم و صفر که میشود دستهدسته آدم سینهزنی و نوحهخوانی میکنند و نوبت به مراسم ایرانی هم که میرسد خانوادهها و دوستان شب چله دور هم جمع میشوند، چهارشنبهسوری را جشن میگیرند و خلاصه اینکه مراسم مذهبی، سنتی و ایرانی برایشان محترم و اصیل است.
حس بیشتر افرادی که با گرمساریها نشستوبرخاست داشتند این است که این خطه مردمی خونگرم و مهماننواز دارد.
غذاهای محلی و سنتی گرمسار
اگر غذاهای گوشتی و چلویی به شما میچسبد پیشنهاد من به شما خوردن تهچین گرمسار است که از گوشت گوسفندی، کشمش، برنج و پیاز تهیه شده و با زعفران، فلفل، دارچین و زردچوبه مزهدار میشود.
آبگوشت کشک و بادمجان غذای محلی دیگر گرمسار است که با کشک، حبوبات، بادمجان، سیر و نعناداغ و پیاز درست میشود و از لذیذی تهچین چیزی کم ندارد.
رستورانهای معروف گرمسار
برای خوردن لذیذترین غذاهای چلویی در گرمسار به رستورانهای ضامن آهو، زعفران و اکبرجوجه بروید. اگر اهل خوردن غذاهای فستفودی هستید، سفارش غذا از فستفودها و ساندویچیهای کلوا، ونیز، شادینا، فلافل آبادان و کافه الیزه از جاهای دیدنی گرمسار باب طبعتان خواهد بود.
در سفر به گرمسار کجا اقامت کنیم؟
برای اقامت در گرمسار میتوانید بسته به سلیقه، شرایط مالی و سطح انتظارتان سراغ هتل، اقامتگاه بومگردی و ویلا بروید یا در جایی مناسب چادر بزنید.
– بهترین هتلهای گرمسار
راستش را بخواهید گرمسار هتلهای خیلی لوکسی ندارد و بیشتر آنها مثل دهنمک و ستاره کویر از جاهای دیدنی گرمسار حالوهوایی سنتی با امکانات معمولی دارند. اگر به هتلهای سنتی برای اقامت علاقه ندارید میتوانید هتل سهستاره شهر آفتاب را انتخاب کنید.
– اقامتگاههای بومگردی گرمسار
اقامتگاههای بومگردی گرمسار هزینه مناسب و امکاناتی در حد متوسط را دارند و معروفترین آنها شامل موارد زیر است:
-
اقامتگاه بومگردی قصر شیرین
اقامتگاه قصر شیرین از جاهای دیدنی گرمسار فقط ۱۰ دقیقه با گرمسار فاصله دارد و شبیه یک خانه روستایی با حیوانات اهلی، اجاق هیزمی، حوضچه و دارودرخت است. اتاقها و سوئیت این اقامتگاه به اندازه ۶۰ نفر ظرفیت دارد و از امکاناتی مثل توالت ایرانی و فرنگی، اسپیلت، بخاری گازی و سرویس رختخواب برخوردار است.
حواستان باشد که در اقامتگاه قصر شیرین نمیتوانید پختوپز کنید و غذاهای محلی این مجموعه اقامتی را که با موادی ارگانیک تهیه شده، میتوانید سفارش دهید.
آدرس اقامتگاه قصر شیرین
روستای کوشک، کوچه شهید حجت الله شیرین بیان، انتهای نسترن ٢
-
اقامتگاه بومگردی کهن سرای کیهان
مسافران اقامتگاه بومگردی کهنسرای کیهان از جاهای دیدنی گرمسار در تمیزی، برخورد خوش میزبان و کیفیت غذای این اقامتگاه همنظر هستند. این اقامتگاه در ۸ کیلومتری گرمسار قرار گرفته و امکاناتی مثل پارکینگ بدون سقف، کولر گازی، بخاری، سالن غذاخوری، سرویس بهداشتی و حمام را دارد.
یک ویژگی خاص اقامتگاه بومگردی کهنسرای کیهان این است که میتوانید در آن به موسیقی زنده گوش دهید و لذت ببرید.
آدرس اقامتگاه کهن سرای کیهان
گرمسار، روستای سنرد
-
اقامتگاه بومگردی سارگل
اقامتگاه بومگردی نورخونه دو مدل اتاق دارد، اتاقهایی با سرویس بهداشتی و حمام مشترک و اتاقهایی با سرویس بهداشتی و حمام اختصاصی. این اقامتگاه از جاهای دیدنی گرمسار کولر آبی و بخاری گازی دارد اما به پارکینگ مجهز نیست.
آدرس اقامتگاه سارگل
۸ کیلومتری گرمسار، روستای ریکان
-
اقامتگاه بومگردی آنابلقیس
اقامتگاه بومگردی بلقیس با اتاقها و سوئیتش از ۶۰ مهمان میتواند پذیرایی کند. این اقامتگاه از جاهای دیدنی گرمسار امکاناتی مثل سرویس بهداشتی، حمام، پارکینگ، آشپزخانه مشترک، آلاچیق و سالن را دارد.
آدرس اقامتگاه آنابلقیس
روستای محمودآباد، ۱۵ کیلومتری گرمسار
-
اقامتگاه بومگردی نورخونه
فاصله اقامتگاه بومگردی نورخونه از جاهای دیدنی گرمسار در مقایسه با این اقامتگاههایی که در قسمت بالا توضیح دادم، با گرمسار کمی بیشتر و در حد ۲۶ کیلومتر فاصله دارد. یک خانم مهماننواز در این اقامتگاه با خانهای باصفا و کاهگلی میزبان شما خواهد بود.
اقامتگاه بومگردی نورخونه مجهز به سرویس بهداشتی، حمام، پارکینگ، اینترنت و سیستم سرمایش و گرمایش است.
آدرس اقامتگاه نورخونه
گرمسار، روستای پاده، ارادان، بنبست خانه بهداشت، کنار آب انبار بزرگ
– اجاره ویلا از جاهای دیدنی گرمسار
در گرمسار خانههای ویلایی متنوعی برای اقامت وجود دارد که معمولا امکانات آنها از اقامتگاههای بومگردی بیشتر است و البته هزینه بیشتری را هم باید برای کرایه آنها پرداخت کرد.
– کمپینگ
اگر تجربه چادرزدن در طبیعت را دارید، نزدیک بعضی از جاهای دیدنی گرمسار میتوانید چادر بزنید البته به شرط آنکه هوا خیلی گرم نباشد و تجهیزات شما هم کامل باشد.
توصیههای اسمارتک نیوز برای تجربه سفری خاطرهانگیز به گرمسار
- اگر تجربه کویرنوردی را ندارید، احتیاط کنید و به کویرهای گرمسار مثل کویر ریگ جن نروید تا گرفتار گرما و باتلاقهای نمکی نشوید.
- با اینکه در غار نمکی موبایل آنتن نمیدهد اما برای عکاسی از شکلهای شگفتانگیز نمک، موبایل در جیبتان باشد تا این صحنهها را شکار کنید.
- قبل از رفتن به جاهای دیدنی گرمسار حتما باک بنزین ماشینتان را پر کنید و از اپهای مسیریابی و افراد بومی برای پیداکردن مسیر کمک بگیرید.