به گزارش خبرگزاری مهر، شبکه خبری الجزیره در سلسله مطالبی به بررسی نقش تشکیلات خودگردان فلسطین در روند جنگ شش ماهه پس از عملیات غزوه الاقصی پرداخت و نوشت: مسئله فلسطین امروز در این زمینه قرار دارد. یک مرحله حیاتی .
آمریکایی ها اعلام کرده اند که به یک سازمان خودمختار به روز شده نیاز دارند. به این معنا، محمد آشتیه، نخست وزیر سابق سازمان خودمختار، اعلام کرد که سازمانی که اسرائیلی ها و متحدانشان می خواهند، مال ما نیست. وی در عین حال پس از اعلام این موضوع، استعفای خود را به محمود عباس، رئیس سازمان خودگردان تقدیم کرد، زیرا به نقل از وی، «مرحله آینده و چالشهای آن مستلزم ساختار سیاسی و حکومتی جدیدی است که ساختار جدید را در نظر بگیرد. وضعیت در نوار غزه». دادن.”
به این ترتیب سازمان های خودمختار موافقت خود را با نوآوری آمریکایی-اروپایی درون خود اعلام کردند تا بتوانند در برنامه فردای جنگ غرب نقش ایفا کنند. در این مجموعه سعی خواهیم کرد مقالات مرتبط با اقدامات مثبت و منفی سازمان های خودمختار در روند جنگ غزه را مرور کنیم.
پس از آغاز عملیات تهاجمی الاقصی در 7 اکتبر سال گذشته، پرسش ها درباره نقش تشکیلات خودگردان و حضور آن در صحنه فلسطین تشدید شد. این بلاتکلیفی به این دلیل بود که قبل از این عملیات میخ های نهایی بر تابوت این سازمان زده شده بود و حاکمیت آن یک حاکمیت واقعی نبود و بیشتر شبیه شهرداری وابسته به اسرائیل در منطقه وسیعی به نام کرانه باختری عمل می کرد. و تنها کارکرد امنیتی آن حفاظت از امنیت اسرائیل و شهرک های صهیونیستی آن بود.
هنوز دو ماه از شروع طوفان الاقصی نمی گذرد که سازمان خودمختار پروژه سیاسی خود را در این زمینه اعلام کرد و برخی از شخصیت های آن مانند حسین آل شیخ، محمد آشتیه و جبرئیل الرجوب توضیح دادند. این پروژه. این در حالی بود که محمود عباس حتی یک بار هم در این باره حرفی نزد.
محمود عباس از زمان تصدی این سازمان در سال 2005، کنترل نیروهای امنیتی فلسطین را به دست گرفت و رهبری جنبش فتح و جنبش آزادیبخش فلسطین را بر عهده گرفت تا بیشترین قدرت را در این زمینه داشته باشد. با وجود گمانه زنی ها درباره جانشین احتمالی محمود عباس، به نظر می رسد در این گمانه زنی ها وضعیت مردمی و انتخاباتی وجود ندارد.
سناریوهای رقابت در سازمان های خودمختار برای جانشینی ابومازن
علیرغم سن بالای محمود عباس و اظهارنظرهایی درباره وضعیت جسمانی و حضور علنی وی در جلسات و همایش ها، اتاق های فکر به بررسی وضعیت پس از محمود عباس توجه ویژه ای دارند. در فوریه 2023، گروه بینالمللی بحران، یک سازمان بینالمللی مستقر در بروکسل، گزارشی با عنوان «جنگ جانشینی باس» ارائه کرد و سه سناریو را در این زمینه مورد بحث قرار داد و نوشت که این درگیری احتمالاً منجر به فروپاشی کامل خودگردانی خواهد شد. سازمان در بدترین حالت
بر اساس این گزارش، سناریوی اول شامل برگزاری انتخابات ریاست جمهوری بر اساس مبانی قانونی است که اگرچه بهترین سناریو تلقی می شود، اما کمترین احتمال را دارد، زیرا افقی برای برگزاری انتخابات مذکور حتی با توجه به شرایط موجود وجود ندارد. . درونی؛ داخلی. نه از نظر جنبش فتح و نه از نظر هیچ توافقی با حماس و دیگر گروه های فلسطینی، ابومازن به طور یکجانبه مذاکرات در این زمینه را متوقف و لغو کرد.
سناریوی دوم این است که عباس جانشینی را تعیین کند یا این مأموریت را به جنبش فتح بسپارد که می تواند ثبات نسبی را در مرحله انتقال ایجاد کند. راه حل های این سناریو می تواند شامل ایجاد سمت معاون سازمان خودگردان یا انتخاب فردی در دادگاه قانون اساسی یا جنبش فتح برای احراز این سمت باشد.
سناریوی سوم ایجاد هرج و مرج در کرانه باختری و گسترش درگیریهای خونین بین بخشهای مختلف سازمانهای خودمختار و جنبش فتح است که ممکن است هر یک از شخصیتهای فتح با عناصر مختلف مسلح، بخشی از کرانه باختری را تصرف کنند. . این روند در نهایت منجر به یک بحران سیاسی و امنیتی گسترده و فروپاشی سازمان خودمختار خواهد شد.
قدرت مطلق؛ دلیل عدم وجود جانشین برای عباس
گفتیم که محمود عباس با در اختیار گرفتن اهرم های سه گانه قدرت، شانس رقبای خود را برای جانشینی بسیار کاهش داد و با وجود اینکه جنبش فتح در سال های 2009 و 2016 کنگره های خود را برگزار کرد و چند تن از چهره های ارشد جنبش به سمت رهبری ارتقا یافتند. مقام های اول را کسب کرد، اما نتوانست رقیب بزرگی برای او پیدا کند.
غیث العمری، مشاور سابق محمود عباس، در گفتگو با شبکه فرانس 24 گفت که عباس و نزدیکان او چهره و حاکمیت هر کسی را که در صحنه فلسطین به قدرت نسبی دست می یابد از بین بردند. خود عباس یکی از سه گزینه جایگزینی یاسر عرفات، رئیس سابق سازمان خودمختار بود، اما اکنون گزینه واقعی برای جایگزینی او وجود ندارد. او در سالهای اخیر محمد دحلان را از جنبش فتح و کمیته مرکزی جدا کرد و همین کار را با ناصر القدوه خواهرزاده یاسر عرفات و نماینده سابق فلسطین در سازمان ملل متحد انجام داد و در مارس 2021 نیز او را جدا کرد. از بدنه جنبش فتح. او در تلاش بود تا نامزدهای مستقل جنبش فتح را برای شرکت در انتخابات مجلس قانونگذاری که اواخر همان سال برگزار میشد، معرفی کند. البته عباس هم این انتخابات را لغو کرد.
توفیق الطراوی یکی دیگر از افرادی بود که توسط عباس برکنار شد. او در آگوست 2023، 12 فرماندار کرانه باختری و نوار غزه را برکنار کرد که گفته می شود برای جلوگیری از گسترش نفوذ جبرئیل الرجوب و توفیق الطراوی انجام داده است.
در حال حاضر حسین الشیخ، دبیر نهضت آزادی فلسطین و وزیر امور عمرانی و همچنین ماجد فرح، رئیس سرویس اطلاع رسانی عمومی منطقه خودمختار شکیلات، نزدیک ترین افراد به محمود عباس محسوب می شوند و حاکمیت وی بر او را تضمین می کنند. تصمیم گیری سازمانی همیشه در سفرهای خارجی و دیدارهای داخلی عباس را همراهی می کنند. از این دو نفر به عنوان مهمترین جانشینان احتمالی محمود عباس یاد می شود. علاوه بر اینها، چهره های مطرح دیگری چون جبرئیل الرجوب، مروان البرغوثی، محمد دحلان، محمد آشتیه و محمود العلول نیز در این عرصه برجسته هستند.
طرح جانشینی محمود عباس و بن بست توفان الاقصی
در سایه تلاشهای گسترده حسینالشیخ برای جانشینی محمود عباس و معاونش، در مرداد ۱۳۹۲ اعلام شد که هشتمین کنگره نهضت آزادیبخش در ۲۶ آذر ۱۳۹۲ برگزار میشود.
روزنامه لبنانی الاخبار در آن زمان اعلام کرد که حسین آل شیخ تلاش گسترده ای برای جلب حمایت گروه های مختلف انجام داده و می خواهد از توافق منطقه ای برای جایگزینی محمود الاول به عنوان فرمانده جنبش فتح پیروی کند و مجید فرج را به سمت خود بیاورد. مرکز جنبش فتح
از این حیث، وی مذاکراتی را با مقامات رژیم صهیونیستی و دولت اردن انجام داد تا خود را به عنوان تواناترین فرد در کنترل اوضاع سیاسی و امنیتی کرانه باختری نشان دهد. او طی دو ماه سه جلسه با بندر السدیری، سفیر غیرمقیم عربستان سعودی در سازمان خودمختار برگزار کرد تا او را در مورد تلاش های این سازمان خودمختار برای ایجاد صلح در کرانه باختری و اعلام حمایت از پروژه عادی سازی عربستان سعودی معرفی کند روابط با رژیم اسرائیل
او سعی کرد دو گام اساسی را در روند برگزاری کنگره هشتم فتح دنبال کند. ابتدا رقبای خود را در جریان فتح تضعیف کرده و نفوذ آنها را کاهش دهد. در همین راستا ده ها استاندار، سفرا و وزرای کابینه آشتیه از نزدیکان جبرئیل الرجوب و محمود العول را برکنار کرد و افراد نزدیک به خود را به این سمت ها منصوب کرد.
دومین تلاش وی این بود که شخصاً پرونده اقدامات لجستیکی تأسیس کنگره هشتم را به عهده بگیرد تا از طریق روابط با رژیم صهیونیستی، امنیت این کنگره را تضمین کند و اختیارات لازم را برای اتخاذ تصمیمات مهم به این کنگره بدهد. و همچنین افرادی که می خواهید به این کنگره دعوت کنید. وی در این دوره اقدام به اخراج افرادی مانند مروان البرغوثی که اسیر رژیم صهیونیستی بودند از کمیته مرکزی کرد.
اما شروع عملیات 16 مهر در تمامی این تلاش ها ناکام ماند و برگزاری این کنگره را تا مشخص شدن نتایج نهایی عملیات طوفان الاقصی متوقف کرد.
جانشین محمود عباس منتظر نتایج جنگ غزه است
به این ترتیب مشخص می شود که روند وقایع قبل از 16 مهر هرگز مانند پس از آن نخواهد بود. در حالی که اشغالگران و آمریکاییها تصور میکردند که جبهه غزه را کاملاً از کار انداختهاند و آنها را به گرفتن مجوز کار و بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی مشغول کردهاند و میتوانند فضای لازم برای مانور برای انتخاب گزینه مناسب برای جایگزینی محمود عباس را داشته باشند. عملیات طوفان الاقصی همه محاسبات دشمن را بر هم زد و این سوال منطقی را مطرح کرد که تکلیف جانشین عباس پس از جنگ غزه چه خواهد بود؟
جنگ غزه تاکنون پایانی ندارد و گزینه های آمریکایی، اسرائیلی و منطقه ای که در قبال این جنگ و شرایط پس از آن ارائه کرده اند، ناکارآمد بوده است. قبل از این جنگ، ایالات متحده و اسرائیل به بررسی گزینه هایی می اندیشیدند که با شرایط و ویژگی های مورد نظر ایالات متحده و اسرائیل در سازمان های خودمختار تا حد امکان تعامل داشته باشند و این سازمان ها را به مدیریت شهری کاملاً تحت نظارت این سازمان نزدیک کنند. اشغالگران بهترین راه آنها سعی کردند به وجود گروه های سنگین وزن مانند حماس و جهاد اسلامی توجهی نکنند، اما با عملیات حمله الاقصی، روند توسعه تغییر کرد و ارزیابی وضعیت پس از جنگ از همه مهمتر تبدیل به بحث شد و آمریکا و اسرائيل به دنبال اجراي گزينه هايي بودند كه حداقل تاكنون ناكارآمد بوده و غيرواقعي بودن خود را به نمايش گذاشته و در ابعاد آنها شفافيت وجود ندارد. حماس همچنان در حومه و اداره غزه حضور دارد و با تمام وزن نظامی خود در برابر شدیدترین موج حملات نظامی در تاریخ منطقه مقاومت می کند.
بن بست بین آمریکا و صهیونیسم در نتیجه طوفان الاقصی
در این شرایط به نظر می رسد که تشکیلات خودمختار و رهبر آن و جریان های مختلف متخاصم این سازمان کاملاً به حاشیه رفته و هیچکس به فکر آنها نیست. اما از سوی دیگر، اگر حماس بتواند از جنگ غزه خارج شود، موقعیت سیاسی و نظامی خود را در منطقه تحمیل می کند و اوضاع منطقه و توافقات و برنامه های خود را تغییر می دهد و به بزرگترین جریان و قدرت در منطقه تبدیل می شود. جهان شن و ماسه فلسطینی نادیده گرفتن آن غیرممکن است.
آمریکا و اسرائیل که قبل از طوفان الاقصی به دنبال بهترین گزینه برای جایگزینی عباس بودند، اکنون در حال بررسی گزینههای دشواری هستند و واقعاً نمیدانند که آیا باید یک شخصیت تکنوکرات و غیرنظامی را که جامعه جهانی آن را پذیرفته است، بپذیرند یا نه. -دولت. سازمان حاکم یا شخصیت امنیتی برای نظارت بر اوضاع امنیتی کرانه باختری برای سرکوب اعتراضات احتمالی؟ یا به دنبال یک شخصیت عمومی باشید که بتواند یک توافق داخلی در فلسطین ایجاد کند.