حضور در بازارهای بین المللی برای فعالان اقتصادی و شرکت های ایرانی بسیار مهم است. این حضور به آنها اجازه می دهد تا وارد بازارهای بزرگ تری شوند که شامل مخاطبان میلیاردی می شود. در مواجهه با این شرایط شرکت ها باید از هر راه حلی که برای حضور در بازارهای بین المللی ایجاد می شود حداکثر استفاده را ببرند، به عنوان مثال شرکت هایی که خدمات آنلاین خود را به مشتریان خارجی می فروشند باید به دنبال راه حلی باشند که دارای درگاه دلاری بدون تحریم یا مشابه باشد. . درگاه پرداخت بین المللی به راحتی این مشکل را حل کنید! اما برای شرکت های ایرانی موانع حضور در بازارهای جهانی بسیار بیشتر از سایر کشورهاست. اما در صورت تامین ارزش افزوده قابل توجه، امکان فعالیت در بازارهای اقتصادی خارج از ایران وجود دارد. در این یادداشت حقایق موجود درباره جهانی شدن شرکت های ایرانی را بررسی کرده و برای فعالانی که به فکر حضور در بازارهای خارجی هستند، پیشنهاد خوبی داشته باشیم.
موانع حضور شرکت های ایرانی در بازارهای بین المللی عبارتند از:
تحریم ها: تحریمهای بینالمللی تأثیر عمدهای بر ایران دارد و ممکن است مانع از حضور آن در بازارهای جهانی شود.
قوانین داخلی دست و پاگیر: قوانین و مقررات ملی می تواند موانعی برای مشارکت در بازارهای جهانی ایجاد کند و فعالان اقتصادی را محدود کند.
نبود زیرساخت های کافی: برای حضور در بازارهای جهانی داشتن زیرساخت های کافی مانند شبکه های توزیع، حمل و نقل، ارتباطات و پرداخت های بین المللی و داشتن شماره حساب بین المللی نبود این زیرساخت ها می تواند از حضور در بازارهای جهانی جلوگیری کند.
رقابت با برندهای بین المللی: حضور در بازارهای جهانی به معنای رقابت با برندهای بین المللی است که در بسیاری از زمینه ها تجربه و شهرت بیشتری دارند. این رقابت می تواند برای شرکت های ایرانی چالش هایی ایجاد کند.
مشکلات مالی و پولی: مشکلات مالی و پولی می تواند مانع از حضور در بازارهای جهانی شود. به عنوان مثال عدم توانایی در تامین منابع مالی و نیاز به ارز برای تجارت بین المللی می تواند مشکلاتی را ایجاد کند.
اطلاعات ناکافی: برای موفقیت در بازارهای جهانی، داشتن اطلاعات کامل و دقیق از بازارهای هدف، رقبا، مشتریان و تقاضا ضروری است. فقدان این اطلاعات می تواند مانع از حضور موفق در بازارهای جهانی شود.
با در نظر گرفتن این موانع می توان از راهکارهای زیر برای حضور موفق در بازارهای جهانی استفاده کرد:
1- تحقیقات بازار: قبل از ورود به بازارهای جهانی، باید بازارهای هدف خود را به دقت مطالعه کرده و نیازهای آنها را درک کنید.
2- توسعه زیرساخت: برای حضور موفق در بازارهای جهانی، توسعه زیرساخت های مناسب از جمله شبکه های توزیع، حمل و نقل، ارتباطات و پرداخت های بین المللی ضروری است.
3- ارائه ارزش افزوده: برای جذب مشتریان در بازارهای جهانی باید ارزش افزوده خلاقانه ای را برای آنها فراهم کرد که بتواند حتی کوچکترین نیازهای آنها را در این بازار برآورده کند.
الزامات حضور در بازارهای بین المللی
تاکنون به بررسی برخی از مهم ترین موانع حضور شرکت های ایرانی در بازارهای خارجی پرداخته ایم. با وجود تمام محدودیت های موجود، شرکت های موفق ایرانی هستند که توانسته اند در بازارهای بین المللی حضور موثری داشته باشند. این بخش به بررسی مهم ترین الزاماتی می پردازد که برای حضور در بازارهای خارجی باید در نظر گرفته شود.
1. انتخاب بازارهای هدف. اولین چیزی که در تجارت در خارج از کشور باید در نظر داشته باشید این است که حوزه فعالیت خود را مشخص کنید. در هر کسب و کاری که هستید، محصولات یا خدماتی را ارائه می دهید که مشتریان زیادی در برخی از کشورهای جهان دارند. انتخاب مقاصد تجاری مناسب در بازارهای بین المللی نقش اساسی در کسب سود برای شرکت ها دارد. بنابراین لازم است مطالعه دقیقی روی این موضوع انجام دهید و در نهایت بازارهای هدف خود را مشخص کنید. توصیه کارشناسان اقتصادی این است که ورود شرکت ها به بازارهای خارجی ترجیحاً مرحله به مرحله کنترل شود. به این ترتیب، همانطور که تجربه بیشتری کسب می کنید، به خود فرصت کسب سود بیشتری را نیز می دهید.
2. آشنایی فرهنگی با بازارهای خارجی. یکی از اشتباهات مهلکی که فعالان اقتصادی مرتکب می شوند، بی توجهی به نیازهای فرهنگی کشورهای مختلف است. مردم هر کشور به مجموعه ای از آداب و سنن پایبند هستند. توجه به این مولفه های فرهنگی برای حضور موفق در بازارهای بین المللی ضروری است. شاید در نظر نگرفتن یک نکته ساده در مورد اعتقادات مردم یک کشور باعث شود شکست بزرگی را تجربه کنید. ضمن اینکه با رعایت این موارد می توانید حضور بسیار موفقی در کشورهای دیگر داشته باشید.
3. تحقیقات بازار مشتری را به طور کامل انجام دهید. در هر بازاری به عنوان یک رکن اساسی در نظر گرفته می شود. به عنوان یک تولید کننده یا ارائه دهنده خدمات، باید نیازهای مشتریان خود را به دقت شناسایی کنید. در غیر این صورت نمی توانید محصولی را ارائه دهید که بتواند توجه مشتریان را به خود جلب کند. شناسایی نیازهای مشتری هم در بازار ملی و هم در خارج از کشور مستلزم تحقیقات بازار است. در نظر داشته باشید که باید از افراد متخصص در این زمینه کمک بگیرید تا بتوانید فرصت های پیش روی خود را در بازارهای بین المللی به درستی شناسایی کنید.
4. مطالعه دقیق قوانین تجارت بین المللی. مهم نیست مقصد کسب و کار شما کدام کشور است. با این حال، یک سری قوانین برای این منظور وجود دارد که باید از آنها پیروی کنید. بنابراین لازم است در هنگام انتخاب بازارهای هدف، قوانین معاملاتی آنها را به دقت مطالعه کنید. برخی از کشورها قوانین ضد دستکاری دارند و تلاش برای رعایت آنها فایده ای ندارد.
5. راه صحیح ورود به بازارهای خارجی را انتخاب کنید روش های حضور در بازارهای بین المللی نیز متفاوت است. بسته به نوع کسب و کار، باید یکی از روش های موجود را انتخاب کنید. بر این اساس از مهم ترین راه های حضور فعالان اقتصادی در بازارهای بین المللی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
صادرات مستقیم: در این روش صاحبان کسب و کار مستقیماً بدون استفاده از واسطه برای عرضه محصولات و خدمات خود به بازار هدف اقدام می کنند.
تحت پروانه تولید: در این روش شرکت ها با انعقاد قرارداد با طرف های خارجی، محصولات مورد نیاز را تحت لیسانس خود تولید می کنند. در این روش ریسک چندانی برای تولید کننده وجود ندارد. زیرا مشتری آن در بازار خارجی کاملاً در این مورد مشخص است.
امتیاز خرید: با خرید فرنچایز شرکت ها در سایر کشورها می توان پایه تولید و عرضه محصولات در بازارهای دیگر را پی ریزی کرد. به عنوان مثال برندهای غذایی مانند مک دونالد از این روش برای حضور در بازار کشورهای مختلف استفاده می کنند.
شریک بومی: داشتن شریک محلی در بازارهای جهانی به شرکت ها کمک می کند تا بر بسیاری از موانع و چالش های پیش روی تجارت خارجی غلبه کنند.
برون سپاری: به این ترتیب شرکت ها محصولات خود را به شرکت هایی که با بازارهای خارجی سر و کار دارند می فروشند. به این ترتیب بار بازاریابی و فروش محصولات به کشورهای خارجی از دوش شرکت ها برداشته می شود.
6. بازاریابی بین المللی در دنیای امروز، بدون بازاریابی، نمی توان انتظار موفقیت در بازارهای تجاری را داشت. به عبارت ساده، بازاریابی تلاشی است برای ارائه شرکت ها، محصولات و خدمات به مشتریان بالقوه در بازار. بازاریابی بین المللی تابع اصول و قوانین خاصی است که باید آنها را در نظر بگیرید. با توجه به تخصصی بودن فعالیت های بازاریابی، تمامی شرکت هایی که قصد ورود به بازارهای جهانی را دارند باید از کارشناسان بازاریابی جهانی بهره مند شوند.
7. جذب سرمایه گذاران خارجی
برای حضور در بازارهای جهانی، جذب سرمایه گذاران خارجی بسیار مهم است. این امر به دلیل لزوم توسعه فعالیت تجاری و تامین منابع اقتصادی لازم برای آن است. تزریق منابع مالی باعث رشد کمی و کیفی محصولات و خدمات شرکت های اقتصادی می شود و از این طریق فرصت پیشی گرفتن از رقبای خارجی به آنها داده می شود.
8. حضور در رویدادها و نمایشگاه های بین المللی.
بسیاری از رویدادهای اقتصادی و تجاری در کشورهای مختلف جهان برگزار می شود. این رویدادها در درجه اول محل ملاقات فعالان اقتصادی جهان است. در این رویدادها میتوانید با افراد و شرکتهایی ارتباط برقرار کنید که دسترسی به آنها در شرایط عادی بسیار دشوار است. شرکت هایی که به فکر حضور در بازارهای جهانی هستند باید اخبار رویدادهای نمایشگاه جهانی را دنبال کرده و در آن حضور فعال داشته باشند.
9. پورتال پرداخت بین المللی و شماره حساب بین المللی:
برای حضور در بازارهای بینالمللی باید زیرساختهای اقتصادی کافی آماده شود. از جمله این زیرساخت ها می توان به ایجاد بنادر بین المللی (به دلار) و شماره حساب های بین المللی اشاره کرد. همانطور که در بخشهای دیگر اشاره کردیم، تحریمها مشکلات زیادی را در مبادلات مالی ایجاد کرده است. اما شرکت های ایرانی باید این زیرساخت ها را فراهم کنند تا در کشورهای دیگر موفق باشند.
ایران پی; همراه شما در بازارهای جهانی
ایران پای سرویسی است که به شرکت های ایرانی کمک می کند تا بر موانع حضور در بازارهای بین المللی غلبه کنند. این سرویس تسهیلاتی را برای تجارت بین المللی از جمله حساب های بین المللی، پرداخت های ارزی، انتقال ارز یا حواله های ارزی بین المللی، جمع آوری درآمدهای ارزی و یا حتی درگاه پرداخت ارز دیجیتال است.