آیا میدانید که اولین نسخه ویندوز در ابتدا ویندوز (Windows) نامیده نمیشد و کمپانی مایکروسافت به صورت داخلی از آن با عنوان اینترفیس منیجر (Interface Manager) یاد میکرد؟! خوشبختانه، این اسم رمز در نهایت عوض شد تا مجبور نباشیم به جای ویندوز 11 بگوییم مایکروسافت اینترفیس منیجر 11!
اما، چرا مایکروسافت تصمیم گرفت سیستم عامل خود را با نام “ویندوز” روانه بازار کند؟ در ادامه این مقاله از اسمارتک نیوز با ما همراه باشید تا ماجرای نامگذاری سیستم عامل محبوب ویندوز را با شما به اشتراک بگذاریم.
چرا ویندوز را “ویندوز” مینامند؟
قبل از اینکه به دلیل واقعی تصمیم مایکروسافت برای نامگذاری سیستم عامل خود موسوم به “ویندوز” بپردازیم، باید زمینههای اتخاذ چنین تصمیمی را درک کنیم. در واقع، چشمانداز دنیای فناوری زمانی که مایکروسافت برای اولین بار تصمیم به توسعه ویندوز گرفت، در نامگذاری این سیستم عامل بسیار تأثیرگذار بود.
سیستمهای عامل با رابط کاربری گرافیکی یا اصطلاحاً GUI در دهه 1980 بسیار کمیاب و نادر بودند. در آن زمان، رایانهها سیستمعاملهای تک وظیفهای داشتند که متناسب با نیازهایشان طراحی میشد. این سیستمهای عامل تک وظیفهای از طریق خط فرمان و به صورت متنی اجرا میشدند. MS-DOS نمونه بارز چنین سیستم عاملی است.
اما استفاده از این سیستم عاملها دشوار بود زیرا برای استفاده از آنها باید دستورات متنی که تعدادشان هم کم نبود، به خاطر سپرده میشدند. نه تنها این، بلکه کاربران باید همواره وضعیت سیستم عامل را نیز پیگیری میکردند. به عنوان مثال، ابتدا باید میفهمیدید که دقیقاً در کجای هارد دیسک هستید تا بتوانید به مسیری که میخواستید بروید!
زیراکس برای حل این مشکلات اولین نمونه از رابط کاربری گرافیکی را در آزمایشگاه خود موسوم به «پالو آلتو» ایجاد کرد. رابط کاربری گرافیکی زیراکس وضعیت سیستم عامل را بر روی صفحه نمایش نشان میداد، بنابراین کاربران میتوانستند به سادگی به صفحه نگاه کنند و بگویند چه اتفاقی در حال رخ دادن است. رابط کاربری گرافیکی در آن زمان هر عملکرد یا برنامه را در پنجرههای جداگانه روی صفحه نمایش میداد، همانطور که در تصویر زیر ار رابط کاربری گرافیکی Xerox PARC نیز نشان داده شده است:
زمانی که زیراکس روی نمونه اولیه رابط کاربری گرافیکی خود کار میکرد، هیچ کس نمیدانست این رابط جدید چه نامی خواهد داشت. بنابراین، مردم مهمترین بخشهای رابط کاربری گرافیکی، یعنی ویندوز، آیکونها، ماوس و اشارهگر را برداشته و حروف اول این قسمتها را با هم ترکیب کرده و رابطهای گرافیکی را با عنوان رابط WIMP میشناختند.
بعدها، استیو جابز ایده رابطهای WIMP را به کار گرفت، آن را پرورش داد و به دنیا سیستم عامل مکینتاش یا همان مک را معرفی کرد. مایکروسافت با الهام از مک تصمیم گرفت DOS را در قالب یک رابط WIMP ارائه دهد و اینگونه بود که ویندوز متولد شد.
اما مایکروسافت همواره عادت داشته تا از نامهای فوقالعاده ساده برای محصولات خود استفاده کند. مثلاً “Microsoft Word” برای برنامه پردازش کلمه، “Microsoft Paint” برای برنامه نقاشی و غیره. به این ترتیب بود که این شرکت یکی از المانهای اصلی رابط کاربری گرافیکی یا همان پنجرهها (به انگلیسی ویندوز) را از WIMP برداشت و تصمیم گرفت نام سیستم عامل خود را “ویندوز” بگذارد.
ویندوز محبوبترین سیستم عامل دسکتاپ است، اما مسیر موفقیت یک شبه طی نشده است
اگر از ما بپرسید، مایکروسافت نامگذاری بسیار خوبی برای سیستم عامل خود انجام داده است. کلمه “ویندوز” بسیار ساده و البته نمادین است. مردم در سراسر جهان این نام را به راحتی خاطر میسپارند و شاید همین مسئله باعث شده تا نسبت به آن حس نزدیکی بیشتری داشته باشند.
در طول سالها، ویندوز به محبوبترین سیستم عامل دسکتاپ در جهان تبدیل شده است. اما در مسیر تبدیل شدن به محبوبترین سیستم عامل، اشتباهات فاحشی نیز داشته و شاهد انتشار نسخههای بسیار بدی از ویندوز نیز بودهایم. بیایید امیدوار باشیم که مایکروسافت از این اشتباهات درس گرفته باشد و ویندوزهای بعدی را بدون نقصتر عرضه کند.