انتخابات آمریکا به پایان رسید. خانم هریس که “ایران را بزرگترین دشمن آمریکا می داند” شکست سختی را متحمل شد. و ترامپ با ادعای بازگرداندن صلح و ثبات از طریق کتاب هنر معامله، پیروزی بزرگی به دست آورد.
اکنون با قدرت ریاست جمهوری، سنا و دادگاه قانون اساسی، جمهوری خواهان آمریکا تنها منتظر نتایج مجلس نمایندگان هستند تا تمامی ارکان اصلی قدرت در ایالات متحده را در اختیار بگیرند. اتفاقی که قدرت رئیس جمهور را برای تغییر به بالاترین سطح می برد.
آقای ترامپ به قول خودش: در پی پایان دادن به جنگ روسیه و اوکراین. برقراری آتش بس در خاورمیانه؛ و محدود کردن قدرت رو به رشد اقتصادی و سیاسی چین با اعمال تعرفه های بالا به دست می آید. سیاست هایی که به گفته مکرون، اروپا و اقتصاد آن جزو اولویت های او نخواهد بود. بنابراین، اروپا در یک سرگردانی استراتژیک بین شرق و غرب فرو خواهد رفت. زیرا صحنه سازی قدرت جهانی مهم است.
اما در این میان سرنوشت ایران و ایرانیان چه خواهد شد؟
از ابتدای این هزاره و در ربع اول قرن جدید، روسای جمهور اصلاح طلب و میانه رو ایران دو سیاست، یکی بی هدف و دیگری بی ثمر، در قبال آمریکا در پیش گرفتند: از عدم شرکت در عکس هزاره در سازمان ملل تا پیشنهاد. تسلیت فاجعه 11 سپتامبر و از مکالمه تلفنی با اوباما برای مذاکرات هسته ای و لغو تحریم ها و امضای برجام تا صحبت نکردن با ترامپ – داستان مکرون – برای جلوگیری از شکست مذاکرات و نابودی برجام. سیاستهایی که هر دو رئیسجمهور اکنون «پشیمان هستند».
دکتر عزیز
در سناریوی جدید قدرت جهانی؛ ایران است:
1) در مسیر «ماندن در گذشته»، تلاش برای کنترل تنش های فزاینده!، تحریم های بیشتر و… و نابودی اقتصاد ویران ایران حرکت کرده است. و آیا صبر می کنید تا قیمت توافقات احتمالی بین قدرت های جدید و قدیم را بدانید؟
2) یا رویکرد جدیدی در پیش خواهید گرفت. و آیا به استراتژی جدیدی در امنیت ملی خود دست خواهد یافت؟ راهی که ریشه در «عقلانیت دیپلماتیک آینده نگر»، انجام مذاکرات همه جانبه، حل مشکلات ایران و آمریکا دارد و در تاریخ ایران ماندگار است. و آیا ایران را با ناظر بر تحولات منطقه مستقیماً پای میز تصمیم گیری برای آینده منطقه قرار خواهد داد؟ تعادل منطقی بین شرق و غرب و قدرت های قدیم و جدید.
راه اول پیوستن به جرگه روسای جمهور توبهکار ایران است. و راه دوم، باز کردن راه آینده و بازسازی اقتصاد و رفاه ملت و تثبیت قدرت ایران در منطقه و جهان.
آقای رئیس جمهور
انتخاب راه دوم به نفع کشور است. بدین ترتیب در ابتدای سفر و به منظور رعایت آداب دیپلماسی و همچنین تسلیت ایالات متحده برای رئیس جمهور سابق:
در یکی از سخنرانی های خود پیروزی آقای ترامپ را تبریک بگویید. سخنگوی دولت ابراز امیدواری کرد که مشکلات ایران و آمریکا حل شود. و کنترل روابط ایران و آمریکا را در دست بگیرد.
با توجه به علاقه رئیس جمهور آینده ایالات متحده برای تبدیل شدن به رونالد ریگان ایالات متحده در قرن بیست و یکم، قدرت بالای و متمرکز وی که به ندرت در ایالات متحده رخ می دهد و افتخار به حل مناقشه 45 ساله. مشکلات قدیمی ایران و آمریکا برای هر دو رئیس جمهور، تنها راه پیش روی کشور طراحی و اجرای استراتژی جدید برای حل همه جانبه مشکلات فیمابین است. زیرا شجاعت ترامپ برای تغییر، امکان تبدیل تفاهم به مصوبات سنا در ایالات متحده و تمرکز قدرت در دست جمهوری خواهان؛ او وضعیت «ایران و آمریکا» و منافع ایران در منطقه را در «لحظه ای تاریخی» قرار داده است.
وضعیت تاریخی «حال یا هرگز»؛ و این شجاعت شجاعت می خواهد!
*معاون سیاسی ریاست جمهوری در دولت روحانی
۳۱۱۳۱۱