به گزارش بازار، پروژه راه آهن همدان – سنندج یکی از پروژه های مصوب سال 1382 «مهر مندج» است که فاز اول آن از تهران به همدان در سال 1395 و فاز دوم آن شامل همدان- همدان به بهره برداری رسید. راه آهن سنندج. مسیر سنندج در مهرماه به بهره برداری رسید و در سال 1400 تکمیل شد.
طول خط ریلی تهران – همدان – سنندج حدود 420 کیلومتر، مسیر تهران – همدان 270 کیلومتر و فاز دوم این خط ریلی از همدان تا سنندج به طول 151 کیلومتر به سه قسمت تقسیم شده است که حدود 64 قطعه است. کیلومتر آن در استان همدان و بقیه در استان کردستان قرار دارد.
پروژه راه آهن همدان – سنندج از سه قسمت تشکیل شده و از همدان به سنندج دارای هفت ایستگاه بهار، آق بلاغ، دوسر، قروه، آوانگان، دهگلان و سنندج است.
طول قطعه اول این پروژه 64.5 کیلومتر، قطعه دوم 56 کیلومتر و قطعه سوم 29.5 کیلومتر است. این خط ریلی تک خط دارای عرض مسیر 6 متر و طول پل ها 2524 متر است. .
ظرفیت حمل مسافر 300 هزار نفر در سال و ظرفیت حمل بار 500 هزار تن است که بر اساس برنامه ریزی انجام شده این تعداد در بخش مسافر در سال 1420 به 600 هزار نفر و ظرفیت حمل بار به یک میلیون تن افزایش می یابد.
ردیف بودجه پروژه راه آهن همدان – سنندج در 19 خرداد 1383 در مجلس هفتم تصویب و یک روز بعد (20 خرداد) به تصویب شورای نگهبان رسید.
این پروژه پس از سال ها با حدود 60 درصد پیشرفت به دولت سیزدهم واگذار شد و سپس از مهرماه سال گذشته با یک حرکت جهادی و تزریق اعتبارات ویژه و استفاده از 450 نفر، کار از سر گرفته شد. امروز پس از گذشت 2 سال از عمر دولت سیزدهم این پروژه بزرگ به دست رئیس جمهور به بهره برداری رسید.
با توجه به ویژگی های صنعت ریلی، بهره برداری از این پروژه باعث ایجاد اشتغال مستقیم برای اپراتورها، تسهیل در جابجایی مسافر و بار از غرب به مرکز کشور، کاهش هزینه های حمل و نقل بار، رونق گردشگری و به عنوان در نتیجه فرصت های شغلی در استان افزایش می یابد.
در حال حاضر ارتباط این مسیر با پایانه های مرزی استان اجرایی نشده است و در صورت اجرای طرح اتصال سنندج به مرز باشماق – مریوان، امکان بهره مندی از مزیت های ترانزیتی این محور فراهم می شود.