بازار؛ گروه بورس: بورس 1402 عملکرد نسبی داشت و با وجود اینکه گروه خودرویی و برخی از نمادهای بانکی بسیار خوب و پر حجم معامله شدند، اما بسیاری از نمادها معاملات جذابی نداشتند. به طور کلی، بازار سهام همچنان از مشکل رشد ناامیدکننده رنج می برد.
بازار سهام در سال 1402 بدتر از سایر بازارها عمل کرد بازده سهام پس از چندین سال افت مستمر، ناامیدی گسترده ای را در بازار سهام ایجاد کرده است. پس حتی وقتی نماد مثبت می شود، خبری از آن احساسات قبلی نیست. این روزهای پایانی سال می تواند فرصتی باشد برای بازیابی بخشی از آنچه باقی مانده است. زیرا بر اساس مصوبه قبلی دولت دیگر یعنی اضافه شدن اعلام شده است مالیات بر ارزش افزوده آنها به سرعت انتقال گاز طبیعی به صنایع بازگشته اند. این سومین اقدام مثبت دولت در پایان سال بود.
به گفته علی اکبر نیکواقبال، عملکرد اقتصاد ایران در ماه های اخیر نشان داد که دولت تسلط زیادی بر اقتصاد دارد، اما پول های اشتباه در بازار همچنان وارد بازارهایی مانند طلا، ارز و خودرو شده است. و این شور و شوق باعث شده بخشی از پول های موجود در بازار سرمایه جذب شود
علی اکبر نیکو اقبال، کارشناس اقتصادی در گفتگو با بازار با اشاره به اینکه بازار کاملا درگیر انتظارات تورمی است، گفت: عملکرد اقتصاد ایران در ماه های اخیر نشان داد که دولت تسلط زیادی بر اقتصاد ایران دارد. اقتصاد، اما پول از دست رفته هنوز وارد بازار می شود. بازارهایی مانند طلا، پول و خودرو رواج یافته و این شور و شوق بخشی از پول بازار سرمایه را به خود جذب کرده است.
وی با تاکید بر اینکه سال گذشته دولت برای مهار تورم تلاش کرد، افزود: این امر منجر به ظهور سیاست هایی شد که به رکود اقتصادی دامن زد. در واقع شرکت ها با کمبود سرمایه در گردش مواجه شدند و پروژه های عمرانی خود را به تعویق انداختند و حاشیه سود آنها کاهش یافت، بنابراین سرمایه گذاران در بورس هوشیار بودند.
تاثیر افزایش نرخ گواهی سپرده بر بورس 1402
وی با تاکید بر اینکه افزایش نرخ اوراق گواهی سپرده به 30 درصد منجر به مهار تورم نشد، بلکه مشکل نقدینگی شرکت های اقتصادی را افزایش داد، افزود: در حال حاضر تنها سرمایه گذاری های جدید شرکت ها در حوزه نوسازی و بهسازی تجهیزات انجام می شود. همچنین سرمایه گذاری برای ایجاد حلقه های نزولی به افزایش حاشیه سود شرکت ها کمک می کند. این موضوع در بلندمدت منجر به هدایت نقدینگی شرکت به سمت بورس خواهد شد.
وی با تاکید بر اینکه تولید ایران در شرایط کنونی نیازمند حمایت دولت است، گفت: دولت با کمبود ارز مواجه است و به همین دلیل در تخصیص ارز به شرکت ها برای واردات مواد اولیه کمی بخل می کند. این مشکل باعث شده شرکت ها نتوانند در سال جاری مواد اولیه مورد نیاز خود را به موقع تامین کنند.
نیکواقبال در خصوص سیاست صدور گواهی سپرده با نرخ 30 درصدی تصریح کرد: بسیاری از مردم در ماه های اخیر وجوه خود را برای خرید گواهی سپرده در بانک ها مسدود کردند. این موضوع مانع از ورود پول به بازارهای سفته بازی نشد، زیرا افرادی که در این بازارها هستند به دنبال سود 30 درصدی نیستند و به همین دلیل نقدینگی این افراد وارد بانک ها نشد. اما افرادی که نقدینگی کمی دارند سرمایه خود را در بانک ها می گذارند در حالی که این افراد می توانند در بازارهایی مانند بورس حضور داشته باشند.
وی با تاکید بر اینکه اعتماد مردم به بورس کاهش یافته است، گفت: از این رو مردم در سال 1402 از ورود به بورس خودداری کردند زیرا معتقدند دولت بخشی از منابع مورد نیاز آنها را از طریق بورس تامین می کند و به همین دلیل سیاست هایی در بورس اعمال می شود تا این بازار مطابق میل خود رفتار کند بنابراین سرمایه گذاری در چنین بازاری با ریسک همراه است.
کاهش ریسک های بازار سهام
با این حال فعالان بورس بر این باورند که علاوه بر ریسک خبرهای خوب، بهروزرسانیها و گزارشهایی که در روزهای آینده منتشر میشود، میتواند تأثیرات قابلتوجهی بر روند رو به جلوی بازار داشته باشد. از این رو در هفته های اخیر بسیاری از فعالان بازار سرمایه با ارزیابی عملکرد ماهانه شرکت ها سعی در پیش بینی «پیش فروش PBRS» شرکت ها داشتند تا پس از گزارش تلفیقی شرکت ها در کدال از روند صعودی عقب نمانند.
احمد جانجان معتقد است: در سال 1402 با وجود رشد سایر بازارها، بورس رشد نکرد، زیرا دولت در تلاش برای جبران کسری بودجه، سیاست هایی را اجرا کرد که به شرکت های سهامی فشار وارد کرد، اما از زمان بورس در حال حاضر رشد یکنواختی نداشته و برخی نمادها ارزش بالایی دارند و به همین دلیل در روزهای پایانی سال با افزایش تقاضا مواجه شد.
احمد جانجان کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه بورس از پتانسیل رشد بالایی برخوردار است گفت: در سال 1402 با وجود رشد سایر بازارها، بورس رشد نکرد زیرا دولت به دنبال آن بود. کسری بودجه را جبران کنید او سیاست هایی را اجرا کرد که بر شرکت های سهامی عام فشار آورد.
وی با تاکید بر اینکه دولت در ماه های پایانی سال برخی سیاست ها را معکوس کرد، افزود: در حال حاضر بورس رشد یکپارچه نداشته و برخی نمادها ارزش بالایی دارند و به همین دلیل در روزهای اخیر با افزایش تقاضا مواجه هستند. سالی که شد
جانجان سیگنال افزایش قیمت مواد اولیه در پایان سال را موجب افزایش تقاضا دانست و گفت: بدون شک. مجوز افزایش قیمت کالا. در سال آینده، فشار هزینه بر شرکت ها کاهش خواهد یافت. از سوی دیگر بورس رشدی نداشته است بنابراین این عقب ماندگی بازار در ابتدای سال آینده جبران می شود.
افزایش هزینه تولید شرکت ها.
موضوع خبری نرخ برق و افزایش آن شوک دیگری به برخی از صنایع و بنگاه های اقتصادی بود و نشان داد که دولت همچنان در تلاش است تا کسری بودجه خود را از جیب بنگاه ها جبران کند. این دقیقاً همان نکته ای است که به نظر می رسد تقریباً با کاهش انگیزه های سرمایه گذاری در کشور، مسیر تشکیل غیر سرمایه و انقباض شرکت های بزرگ ایجاد شده است.
از طرفی وقتی نرخ سود در چند ماه آخر سال 1402 به راحتی از 30 بالاتر رفت تامین مالی برای شرکت ها به 40 درصد رسیده است. زمانی که ریسک تورم، تحریم ها و عوارض اجباری ادامه دارد و از سوی دیگر زمانی که دلارهای صادراتی باید به سیستم بانک مرکزی تحویل داده شود.
بر اساس این گزارش، بازار سهام در سال 1402 قربانی سیاست های ضد تورمی دولت شد، در حالی که بازارهایی مانند دلار و طلا به سطح قبلی خود بازگشتند، اما بورس نتوانست به اندازه آنها رشد کند. از سوی دیگر دولت برای جبران کسری بودجه قوانین و مقررات جدیدی را وضع کرد که به گفته فعالان بورس باعث شد افزایش فشار بر شرکت های اقتصادی بود. از سوی دیگر بازار جهانی با رکود بزرگی مواجه بود. دولت پس از افزایش قیمت برخی مواد معدنی و فرآورده های پالایشی در کشور و احتمال کاهش رقابت پذیری محصولات ایرانی در بازار جهانی. لذا برای ادامه صادرات محصولات غیرنفتی توسط دولت، قوانین و مقرراتی مانند نرخ عوارض صادراتیقیمت گاز پالایشگاه ها و … را اصلاح کرد و باعث تحرک جدیدی در معاملات بورس شد.