به گزارش بازار، ابراهیم بهادرانی مشاور عالی رئیس مجلس تهران در جلسه بررسی لایحه بودجه سال 1404 اظهار داشت: بودجه سال 1404 معادل 5 میلیون و 987 هزار میلیارد تومب در نظر گرفته شده و منابع آن از درآمد، نقل و انتقالات تامین می شود. کالاهای سرمایه ای و نقل و انتقال دارایی های مالی به دست خواهد آمد. با توجه به اینکه درآمد 2 میلیون و 275 هزار تومان است، انتقال دارایی های سرمایه ای 2 میلیون و 332 هزار میلیون تومان و انتقال دارایی های مالی یک میلیون و 380 هزار میلیون تومان پیش بینی می شود.
وی ادامه داد: از کل منابع حدود 38 درصد از طریق درآمدهای پایدار (مالیات + سود اموال دولتی و سایر درآمدها) و 39 درصد از طریق فروش نفت و اموال غیرمنقول و حدود 23 درصد از طریق فروش به دست می آید. شرکت های دولتی و اوراق قرضه (بدهی).
بهادرانی در ادامه رقم برآورد هزینه جاری را 4081 میلیارد تومان، تملک کالاهای سرمایه ای 1196 میلیارد تومان و تملک دارایی های مالی را معادل 710 میلیارد تومان عنوان کرد.
وی بیان کرد: با توجه به اینکه در حال حاضر نرخ تورم بین 30 تا 40 درصد در نوبت است، پیش بینی می شود تا پایان سال جاری به 30 درصد کاهش یابد که با توجه به نرخ بالای تورم نقطه به نقطه، بعید است این اتفاق بیفتد. خدمات . همچنین عدم رشد کافی بودجه عمرانی مطابق با هدف برنامه موجب تضعیف زیرساخت ها و عدم رشد سرمایه گذاری و در نهایت عدم دستیابی به رشد اقتصادی 8 درصدی در سال آینده خواهد شد.
به گفته بهادرانی، از 2275 همات پیشنهادی درآمد پایدار که حدود 38 درصد از کل منابع را تشکیل می دهد، 1700 همات تقریباً 75 درصد از طریق مالیات و 264 همات معادل 12 درصد از طریق مالیات به دست می آید. مالیات واردات 61 همات حدود 3 درصد درآمد در نتیجه فروش کالا و خدمات 187 حدود 10 درصد درآمد از سایر درآمدها وصول می شود. همچنین درآمد مالیاتی با رشد حدود 39 درصدی معادل 1700 همات در نظر گرفته شده و افزایش مالیات بر ارزش افزوده معادل 10 درصد در سال 1403 پیشنهاد شده است.
مشاور ارشد رئیس اتاق تهران با ارزیابی تحقق درآمدهای نفتی پیشنهادی در بودجه 1404 اظهار داشت: پیش بینی فروش نفت به قیمت 57.5 یورو در هر بشکه معادل 63 دلار با توجه به قیمت فعلی منطقی به نظر می رسد. نفت برنت که معادل 78 دلار است. در عین حال میزان تولید روزانه نفت خام 3750 بشکه در روز تخمین زده می شود که شرکت های نفتی بین المللی این رقم را 3 میلیون و 250 هزار بشکه گزارش کرده اند. بنابراین انتظار می رود درآمد مورد انتظار از این محل محقق نشود.
وی همچنین گفت: سال آینده معادل 700 همات انواع اوراق به فروش می رسد که با احتساب امکانات مالی بازار سرمایه رقم بالایی است. در عین حال، فروش اوراق معمولاً زمانی توجیه می شود که مبالغ مالی به دست آمده صرف اجرای پروژه هایی شود که سود حاصل از اتمام زودهنگام آنها بیشتر از سود اوراق باشد، در حالی که این ارقام در کشور ما برای پوشش جاری استفاده می شود. هزینه ها صورت حساب ها هیچ توجیهی وجود ندارد.
بهادرانی با اشاره به اینکه رقم کسری تراز عملیاتی (درآمد – هزینه جاری) بودجه 1404، 1.805 میلیارد تومان برآورد شده است، ادامه داد: پیش بینی می شود 1.135 میلیارد تومان از کسری از طریق انتقال دارایی های سرمایه ای منتقل شود. عمدتاً فروش نفت) و وام های صندوق توسعه ملی و 670 میلیارد تومب از محل فروش اوراق (شرکت های قرض الحسنه و فروشنده) و این موارد نشان از وضعیت نامطلوب بودجه کشور دارد. da در عین حال با توجه به احتمال عدم تحقق منابع درآمدی، امکان افزایش این کسری وجود دارد.
وی همچنین با اشاره به نکات مثبت پروژه بودجه و کاهش درآمدهای نفتی برای تامین بودجه، کاهش 2 درصدی حقوق گمرکی واردات ماشین آلات و مواد اولیه خطوط تولید را که از سال 1402 آغاز شده و ادامه خواهد داشت، بیان کرد. این نکات در سال 1404 شامل ادغام بودجه های جداگانه از جمله هدفمندی یارانه ها و بودجه دفاعی، شفاف سازی و افزایش منابع پایدار، مدیریت، مشارکت های دولتی و خصوصی و افزایش دو برابری معافیت مالیاتی کارگران با حداقل دستمزد است.
بهادرانی همچنین درباره نقاط ضعف این لایحه توضیح داد: با توجه به اینکه سال 1404 دومین سال اجرای برنامه هفتم توسعه است و بودجه به طور کلی برنامه سالانه برنامه پنج ساله محسوب می شود، چگونه می توان به اهداف برنامه دست یافت؟ باید بر اساس بودجه باشد. اما در لایحه پیشنهادی با وجود ذکر هدف رشد سالانه 8 درصدی و کاهش تورم به کمتر از 10 درصد در سال پایانی برنامه، نحوه تحقق این اهداف و سایر اهداف برنامه مشخص نیست. همچنین ارائه نشدن طرحی برای رفع نارضایتی بانک ها و عدم اجرای تعهدات سالانه دولت در قبال تامین اجتماعی و سایر صندوق های بازنشستگی را باید به نقاط ضعف این لایحه اضافه کرد.
مشاور عالی رئیس مجلس شورای اسلامی همچنین در ادامه روند معیوب یارانه انرژی، عدم افزایش حقوق متناسب با تورم سالانه، افزایش نرخ محاسبه شده عوارض گمرکی کالاها بدون جبران، افزایش قیمت 3 دهک فقیر جامعه و افزایش نرخ ارز را ادامه داد. فروش اوراق مالی 700 هماتی از نقاط ضعف این لایحه است.
وی گفت: با توجه به اینکه ادامه روند تعدیل بودجه جاری کشور را از مشکلات رها نمی کند. به نظر می رسد حرکت به سمت برنامه محوری، ساده سازی هیئت حاکمه و انجام وظیفه سیاسی صرف، کاهش هزینه ها و حذف بودجه دستگاه های موازی، بررسی و حذف بودجه دستگاه هایی که به تدریج به بودجه کشور تحمیل شده است و رقابتی شدن فضای کسب و کار برای اصلاح بودجه کشور باید اعمال شود.