به گزارش بازار، رویکرد انتقام جویانه متولیان توسعه فضای آنلاین کشور به مقوله سبک زندگی دیجیتال باعث شده تا در سال گذشته شاهد بیشترین برخورد با این فضا و بخش بزرگی از دسترسی کاربران باشیم. به محتوای مفید در اینترنت مسدود شده است.
علیرغم شفاف بودن نسبی منبع (کارگروه فیلترینگ) همه آن تصمیمات و اقدامات، به گفته مسئولان حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات، دلیل برخورد با برخی بسترهایی که میزبان کسب و کارها در ردیف بسیاری از ایرانیان هستند، اعلام نشده است. و به صورت واضح و شفاف ارائه شده است.
صاحبان پستهای مدیریتی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که اساسا متولیان اصلی توسعه فضای آنلاین کشور هستند و با معیارهای عدالت ارتباطی دسترسی را تسهیل میکنند، در دسترسترین مسیر را انتخاب کردهاند. سؤالات و ابهامات مردم و رسانه ها کنار گذاشته شده و تابع مصوبات است. و خلاصه های این کارگروه می دانند و بسنده می کنند که در آن کارگروه فقط یک کرسی داریم!
این موضوع بی اعتمادی زیادی را ایجاد کرده و کاربران فضای مجازی کشور را به دوری از تحریم های داخلی کشانده و به نعمت سفره فیلترشکن فروش تبدیل شده است.
در مورد عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در واکنش به اظهارات برخی نمایندگان مجلس مبنی بر اینکه «گردش مالی فیلترشکن ها به 50 میلیارد تومان رسیده است، آیا وزیر ارتباطات می داند فیلترهای بریک چه کسانی می فروشند و این مبلغ کیست؟ وی گفت: وزارت ارتباطات متولی این بخش نیست و باید از کسانی که متولی گردش مالی در کشور هستند سوال کرد.
البته وزیر ارتباطات که خود و دولت را مسئول فیلترینگ بخشی از فضای آنلاین و تخریب بخش قابل توجهی از شرکت های فعال در این فضا نمی داند و از سوی دیگر دغدغه برخورد با فیلتر را دارد. سازندگان شکن، همانطور که در رویکرد نسبی آنها به فضای آنلاین دیده می شود، اخیرا آهنگ پرداختن به فناوری 5G را به راه انداخته اند.
زارع پور در گفتوگویی که در حاشیه هیئت دولت انجام داد، از ارائه خدمات 5G توسط یکی از اپراتورهای تلفن همراه به صراحت خطاب به خبرنگاری که از او پرسیده بود، میگوید: «شرکت اول نه فرکانس دارد و نه مجوز ارائه. 5G ندارد…”
ظاهراً وزیر ارتباطات نه تنها در برابر محدودیت های حاکم بر فضای آنلاین کشور منفعل عمل کرده است، بلکه مخالف پیشرفت فناوری در کشور است و بدتر از آن، گویی اپراتور معرفی کننده این فناوری است. برای اولین بار در کشور در طول فناوری 5G تست شده و رکورددار سرعت اینترنت ایران نیستند.
گفتند این اپراتور نه فرکانس و نه مجوز 5G را دارد…
در حالی که مسئول تعریف و تخصیص طیف فرکانسی طبق شرح وظایف رسمی، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی وابسته به «وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات» است که فرمان آن بر عهده آقای زارع پور است.
پروانه فعالیت کلیه اپراتورهای مخابراتی و ارتباطاتی و حتی خدمات آنها طبق قانون توسط همان نهاد (کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات به ریاست وزیر ارتباطات) صادر می شود.
بنابراین سوال اصلی وزیر ارتباطات شاید این باشد که آقای زارع پور در شرایطی که طبق گزارش OpenSignal سرعت دانلود در پلتفرم 5G در کره جنوبی به طور متوسط 432.5 مگابیت بر ثانیه، سنگاپور 376.8 مگابیت بر ثانیه، برزیل 346.4 است. مگابیت بر ثانیه”. ، مالزی 322.7 مگابیت بر ثانیه و بس. این تعرفه برای کشورهای دیگر مانند قطر، هند، امارات متحده عربی، کویت و … نیز معتبر است، شما هنوز در حال ارائه سرویس 5G به صورت همگام با سایر کشورهای کشورمان نبوده اید که من سعی کردم مجوز ارائه کنم. و اپراتور سرمایه گذاری در این مسیر را تشویق کنید. اینجوری نیست؟
در دوره های گذشته، حداقل از طریق رسانه ها، پیگردها و حتی درگیری های وزارت ارتباطات با صدا و سیما بر سر تخلیه و آزادسازی باندهای فرکانسی 700 و 800 مگاهرتز برای واگذاری آنها به حوزه صدا و سیما بوده است. تلفن های همراه و توسعه فناوری های جدید، اما در این دوره به نظر می رسد که زمینه ای برای توسعه وجود نداشته است.
کار به جایی رسیده است که به دلیل بی رغبتی حاکم بر فضای وزیر ارتباطات نسبت به فناوری های نوین و نوظهور، فعالان اصلاحات این موضوع را به جریان تطهیر و حراست ربط داده و تلفن همراه اپراتور تلفن را در کشوری که با سرمایه مردم مدیریت می شود قربانی آن است. !
مصاحبه وزیر ارتباطات علاوه بر تاثیری که ممکن است بر ارزش سهام شرکت های ارتباطی اصلی کشور در بورس داشته باشد، ترسی را نیز در دل سرمایه گذاران بالقوه خارجی ایجاد می کند و این احساس را القا می کند که منابع شما اینگونه خواهد بود. به کشتارگاه برده شود.
ناامیدی مردم از این معامله با فناوری داستان دیگری است. اگرچه ممکن است عده ای بگویند که مردم این شرایط را پذیرفته اند و توسعه یا عدم توسعه 5G برای آنها اهمیت چندانی ندارد، اما در پاسخ به آنها، یادآوری زمان شیوع کرونا که فعالیت ترافیک در همه نقاط در کشور کاهش یافت، به جز در حوزه مخابرات که بالاترین رکوردها را دارد، در شبکه اپراتورهای تلفن همراه ثبت شد و زیرساخت های ارتباطی توانست به سایر صنایع برای ادامه فعالیت برسد.
پیش از این در رسانه ها گفته می شد که همراه اول حدود 400 سایت 5G در کشور راه اندازی کرده و منتظر مجوز فرکانس از وزارت ارتباطات برای تجاری سازی آن است، اما امروز پس از این میزان سرمایه گذاری گفته می شود که این اپراتور مجوز ندارد، کمی عجیب و البته دیر.
اگر قرار نیست به اپراتورها مجوز توسعه فناوری داده شود، پس چرا در طول آزمایش شبکه و توسعه آزمایشی به آنها هشدار داده نمی شود یا متوقف نمی شوند؟
اگر این مشکل به دلیل کم کاری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان متولی صنعت ICT نباشد، قطعاً به سازمان محیط زیست یا حتی بی ربط تر از آن سازمان نخواهد بود.
چرا وقتی اپراتورهای تلفن همراه از ثبات نرخ ارتباطات در هفت هشت سال گذشته گلایه دارند و معتقدند هیچ صنعتی مانند تلفن همراه با کاهش نرخ مواجه نشده است و احتمال ورشکستگی را هشدار می دهند چرا هیچکس به فکر راه حلی نیست. این روند ادامه دارد؟
آیا مقوله تعیین نرخ در اختیار وزارت ارتباطات نیست و مربوط به کمیته دیگری مانند مقوله فیلترینگ است؟ مثلا شورای عالی فضای مجازی در این باره تصمیم بگیرد؟
اکنون که پس از سال ها تاخیر، فناوری 5G در حال خروج از مرحله آزمایشی و آزمایشی است و مانند سایر کشورها در شبکه تجاری اپراتور عملیاتی می شود، توصیه می شود آن را متوقف کرده و دلیل آن را به مکانی (مجوزها) مانند فیلترها منتقل کنید. اما تعداد کمی از مردم آن را می دانند
امید است تحمل و بردباری دولت در حوزه فناوری های نوین ارتباطی مانند زمانی که مجوز انحصاری 3G کشور را از مزایای فناوری های روز محروم کرد، مردم را از بهره مندی از این قابلیت ویژه موجود محروم نکند. در شبکه اپراتور تلفن همراه کشور و بالاخره فردی پیدا می شود که به این صنعت برسد.