نمایندگان مردم در مجلس، تصویب بخشنامه های اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر موسسات یا صندوق های ضمانت را با همکاری بانک مرکزی به وزارت اقتصاد واگذار کردند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، نمایندگان در جلسه علنی امروز (شنبه 10 تیرماه) شورای اسلامی در ادامه بررسی دومین گزارش کمیسیون ویژه رشد و رشد تولید و نظارت بر اجرای اصل 44 قانون اساسی 44 قانون تامین مالی و برنامه ریزی حداکثری تولید کشور برای اصلاح قانون اساسی و برنامه ریزی حداکثری تولید کشور در خصوص رشد و بالندگی تولید و نظارت بر اجرای اصل چهل و چهارمین قانون اساسی تولید و افزایش ظرفیت تولید کشور به بررسی دومین گزارش کمیسیون رشد و رشد تولید پرداختند. حمایت از محصول ایرانیان و رفع موانع تولید رقابتی و بهبود نظام مالی کشور با 151 رای. با 5 رای مخالف و 7 رای ممتنع از مجموع 205 نماینده حاضر در صحن موافقت شد.
بر اساس ماده 6 طرح مذکور؛ متن زیر جایگزین بندهای (الف) و (ب) ماده (9) قانون حداکثر استفاده از ظرفیت تولیدی و خدماتی کشور و حمایت از کالای ایرانی مصوب 1397/02/15 میشود.
الف- وزارت امور اقتصادی و دارایی موظف است به منظور رفع مشکل تأمین ضمانتنامه در تأمین مالی، ظرف مدت دو ماه از تاریخ لازمالاجراء شدن این قانون، دستورالعملهای اجرایی نحوه تأسیس، فعالیت و نظارت بر مؤسسات یا صندوقهای ضمانتنامه را به تصویب شورا و اخذ مجوز از دبیرخانه شورا ارائه کند. صندوقهای ضمانت میتوانند توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی، سازمانهای حرفهای یا گروهی از اعضای یک تجارت یا صنعت خاص ایجاد شوند و به صورت عمومی، تخصصی، ملی یا منطقهای فعالیت کنند. صندوقهای ضمانتنامه موظفند تمام یا بخشی از ابزارهای ضمانت مورد نیاز بخشهای تولیدی و خدماتی کشور از جمله ضمانتنامه تعهد پرداخت، شرکت در مناقصه یا مزایده، پیشپرداخت، حسن اجرای تعهدات، استرداد وجه ضمانتنامه، ضمانتنامه گمرکی و سایر ضمانتهای تعهدات قراردادی و همچنین ضمانتنامههای مورد نیاز برای ضمانتنامههای بازار انتشار را فراهم کنند.
تبصره 1- به استثناء وجوهی که طبق قانون به صورت دولتی تأسیس یا تأسیس و اداره می شود، صندوق های ضمانت به صورت غیردولتی تأسیس و اداره می شود. دستگاههای اجرایی میتوانند برای انجام وظایف تخصصی خود در تأسیس یا مشارکت صندوقهای غیردولتی (خصوصی، تعاونی و عمومی غیردولتی) با رعایت قانون اجرای سیاستهای کلی اصل ۴۸ (۴۴) قانون اساسی مشارکت داشته باشند.
تبصره 2 – ثبت وجوه ضمانت منوط به اخذ موافقت اصولی شورا می باشد.
ب- به منظور حمایت های قانونی و مالی لازم برای تشکیل و توسعه فعالیت صندوق های ضمانت و نقش آنها در حل مشکل تامین مالی واحدهای اقتصادی:
1- بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی و شرکت های بیمه می توانند علاوه بر تأسیس یا مشارکت در تأسیس صندوق های ضمانت، سبد تضمینی صندوق های ضمانت را مجدداً یا بیمه کنند.
2- ضمانت نامه های صادره توسط صندوق های ضمانت از جمله ضمانت نامه های قابل قبول موسسات موضوع ماده (2) قانون حداکثر استفاده از ظرفیت تولیدی و خدماتی کشور و حفاظت از دارایی های ایران مصوب 15/2/1398 است و موسسات مالی و مؤسسات تضمین شده اعم از بانک ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی، مؤسسات مالی و مؤسسات مالی تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار، مؤسسات مالی و مؤسسات مالی زیرمجموعه سازمان بورس و اوراق بهادار و سازمان های بورس و اوراق بهادار و سازمان های بورس و اوراق بهادار و سازمان بورس و اوراق بهادار می توانند از آنها استفاده کنند. ضمانت نامه ها را با توجه به وضعیت اعتباری وجوه ذکر شده در نظر بگیرید.
3- دستگاههای اجرایی و صندوقهای ضمانت یا ضمانتنامه دولتی مجازند منابع مالی در اختیار خود را به روشهای مختلف از قبیل کمک، واسطهگری منابع یا وجوه ادارهشده، تسهیلات کمهزینه و مشارکت در ریسک صدور ضمانتنامهها با رعایت قوانین و مقررات مربوط تأمین کنند.
4- قراردادهایی که توسط صندوق های ضمانت تنظیم و اجرا می شود طبق الگوی مصوب شورا، اسناد لازم الاجرا بوده و دارای کلیه مزایای اسناد تجاری از جمله لزوم واریز خسارات احتمالی اخذ حکم ضمانت نامه مورد درخواست می باشد.