یک کارشناس مسائل بین الملل سفر رئیس جمهور ترکیه به سه کشور عربستان، قطر و امارات را یکی از برنامه های اردوغان پس از پیروزی در انتخابات و جذب سرمایه گذاری از این کشورها به ترکیه عنوان کرد.
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه روز دوشنبه در اولین سفر رسمی خود به کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس وارد جده عربستان شد و با محمد بن سلمان ولیعهد عربستان دیدار و گفتگو کرد. اردوغان نیز روز سه شنبه وارد قطر شد. امارات متحده عربی مقصد بعدی شما در این سفر منطقه ای خواهد بود.
عبدالرضا فرجیراد در گفت وگو با ایسنا، با اشاره به سفر رئیس جمهور ترکیه به این سه کشور، اظهار کرد: اردوغان تصمیم گرفته است پس از پیروزی در انتخابات، روابط خود را با منطقه به ویژه کشورهای ثروتمند توسعه دهد. این کشور با در نظر گرفتن وضعیت بد اقتصادی ترکیه و افزایش تورم در این کشور، به دنبال جذب منابع مالی کشورهای عربی و به ویژه جریان سرمایه آنها به سمت بانک های ترکیه است تا ترکیه پشتوانه خوبی برای مهار تورم داشته باشد. بنابراین به نظر من سفر اردوغان به عربستان سعودی و سایر کشورهای منطقه ارزان است، اما قطعا مسائل سیاسی در این سفر مطرح است.
وی با اشاره به روابط راهبردی ترکیه با کشورهای منطقه به ویژه با قطر که نزدیک به 15 هزار نیروی نظامی دارد، افزود: قطر بخشی از درآمد و سرمایه خود را در بانک های ترکیه دارد و اردوغان از سرمایه گذاری قطر در انتخابات استفاده خواهد کرد. پول این کشور را در انتخابات پس انداز کنید». بانک های او در جریان انتخابات توانستند تورم را کنترل کنند، شاید یکی از درخواست های اردوغان در سفر به قطر افزایش سرمایه قطر در بانک های ترکیه باشد.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: رابطه عربستان و ترکیه ظریف است، هرچند در سال های اخیر روابط خوبی برقرار کرده اند، اما با توجه به همکاری و همکاری ترکیه با قطر، این روابط همچنان حساس است. رابطه ویژه قطر و ترکیه پس از روابط تلخ عربستان و قطر همچنان از حساسیت بالایی برخوردار است و ترکیه باید در تعامل با کشورهای منطقه مراقب این موضوع باشد.
فرجیراد تصریح کرد: عربستان از ترکیه می خواهد نیروهای خود را در کشورهای شورای همکاری خلیج فارس کاهش دهد و عربستان نیز معتقد است که احیای روابط مستلزم این تغییرات است. همچنین موضوع سوریه قطعا یکی از موضوعات مورد بحث اردوغان و روسای جمهور این کشورها است. با وجود اینکه اعراب سوریه را در اتحادیه عرب پذیرفته اند، اما نسبت به حضور نیروهای ترکیه در سوریه حساس هستند و اردوغان را به گفتگو با بشار اسد و حل مسائل بین دو کشور تشویق می کنند.
او پاسخ داد که خروج نیروهای ترکیه از سوریه و قطر برای عربستان سعودی به یک اندازه مهم است. وی گفت: هر دو مهم هستند، اما با توجه به اتفاقاتی که بین قطر و این کشورها رخ داده است که ترکیه نیروهای خود را در قطر نگه میدارد، هیچکدام مانند عربستان، امارات و بحرین نیستند. خروج نیروهای ترکیه از سوریه نیز یک موضوع بحث برانگیز است.» که حل آن به زمان نیاز دارد. در عین حال یک کشور غیر عربی خاک یک کشور عربی را اشغال کرده است و قطعا این مشکل برای کشورهای خلیج فارس قابل قبول نیست.
این کارشناس مسائل بین الملل درباره تاثیر این تحولات و همجواری ترکیه با کشورهای حوزه خلیج فارس در ایران اظهار کرد: ایران، عربستان و ترکیه از گذشته همواره در رقابت بوده اند و اکنون امارات متحده عربی نیز به این گروه پیوسته است. بنابراین رقابت ژئوپلیتیکی در منطقه بین این کشورها وجود دارد که نمی توان از آن اجتناب کرد، هر کدام از کشورها نزدیک می شوند، کشور سوم یا چهارم نگران رابطه آنها خواهد بود.
انتهای پیام/