بازار، گروه استان ها: به گفته کارشناسان چرخه توزیع آب در استان سمنان، شش درصد آب استان قابل شرب، چهار درصد صنعتی و یک درصد به اصطلاح بخشی دیگر است که شامل آب شهرداری ها و خدماتی می شود. موسسات و غیره و 89 تا 90 درصد مشارکت در کشاورزی.
در سال های اخیر بخش قابل توجهی از کشاورزی در کشور ما و طبیعتاً در استان سمنان کاهش یافته و سهم کشاورزی در اشتغال نیز کاهش یافته است، اما با وجود این مشکلات هنوز مصرف آب کشاورزی در استان سمنان تا حدی تحت تاثیر قرار نگرفته است. جایی که طبق آمار، سهم اشتغال کشاورزی از 22 درصد در سال 1384 به 12 درصد در سال 1402 کاهش یافت، اما سهم مصرف آب همچنان 89 تا 90 درصد است!
کمبود باران
به گفته کارشناسان معقول ترین نسبت آب برای کشاورزی در استانی که حتی از بحران آب هم عبور کرده و چیزی برای استحصال ندارد باید 75 درصد باشد. از سوی دیگر مشکل بزرگ دیگر در استان سمنان کمبود آن است. مزارع و کاهش ذخایر آبی و سیاست های جهاد کشاورزی استان سمنان در این راستا، توسعه کشت گلخانه ای است.
یک کارشناس: آبیاری نوین مخصوص کشت های خاص و در جاهایی است که تبخیر وجود ندارد نه در استان سمنان که یکی از بالاترین آمار تبخیر را دارد.
ایرج مصطفوی مدیر کل هواشناسی استان سمنان در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه سمنان با 110 میلی متر بارندگی پس از هرمزگان دومین استان کم بارش کشورمان است، تاکید کرد: بارندگی در استان سمنان باعث شده است. در میان مدت 41 درصد کاهش یافته و این نشان از خشکسالی و کمبود بارندگی در این استان دارد.
وی با بیان اینکه میانگین بارندگی در دنیا بین 600 تا 700 میلی متر و میانگین بارندگی در استان کمتر از نصف ایران است، افزود: این نشان می دهد که از نظر بارندگی و منابع آبی در شرایط نامناسبی قرار داریم و باید از آن به نحو مطلوب استفاده کنیم.
در این شرایط چاره ای جز ایده اصلی کاهش مصرف آب کشاورزی در این استان وجود ندارد. به عبارت دیگر، باید گفت که نسبت آب شرب استان سمنان شش، نسبت صنعت چهار است. و مابقی نسبت کشاورزی است در صورتی که بر اساس اعلام مدیر کل استان سمنان نسبت صنایع استان به طور متوسط حداقل باید شش درصد باشد. صحبتهای مدیرعامل صمت و دیگر مسئولان و کارشناسان نشان میدهد که اگرچه گامهای خوبی در جهت کاهش سهم آب استان در بخش کشاورزی برداشتهایم، اما باز هم شکست خوردهایم.
سهم کشاورزی باید کاهش یابد.
این کارشناس اقتصادی در گفتگو با خبرنگار بازار با بیان اینکه اگر بتوانیم در صورت کاهش نسبت کشاورزی از 90 درصد به 75 درصد مشکلات کم آبی را در استان سمنان کاهش دهیم، گفت: این به دلیل ظرفیتی است که داریم. در استان و شرایط حاکمیت بر بودجه و شرایط غیرممکن به نظر می رسد مگر اینکه بتوانیم کشاورزان را متقاعد کنیم که محصولات گلخانه ای و هیدروپونیک و غیره را انتخاب کنند که این نیز کار دشواری است زیرا زیرساخت های ما در استان مانند تامین گازوئیل. و بنزین و غیره آماده نیست.
کاظم میرحسینی با بیان اینکه تمام اراضی مجهز به آبیاری نوین در استان سمنان به 45 هزار هکتار نمی رسد در حالی که زمین های کشاورزی و باغی استان 198 هزار هکتار است، افزود: این آمار نشان می دهد که راه زیادی در پیش داریم کاهش مصرف استان سمنان را در پیش داریم و مشکل آب استان به زودی حل نمی شود.
وی با بیان اینکه تلاش هایی برای کاهش سهم آب کشاورزی در استان سمنان انجام شده اما کافی نیست، افزود: در دو دهه گذشته در نهایت توانستیم سهم آب کشاورزی استان را سه درصد کاهش دهیم. . آن را به زیر 85 درصد برسانیم تا حداقل بخشی از مشکلات استان کاهش یابد.
فناوری جدید ما 30 سال است که خارجی است.
این کارشناس با بیان اینکه توسعه کشت گلخانه ای یکی از راهکارهای استان سمنان برای مقابله با کم آبی بود، تاکید کرد: مشکل این است که گلخانه ها با گاز و گازوئیل کار می کنند که در حال حاضر تامین آن مشکل به نظر می رسد. اگر مزیت کمبود آب را برای گلخانه ها در نظر بگیریم، باید هزینه های بالا و مشکلات تامین سوخت را از معایب گلخانه ها بپذیریم.
با این حال جهاد کشاورزی می گوید با گسترش گلخانه ها توانسته است بخش کشاورزی آب را مدیریت کند، اما کارشناسانی مانند میرحسینی معتقدند آبیاری مدرن به قول امروزی سه دهه است که یک فناوری منسوخ شده است. آمریکا. و استرالیا که به دلیل کارایی است. به طور خلاصه، این طرح ها دیگر در آن کشورها استفاده نمی شود.
معاون جهاد کشاورزی استان سمنان: سالانه 27 هزار تن محصول گلخانه ای در استان سمنان تولید می شود.
وی در این خصوص می گوید: آبیاری نوین مخصوص کشت های خاص و در جاهایی است که تبخیر وجود ندارد نه در استان سمنان که یکی از بالاترین آمار تبخیر را دارد. آن را به سطح می آورید و داخل استخر می ریزید. آن را در معرض هوا قرار می دهید و تبخیر می شود، بعد میلیون ها تومان هزینه می کنید که این آب را زیر درختان بریزید و این اصلا منطقی نیست و از طرفی شما همان آبی هستید که زیر درختان می افتد. در استخر ریزید این بار اتفاق خاصی با منابع آبی و نسبت آب کشاورزی استان نیفتاده است.
حمایت از کشت گلخانه ای و مزایای آن.
جهاد کشاورزی استان سمنان استفاده از کشت گلخانه ای را در اولویت قرار داده است که مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی سمنان اعلام کرد: کاهش مصرف آب مهمترین مزیت کشت گلخانه ای در استان خشکی مانند سمنان است.
مهدی قرائیان تصریح کرد: اگر انتظار داشته باشیم در فضای باز 20 تن در هکتار تولید کنیم، 200 تن در هکتار در گلخانه تولید می شود و این یکی دیگر از مزیت های کشت گلخانه ای نسبت به آنچه سنتی تلقی می شود است.
وی با بیان اینکه در کشت گلخانه ای می توان 12 ماه در سال محصولات تولید کرد و این مزیت اقتصادی خوبی را به همراه دارد، افزود: یکی دیگر از مزیت های گلخانه در استانی مانند سمنان افزایش بهره وری و امکان جلوگیری از آسیب های طبیعی است. مانند سرمازدگی است که از خسارات هنگفت کشاورزان جلوگیری می کند.
گلخانه این مزیت را دارد که در هر 4 فصل می تواند محصولات زراعی را پرورش دهد.
مدیر امور باغبانی جهاد کشاورزی استان سمنان با بیان اینکه گلخانه از خسارت تگرگ به محصولات نیز جلوگیری می کند، گفت: جهاد کشاورزی حمایت از تولیدات گلخانه ای در استان را جزو اولویت های خود قرار داده است.
قرائیان با بیان اینکه سالانه 27 هزار تن محصولات گلخانه ای در استان سمنان تولید می شود، افزود: بیش از 500 گلخانه در استان سمنان وجود دارد و بیش از 1400 نفر در این گلخانه ها مشغول به کار هستند.
وزیر جهاد: وزارت جهاد از توسعه کشت های متراکم و گلخانه ای حمایت می کند
نوری قزلجه وزیر جهاد کشاورزی هفته گذشته در سفر به استان سمنان از حمایت این وزارتخانه از توسعه کشت های فشرده و گلخانه ای با توجه به وضعیت منابع آبی کشورمان خبر داد. محصولات اقتصادی در بخش کشاورزی
سوخت به ما بده، گلخانه می سازیم.
یکی از فعالان حوزه کشاورزی اما در گفتگو با خبرنگار بازار با تاکید بر اینکه هیچکس از مزیت های اقتصادی گلخانه ها بدش نمی آید، می گوید، اما مشکل اینجاست که راه اندازی گلخانه به این راحتی ها نیست و می گوید: گلخانه کیست؟ صاحب امروز چه کسی در مشکل است؟” کمبود سوخت و تنش های آن؟
مهدی یارمحمدی با بیان اینکه مسئولان می گویند گلخانه است و چشم پوشی می کنند اما نمی گویند همین گلخانه از ابتدای طرح تا لحظه بهره برداری چند میلیارد تومان هزینه دارد، تاکید کرد: صحبت من با مسئولان است. این است که در این زمان کمبود برق و گاز و گازوئیل باید گلخانه تهیه کنند. کشاورز فردا صبح درخواست گلخانه می کند، بنابراین هنوز مشکلات زیرساختی زیادی داریم.