احد تعزیفی رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی سازمان هواشناسی با اشاره به اینکه از نیمه دوم تیرماه تا پایان مرداد ماه اوج روزهای گرم سال محسوب می شود، گفت: همه ساله در در این بازه زمانی با توجه به اقلیم ایران دما در بالاترین حد ممکن قرار دارد. به عبارت دیگر تابستانهای ایران در گنبد هوای گرم قرار دارند. در آب و هوای خاورمیانه، هوا پایدار می شود، به همین دلیل است که ما معمولاً بالاترین دمای چرخه سالانه را می یابیم.
رئیس مرکز ملی مدیریت بحران اقلیمی و خشکسالی در ادامه تاکید کرد: در این مدت هر ساله یک گنبد حرارتی در خاورمیانه شکل می گیرد و ایران به عنوان یکی از کشورهای خاورمیانه متاثر از سیستم هوای گرم است در روزهای تابستان اما دمای هوای ایران در تابستان امسال گرمتر از حد معمول بوده است و بخشی از این گرما به دلیل افزایش دمای کره زمین است.
وی افزود: زمانی که گنبد حرارتی پرفشار در سطوح بالایی قرار می گیرد باعث کاهش جریان هوا می شود که این خود بخشی دیگر از افزایش دما در این ایام است. علاوه بر این، تغییرات آب و هوایی و محلی تحت تأثیر افزایش دما قرار نخواهد گرفت.
در این وظیفه آمده است: دمای سطح زمین بیشترین افزایش دما را در سال 2023 به ثبت رساند و طبق پیش بینی ها، سال 2024 نیز بیشترین افزایش دما را نسبت به سال گذشته به ثبت خواهد رساند. همچنین بر اساس پیش بینی ها به نظر می رسد پاییز امسال علاوه بر کاهش میزان بارش ها، گرمای بیش از حد معمول را نیز تجربه کنیم، بدون اینکه فراموش کنیم گرمایش زمین به مرزهای نگران کننده ای رسیده است.
وی افزود: در این زمان موج گرما نه تنها خاورمیانه، بلکه مناطق شرق اروپا و شمال آفریقا را نیز به شدت تحت تاثیر قرار داده است و در روزهای اخیر ترکیه و عربستان به دلیل گرمای شدید برق با قطعی برق مواجه شدند. ضمن اینکه در ایران همزمان با شروع موج گرما، هنوز در این وضعیت بودیم، زیرا تقاضا برای مصرف انرژی به ویژه برق زیاد بود.
این مسئول در خصوص اشعه ماوراء بنفش گفت: این تابش یکی از ویژگی های روزهای تابستان به حساب می آید، زیرا آسمان صاف و جهت تابش خورشید عمودی است. بنابراین عموم مردم تنها با استفاده از چتر، کلاه و عینک مناسب می توانند از آسیب های احتمالی اشعه ماوراء بنفش محافظت کنند.
بر اساس وظیفه؛ روند افزایش دما در ایران تا اواسط هفته آینده ادامه دارد سپس با کاهش تدریجی دما مواجه خواهیم بود.