بازار؛ گروه بین الملل: پتروشیمی ها از جمله محصولاتی هستند که در سال های اخیر از بازار خوبی برخوردار بوده اند و البته چشم انداز بسیار روشنی برای آینده آنها وجود دارد.
در حال حاضر قاره آسیا دارای بیشترین تعداد کارخانه تولید محصولات پتروشیمی است که به 800 واحد تولیدی می رسد. اما بیشتر این کارخانه ها در چین مستقر هستند و آخرین برآوردها نشان می دهد که تعداد تولیدکنندگان پتروشیمی چین تا سال 20230 به بیش از 400 واحد خواهد رسید.
اما در مورد وسعت بازار آتی پتروشیمی ها باید گفت که بر اساس آخرین برآوردهای CAGR، وسعت این بازار در سال 2030 به حدود 184 میلیارد دلار خواهد رسید.
این در حالی است که متانول یکی از پرطرفدارترین پتروشیمی های جهان به شمار می رود و چشم انداز بازار آن نیز بسیار حائز اهمیت است. ظرفیت بازار متانول در جهان طی سال 2022 حدود دو میلیون و چهارصد هزار تن برآورد شد و کشورهای اتحاد جماهیر شوروی سابق، خاورمیانه و برخی کشورهای آسیایی در راس تولیدکنندگان و صادرکنندگان این محصولات قرار داشتند.
متانول، یک محصول پتروشیمی محبوب با حجم بازار قابل توجهی است
یکی از محصولات پرطرفدار در صنعت پتروشیمی متانول است که بازار بسیار جذابی دارد و در صنایع مختلف کاربرد دارد. متانول به عنوان ضد یخ، حلال و سوخت استفاده می شود و همچنین برای تقلب در اتانول استفاده می شود.
متانول به میزان محدودی به عنوان سوخت در موتورهای دارای سیستم احتراق داخلی استفاده می شود. متانول تولید شده از چوب و سایر ترکیبات آلی، متانول آلی یا الکل زیستی نامیده می شود و یک منبع تجدید پذیر سوخت است که می تواند جایگزین سوخت حاصل از نفت خام شود. این در حالی است که بدون تغییر موتور خودرو نمی توان از 100 درصد بیوالکل در خودروهای دیزلی استفاده کرد. متانول به عنوان حلال، ضد یخ و در تهیه سایر ترکیبات شیمیایی استفاده می شود.
40 درصد از متانول تولیدی برای تهیه فرمالدئید استفاده می شود که در تهیه پلاستیک، تخته سه لا، رنگ و مواد منفجره نیز کاربرد دارد.
در حال حاضر مهمترین بخشهای کاربردی جدید در صنعت متانول که بازار خوبی برای آنها انتظار می رود. مواردی مانند صنعت ساختمان و خودروسازی در آسیا مهد تولید پتروشیمی است. کارشناسان پیش بینی می کنند که تنها در قاره آسیا حجم بازار متانول تا سال 2028 با رشد 4.2 درصدی و به 38 میلیارد دلار خواهد رسید. در همین حال، این رقم در سال 2023 حدود 30.9 میلیارد دلار تخمین زده می شود.
استفاده از متانول به عنوان سوخت آینده
یکی از مهم ترین عواملی که متانول را به محصولی جذاب برای بازار جهانی تبدیل می کند، تحقیقات گسترده در زمینه استفاده از این محصول پتروشیمی به عنوان سوختی است که استفاده از آن در موتورهای دیزلی و کشتی ها دشوار است که علاوه بر کاهش آلودگی های زیست محیطی نیز به همراه دارد. با توجه به کنوانسیون ها و قراردادهای مختلف آب و هوایی، تولید آن نیز هزینه کمتری نسبت به سوخت های فسیلی دارد.
علاوه بر این، اتانول مواد سوختی حدود 5.4 درصد از سوختهای فسیلی رایج را تشکیل میدهد که برای افزایش درجه اکتان سوختهای موجود و رایج نیز استفاده میشود. در کشتیها، متانول مایع بهعنوان سوخت در دمای اتاق ذخیره میشود و در مقایسه با سوختهای فسیلی معمولی مانند گازوئیل که حمل و نقل آن در مقادیر زیاد به عنوان سوخت یدکی میتواند خطرناک باشد، کمتر قابل اشتعال است.
همانطور که گفته شد با توجه به تغییرات آب و هوایی و تنظیم سیاست های زیست محیطی کشورها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از جمله گازهای گلخانه ای حاصل از احتراق این سوخت ها، در حال حاضر شرکت های تولید کننده قایق و خودرو تمرکز ویژه ای بر روی سوخت های پاک دارند. مانند متانول و هیدروژن که می توانند در ایجاد بازار این ماده ارزشمند نقش داشته باشند.
ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندگان متانول در جهان است.
طبق آخرین آمارهای موجود، Mtanex و Helmproman کانادا، SABIC عربستان سعودی، Yanquan Energy چین، America’s Cleanse، BASF آلمان و پتروشیمی زاگرس از بزرگترین تولیدکنندگان متانول صنعتی جهان هستند که ممکن است پتانسیل خوبی برای ایفای نقش داشته باشند. شرکت های پتروشیمی ایران را باید در حیطه بازار جهانی متانول در نظر گرفت.