به گزارش رکنا، نتایج این تحقیق توسط محققان دانشکده جغرافیا انجام شده است دانشگاه تهران آماده است، نشان می دهد دریاچه ارومیه با وجود تشدید الگوهای نوسان و گرمتر دما در همه مناطق و فصول سال، تا سال 2030 به طور کامل خشک نخواهد شد.
میشم ارگانی، استاد دانشکده جغرافیا و ناظر این پژوهش، توضیح داد: شدت و گستردگی خشکسالی در قسمت جنوبی دریاچه بیشتر از قسمت شمالی خواهد بود، بنابراین در برخی از نقاط دریاچه آب به صورت دائمی باقی خواهد ماند. دریاچه . قسمت شمالی همچنین بخشهای شرقی دریاچه نسبت به بخشهای غربی خشکسالی شدیدتر و گستردهتری را تجربه خواهند کرد. وی افزود: بخشهای پیرامونی، میانی و مرکزی دریاچه با افزایش چشمگیر شدت و وسعت خشکسالی مواجه خواهد شد و این افزایش در بخشهای پیرامونی و میانی بیشتر محسوس خواهد بود.
دکتر ارگانی درباره تغییرات فصلی وضعیت دریاچه گفت: زمستان از نظر شدت و گستردگی خشکسالی بهترین فصل خواهد بود و نسبت به زمستان های گذشته تغییر محسوسی نخواهد داشت. پس از زمستان، بهار شرایط بهتری خواهد داشت، البته میزان خشکی در این فصل نیز نسبت به فصل گذشته افزایش می یابد. با این حال دریاچه در تابستان و پاییز وضعیت بسیار بحرانی تری را تجربه خواهد کرد، به ویژه در پاییز که از نظر شدت و میزان خشکسالی شرایط بدتری نسبت به تابستان خواهد داشت.
وی درباره روش تحقیق توضیح داد که تصاویر ماهوارهای از سنسورهای TM و ETM ماهواره لندست از زمستان 1386 تا پاییز 2022 جمعآوری و با استفاده از سیستم Google Earth Engine مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این پایگاه شامل 64 تصویر است که برای هر فصل 16 تصویر ارائه شده است.
این استاد دانشگاه همچنین خاطرنشان کرد: مدل پیشبینی مبتنی بر جنگل بهترین عملکرد را در پیشبینی تغییرات دریاچه بر اساس شاخصهای پیشبینی RMSE و اعتبارسنجی RMSE نشان داده است. وی بیان کرد: این مدل به دلیل قابلیت تحلیل روندهای نامنظم و فصلی برای پیش بینی تغییرات پدیده هایی مانند دریاچه ارومیه بسیار مناسب است.