مدیرعامل پایگاه تخت جمشید با تایید اینکه دو سال پیش خط اعتباری این اثر جهانی قطع شد، گفت: باید از اعتبارات استانی بخواهیم اعتبارات تکمیلی در اختیار پرسپولیس قرار دهد.
به گزارش ایسنا، محمدهادی ایمانیه، استاندار فارس، اگرچه حذف یا کاهش بودجه مجموعه جهانی تخت جمشید سازمان برنامه و بودجه را تکذیب کرد و گفت: «از دومین سفر رئیس جمهور به استان فارس، «هزینه بیشتری شده است. بیش از یک میلیارد تومان در منطقه». مجموعه گردشگری و تخت جمشید فارس مصوب شده و این اعتبارات به مرور زمان هزینه می شود و از محل مسئولیت اجتماعی صنایع، اعتبارات به مجموعه های تاریخی و گردشگری اختصاص یافته است. استان است، اما مدیر پایگاه تخت جمشید همچنان وضعیت بودجه ای این میراث جهانی را اضطراری می داند، به ویژه اینکه نقش رستم نیز از بودجه تخت جمشید تغذیه می کند. بحران غرق شدن با این مکان تاریخی مواجه است.
پرسپولیس و پاسارگاد از سال 1394 آنها ردیف بودجه جداگانه ای داشتند.مبلغ این بودجه 10 میلیارد تومان بوده است. با این حال، در سال های اخیر مکرراً صحبت از عدم تخصیص منظم این بودجه شده است. علی اصغر مونسان – وزیر اسبق میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی وی در سال ۱۳۹۸ نسبت به سهم اندک آثار تاریخی به ویژه میراث جهانی ایران اعتراض کرد و گفت: سهم تخت جمشید از بودجه حفاظت از بناهای تاریخی پنج میلیون تومبه است.
عزت الله ضرغامی – وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی که بارها از بودجه اندک مرمت و حفاظت بناهای تاریخی گفته است، در سال 1401 در توئیتی به این وضعیت واکنش نشان داد و میانگین سهم روزانه هر بنا را کمتر از 30 هزار تومان دانست. در حالی که حقوق روزانه یک کارگر 300 هزار تومان است. این در حالی است که محققان شاغل به تحصیل در تخت جمشید از قطع بودجه مطالعاتی و پژوهشی خبر داده بودند.
علیرضا عسگری چاوردی – مدیر پایگاه تخت جمشید و نقش رستم او حالا با تایید قطع بودجه پرسپولیس حدود دو سال است که می گوید: سبد رستم زیاد است و با اعتبار اندکی قابل نگهداری نیست. از سوی دیگر سازمان برنامه و بودجه دو سال خط اعتباری پرسپولیس را قطع کرده است در حالی که این بودجه حداقل باید از محل فروش بلیت به پرسپولیس بازگردانده شود. حال باید از مرکز اعتبارات استان بخواهیم در صورت افزایش بودجه، اعتباراتی را در اختیار پرسپولیس قرار دهد.
وی تاکید کرد: باید برای پرسپولیس و نقش رستم برنامه و بودجه مصوب داشته باشیم که اگر این اتفاق بیفتد بهتر است در این زمینه ها کار کنیم.
عسگری چاوردی درباره بحران فرورفتگی در پرسپولیس و نقش رستم نیز می گوید: مشکل غرق شدن در هر آب و هوایی ممکن است رخ دهد. تخت جمشید و نقش رستم از یکدیگر دورند، اما بررسی های باستان شناسی نشان داده است که در این منطقه پارسا وجود داشته که تخت جمشید بخشی از ارگ آن بوده و در آن گوشه مقبره شاهان هخامنشی و منظر شهری در آن قرار داشته است. دوران هخامنشیان به نام پارسه وجود داشته است. فرهنگ های زیادی در این منطقه شکل گرفته است از جمله خوشنویسی، معماری، تقویم، نجوم، علم و دانش در اینجا شکل گرفته است و بیشتر تاریخ ایران بر اساس پارسه است. به همین دلیل وقتی مشکلی پیش می آید، جامعه حساس می شود که البته فرهنگ بالای جامعه ایرانی که به حساسیت های آن آگاه است را نشان می دهد.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید ادامه می دهد: نقش رستم یک پروژه ملی و بین المللی است و نمی توان به آن به عنوان یک پروژه بومی نگاه کرد.. بحران در نقش ظلم جدی است. خواه نوسازی باشد، مدیریت آب و بارندگی و یا فرونشست زمین، میتوانیم تأثیر آنها را مستقیماً بر آثار تاریخی ببینیم. به همین دلیل مقیاس این پروژه باید ملی و بین المللی باشد یعنی از نظر اعتباری و بودجه ای ملی باشد. ما برنامه های اکتشافی را در حد توان خود آغاز کرده ایم.
عسکری چاوردی گفت در پی تعریض شکاف های رستم نقش، پویش زمین در این محوطه تاریخی انجام شده است.، می گوید: کاوش های باستان شناسی برای شناسایی عمق آن و حدس و گمان بر روی حفره ها و نحوه کج شدن محوطه فوقانی انجام شده است. قدمت برخی از گسل ها به دوران قبل و هخامنشیان و برخی دیگر به صد سال اخیر باز می گردد. بخشی از کاوش ها و مسائلی که 100 سال پیش رخ داده است.
انتهای پیام