بخشهایی از گفتگو با حجتالاسلام والمسلمین محمدتقی فاضل میبدی، عضو مجمع فضلا و اساتید حوزه علمیه قم را میخوانید:
نظر شما درباره فضای انتخاباتی و رد صلاحیت روحانی چیست؟
این نوع تقابل نتیجه ای جز هزینه برای سیستم ندارد. بحث من شخصاً آقای روحانی نیست، بلکه در نظام جمهوری اسلامی است که از ابتدا بر اساس صداقت، عدالت و رای مردم پایه گذاری شد و امام بر رای مردم تاکید داشتند. دارند به جایی می رسند که اکثر افراد مبتکر و با تجربه ترین افراد از انقلاب حذف می شوند. افرادی مثل آقای هاشمی که در انتخابات 1391 صلاحیت ایشان را تایید نکردند و ممکن است فردا نوبت دیگران باشد.
جنبشی پشت پرده کار می کند و این جنبش به انتخابات، رای مردم و دموکراسی اعتقادی ندارد و به یک انتخابات رسمی حداقلی برای داشتن قدرت و ثروت در دست خود بسنده می کند. و اینکه فردی که هشت سال رئیس جمهور یک کشور بوده چند دوره در مجلس حضور داشته و دبیر شورای عالی امنیت ملی هم بوده یعنی حساس ترین مسئولیت های کشور را داشته باشد و الان می گویند معنا ندارد. که صلاحیت مجلس خبرگان را ندارید. اینها حرکت یک جریان بسیار خطرناک را نشان می دهد.
این گرایش نه اعتقادی به امام خمینی(ره) دارد و نه به انقلاب. او فقط به قدرت مافیای خودش اعتقاد دارد که می خواهد در کشور بماند. بنابراین، من به آینده این انتخابات چندان خوشبین نیستم. چگونه جشن گرفته خواهد شد؟
این چقدر مشارکت را تحت تأثیر قرار می دهد؟
من فکر می کنم آنها برای مشارکت اهمیتی ندارند. کسانی که این افراد را کنار می گذارند اصلا به مشارکت حداکثری اهمیت نمی دهند. اگر دغدغه مشارکت حداکثری را داشتند، باید تعاملاتشان متفاوت باشد تا سلایق مختلف مشارکت کنند. آنها فقط یک ذائقه برای شرکت می خواهند. این همان طعمی است که آنها دوست دارند. هاشمی رفسنجانی در انتخابات خبرگان گذشته بیش از دو میلیون رای کسب کرد و رکورد زد. اما همان فردی که در انتخابات خبرگان تهران دو میلیون رای آورد در انتخابات ریاست جمهوری قبلی حذف شد. این نشان می دهد که آنها نگران حضور حداکثری هستند و اصلا اعتقادی به انتخابات ندارند.
در زمان حیات امام برخی از رهبران که متفکر و شخصیت علمی هم بودند اصولگرا بودند که اعتقاد نداشتند در جمهوری اسلامی باید انتخابات برگزار شود. جرأت نداشتند در محضر امام اظهار نظر کنند. گفتند راحت است یا چیزی نگفتند. اما الان فضا برای آنها باز شده است، واقعا نظرشان را می گویند و به نظر من در شورای نگهبان نفوذ دارند. فکر می کنم دغدغه مشارکت حداکثری اصلاً به آنها مربوط نیست. حتی اگر رهبران از مشارکت حداکثری صحبت کنند، اصلا به این حرف ها گوش نمی دهند و کار خودشان را می کنند. زیرا به گفته آنها سلیقه باید غالب باشد.
شما می توانید وضعیت فعلی کشور را از نظر اقتصادی و سیاسی ببینید. یعنی در دوره قبل مجلسی تشکیل شد و دولتی روی کار آمد که می گفت مشکل حل می شود اما مشکلات ما چند برابر شده است. از سیاست خارجی و مسائل منطقه ای گرفته تا اقتصاد و تورم، دلار از 25 هزار تومان به 55 هزار تومان رسیده است. یعنی الان نتیجه طعم بی نظیر حاکم بر کشور را می بینیم. که هیچ یک از مشکلات کشور حل نشد، بلکه از هر نظر بدتر شد.
به نظر شما وقتی رئیس جمهور کشور با 24 میلیون رای 8 سال رد صلاحیت می شود، بی احترامی به مردمی نیست که او را برای دو دوره انتخاب کردند؟
این جریان اصلا به رای مردم اعتقادی ندارد و هیچ یک از سخنان امام خمینی را قبول ندارد و فقط می خواهد حکومت کند. بنابراین اکنون در کشور افراد تحصیلکرده و خوبی داریم که در حاشیه و منزوی نشسته اند. افرادی وزرا و وکیل شده اند که به نظر من هیچ صلاحیت و لیاقتی برای این کار نداشتند. الان آموزش و پرورش ما وضعیت خیلی بدی دارد، جنگ های شادی که مربوط به جوانان است بسیار منحط است و طوری با هنرمندان صحبت می کند که هنر کشور دارد از بین می رود.
اینها چیزهایی است که مردم باید برای آنها بسیار متاسف باشند. در آستانه انتخابات عده ای را اعدام کردند که به نظر من اصلا خوب نبود.
۲۷۲۷