احمد اسماعیل زاده مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص پیش دیابت و عوارض دیابت اظهار داشت: پیش دیابت یعنی زمانی که فرد با معده خالی سطح قند خون خود را کنترل کند، در صورتی که عدد بین 100 تا 125، فرد مبتلا به دیابت است. او پیش دیابت دارد. اگر سطح قند خون فردی دو ساعت پس از غذا خوردن بین 140 تا 200 باشد، آن فرد مبتلا به پیش دیابت است و نه سالم و نه دیابتی محسوب می شود.
عوارض دیابت چیست؟
اسماعیل زاده گفت: دیابت دو نوع عارضه دارد: عوارض داخلی و عوارض خارجی. عوارض دارو در مراحل اولیه به صورت عروقی مانند: التهاب عروق، تخریب دیواره عروق و عملکرد عروق قابل مشاهده است. این خود را در عوارض خارجی با اختلالات کلیوی، عصبی و چشمی نشان می دهد.
وی افزود: اگر فردی بخواهد از عوارض دیابت جلوگیری کند باید قند خون را کنترل کند. بیشتر این عوارض ناشی از نوسانات قند خون است. امکان ندارد یک روز قند خون 300 تا 400 و روز دیگر 50 تا 60 باشد، باید قند فرد کنترل شود.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: اگر بیمار دیابتی داروهای خود را به موقع مصرف کند، انسولین خود را به موقع تزریق کند، رژیم غذایی خود را رعایت کند و از استرس و کم خوابی دوری کند، پس میتوان گفت توانسته است. برای کنترل دیابتش دیابت کنترل شده عوارض خود را ندارد و تا حد امکان از آن پیشگیری شده است.
روش های پیشگیری از دیابت
اسماعیل زاده گفت: اولین قدم برای پیشگیری از دیابت کنترل وزن است. اگر افراد اضافه وزن داشته باشند به دیابت مبتلا می شوند. حتی اگر در شرایط عادی باشند، در سنین بالاتر به دیابت مبتلا می شوند.
وی افزود: روزانه نیم ساعت تحرک و فعالیت بدنی از ابتلا به دیابت پیشگیری می کند. حتی اگر فردی وزن مناسبی داشته باشد، باید فعالیت بدنی داشته باشد، زیرا فعالیت بدنی باعث ایجاد حساسیت به انسولین در بدن می شود. در برخی افراد با توجه به اینکه وزن طبیعی دارند اما بدنشان در برابر انسولین مقاومت دارد دیده شده است و احتمال ابتلا به دیابت در این افراد بیشتر است. نیم ساعت پیاده روی سریع در روز به طور معمول برای همه توصیه می شود و افراد دارای اضافه وزن به زمان بیشتری برای فعالیت بدنی نیاز دارند.
مدیرکل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت تصریح کرد: برای پیشگیری از دیابت به افراد توصیه می شود از مواد غذایی مانند: غلات کامل یعنی نان سبوس دار، برنج قهوه ای یا قهوه ای و استفاده از میوه ها و سبزیجات استفاده کنند. در حد اعتدال علاوه بر این، غذاهای حاوی قندهای ساده مانند نوشابه، کیک، شکلات و شکر حذف شده و می توان به جای شکر از کشمش و خرما استفاده کرد. علاوه بر این، افرادی که کمبود ویتامین D در بدن دارند ممکن است به دیابت مبتلا شوند.
وی اذعان داشت: علاوه بر این نکات، نظارت منظم بر خواب، دوری از استرس و اضطراب و عدم مصرف دخانیات از ابتلای فرد به دیابت جلوگیری می کند.
دیابت ارثی است.
اسماعیل زاده بیان کرد: وراثت و ژنتیک در بسیاری از بیماری ها نقش دارد و نمی توان انکار کرد که دیابت ارثی نیست، اما این بدان معنا نیست که اگر دیابت در یک خانواده جریان داشته باشد، حتماً فرد دیابتی می شود یا به این دلیل نیست. ارثی، دیگر به دیابت مبتلا نخواهید شد. اگر سابقه خانوادگی دیابت داشته باشم، احتمال ابتلای من به دیابت بیشتر از افراد دیگر است. اما اگر رعایت نکنم این ژن تحریک می شود.
ژن به تنهایی و سبک زندگی به تنهایی نمی تواند عامل دیابت باشد، اما ترکیب این دو عامل دیابت است.
گیاهان دارویی سنتی درمان دیابت هستند.
اسماعیل زاده تصریح کرد: بیماران دیابتی مصرف دارو و انسولین به هیچ عنوان نباید آنها را قطع کنند. بارها مشاهده شده است که بیماران دیابتی به دلیل حرف هایی که در فضای مجازی گفته می شود، داروها و انسولین را حذف کرده اند، زیرا شنیده اند که نوعی گیاه باعث کاهش قند خون می شود.
وی ادامه داد: برای پی بردن به پتانسیل طب ایرانی می توانند با مشورت پزشک از گیاهان دارویی در کنار انسولین و داروها استفاده کنند. به عنوان مثال، می توانید از پزشک خود در مورد فواید عرق بپرسید. کمپین بپرسید و سپس استفاده کنید.
مدیرکل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت افزود: در مورد نوعی گیاه که بتواند قند خون را درمان کند شباهت علمی دقیقی وجود ندارد. افراد تحت هیچ شرایطی نباید مصرف داروها و انسولین را قطع کنند و در مورد مصرف داروهای گیاهی با پزشک مشورت کنند.
دیابت در کودکان با عواملی مرتبط است
مدیر کل بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت گفت: امروز شاهد دیابت در کودکان هستیم. این آمار سال های اخیر به گونه ای بود که دیابت کودکان تنها به انسولین وابسته بود. کودکان اغلب به دلیل ترشح ضعیف انسولین مبتلا به دیابت بودند.
وی افزود: متاسفانه امروزه شاهد ابتلای کودکان به دیابت نوع 2 به دلیل افزایش وزن و چاقی هستیم.
اسماعیل زاده ادامه داد: در دیابت نوع یک باید انسولین تزریق کرد، در دیابت نوع دو اگر سبک زندگی سالمی داشته باشید تا حدود زیادی قابل کنترل است و می توان انتظار داشت که دیابت قابل کنترل باشد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: عوارض دیابت در کودکان تفاوتی با بزرگسالان ندارد و تنها در کودکان مدت طولانی تری در معرض عوارض قرار می گیرند. در صورت عدم کنترل، این عوارض در سنین پایین رخ می دهد و آنها را از بین می برد.