به گزارش بازار، اولین نشست از سلسله نشست های مشترک مجمع بخش برق ایران (IEEE) و شرکت مدیریت شبکه برق ایران با عنوان «کاربردهای هوش مصنوعی در شبکه های برق مدرن» برگزار شد.
در این جلسه مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت مدیریت شبکه برق ایران، گئورک باباملک قراپتیان، رئیس مجمع بخش انرژی ایران، محمد شهیدپور، عضو هیئت علمی دانشگاه ایلینویز، جمشید آقایی، مدرس عضو هیئت علمی دانشگاه کوئینزلند، مصطفی پرنیانی، عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی شریف، مجید صنعتی پسند، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران، مهدی علیاری، عضو هیئت علمی، خواجه نصیرالدین طوسی، تورج امرایی، عضو هیئت علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، و حمیدرضا بقایی، عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس و حدود 1500 نفر به صورت آنلاین در آن شرکت کردند.
مصطفی رجبی مشهدی در جلسه فوق با اشاره به ماموریت های شرکت مدیریت شبکه برق ایران گفت: مدیریت و نظارت بر شبکه برق کشور ماموریت اصلی این شرکت است که شامل مدیریت 600 نیروگاه و انتقال نیرو می باشد. . ایستگاه هایی برای تامین پایدار برق
سخنگوی صنعت برق یکی دیگر از ماموریت های مدیریت شبکه را هماهنگی در اجرای عملیات بازار عمده فروشی و هماهنگی معاملات خارج از بازار عنوان کرد و گفت: مدیریت اطلاعات و داده ها و مخابرات صنعت برق که شامل حدود 33 هزار کیلومتر فیبر نوری و بهره برداری از این شبکه یکی دیگر از ماموریت ها مدیریت شبکه است.
وی تصریح کرد: در حوزه های حفاظتی این سامانه ها مدیریت بار و انرژی به ویژه در سمت مشترکان بزرگ بر عهده اداره شبکه برق است و همچنین در هر عملیاتی از تجهیزاتی که بخواهد برق دار شود. باید به شبکه سراسری برق کشور متصل شود تا بتوان شبکه را در میان مدت، کوتاه مدت یا بلند مدت برنامه ریزی کرد تا پایدار بماند.
در زیر محمد شهید پور از اعضای هیات علمی دانشگاه ایلینوی آمریکا ضمن اشاره به برخی ابزارهای اندازه گیری و جمع آوری داده ها در شبکه برق، موضوع “بررسی اجمالی کاربردهای هوش مصنوعی در سیستم های قدرت” را ارائه می دهد. مانند PMU و RTU انواع مختلفی معرفی شدند. روش های یادگیری ماشین و یادگیری عمیق مورد بحث قرار گرفت و با تاکید بر روش های LSTM و EnB به مزایای ترکیب این دو روش (روش های FUSION) اشاره شد.
وی همچنین نمودارهایی را ارائه کرد که نشان دهنده تأثیر مثبت استفاده از هوش مصنوعی در سیستم های انرژی بود و نقش کلیدی تحلیل داده ها با روش های هوش مصنوعی را در مدیریت و بهره برداری از سیستم های انرژی توضیح داد.
در ادامه جلسه جمشید آقایی از اعضای هیات علمی دانشگاه کوئینزلند استرالیا با موضوع “هوش مصنوعی در پیش بینی بار و پاسخگویی” به ارائه و تشریح موضوعاتی از جمله معرفی انواع مدل های پیش بینی، کاربردهای هوش مصنوعی پرداخت. در پیش بینی بار، چالش های موجود، مقدمه فناوری و ابزارهای مهم در کاربرد هوش مصنوعی در پیش بینی بار، پرداخت.
بر اساس این گزارش، مهدی علیاری، عضو هیأت علمی دانشگاه خواجه نصیرالدین طوسی، که به پردازش تصویر در هوش مصنوعی می پردازد، مطالب خود را تحت عنوان «یادگیری ماشینی و پایش سلامت نیروگاه های حرارتی» و روش های پردازش تصویر در تشخیص نقص ارائه کرد. در اجزای نیروگاهی و بررسی چالش ها و مزایای این روش.
در ادامه مصطفی رجبی مشهدی به کاربردهای کلی هوش مصنوعی در بهره برداری از سیستم قدرت اشاره کرد و گفت: کاربردهای هوش مصنوعی در بهره برداری از سیستم قدرت، در حل مشکلات پیچیده عملیات شبکه و برنامه ریزی، تشخیص و پیش بینی سایبری. حملات، پیش بینی بار و اجزای آن عبارتند از تحویل سوخت، ذخایر آب و تولید منابع تجدیدپذیر، پیش بینی قیمت بازار برق، تبادل انرژی و رفتار بازیگران، نظارت بر زمان واقعی، تجزیه و تحلیل رفتار سیستم الکتریکی و جلوگیری از شرایط غیرعادی و استفاده از ابزار. .
رجبی مشهدی در ادامه به تجربیات استفاده از هوش مصنوعی در صنعت برق اشاره کرد و گفت: تجربه ای در شرکت برق منطقه ای هرمزگان در خصوص سامانه هشدار سرقت دکل های انتقال برق داشتیم.
وی همچنین تجربیات شرکت های توزیع مازندران، گلستان، باختر، آذربایجان، سمنان، شیراز و البرز و توزیع در استان های مرکزی را مورد تاکید قرار داد.
سخنگوی صنعت انرژی در پایان سخنان خود ضمن تاکید بر موضوع نامناسب بودن شرایط و محدودیتهای پیش روی شبکه برق ایران، گفت: با جدیت در تلاش برای رفع این مشکلات هستیم و از پیشنهادات مناسب برای حل آن استقبال میکنیم. .