به گزارش بازار، عباس علی آبادی با همراهی مهدی صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه و مهدی ضیغمی معاون امنیتی و رییس سازمان توسعه تجارت ایران در فرودگاه بین المللی پولکوو از سوی نماینده دولت سن پترزبورگ و سفیر ایران در روسیه.
وزیر صامت در سفر یک روزه خود به سن پترزبورگ با حضور در مذاکرات دوجانبه و چندجانبه به نمایندگی از کشورمان قرارداد تجارت آزاد جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اوراسیا را امضا خواهد کرد.
طبق برنامه اعلام شده معاونان نخست وزیر بلاروس، قزاقستان، روسیه، قرقیزستان و ارمنستان به عنوان اعضای اتحادیه اوراسیا به نمایندگی از کشور خود این توافقنامه را امضا خواهند کرد.
آخرین دیدارهای مذاکره کنندگان طرفین برای نهایی کردن متن توافق روز یکشنبه سوم ژانویه در سن پترزبورگ برگزار شد.
ایران و اوراسیا از توافقنامه موقت تجارت آزاد
اولین اقدام مشترک ایران و این اتحادیه با امضای پیش نویس توافقنامه اخذ تعرفه های ترجیحی صادراتی در ایروان در سال 2017 انجام شد و در سال 2018 بود که این قرارداد موقت به مدت سه سال بین طرفین امضا شد.
بررسی اظهارات طرفین نشان داد که در پایان این سه سال همکاری مشترک، طرفین در مورد فرمولی برای دائمی شدن آن تصمیم خواهند گرفت یا این روند متوقف خواهد شد. اما مذاکرات طرفین نشان داد که تهران و پایتخت های اوراسیا علاقمند به همکاری پایدار و بلندمدت هستند.
اینگونه بود که ایران با گسترش قانون موافقتنامه تجارت ترجیحی موقت راه را برای تحقق این هدف هموار کرد.
آیت الله سید ابراهیم رئیسی رئیس جمهور در تاریخ 1 خرداد 1402 در اجرای اصل 123 قانون اساسی «قانون سند الحاقی (پروتکل) درباره تمدید موافقتنامه موقت ایجاد منطقه آزاد تجاری بین جمهوری شورای اسلامی ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا و کشورهای عضو» که در جلسه علنی 22 اردیبهشت 1402 صادر و در تاریخ 30 اردیبهشت 1402 به تأیید شورای اسلامی و تأیید شورای نگهبان رسید، ابلاغ شد. وزارت صنعت، معدن و تجارت برای اجرای آن.
جزئیات توافقنامه تجارت آزاد
بر اساس اطلاعات دریافتی خبرنگار ایرنا در سن پترزبورگ از توافقنامه تجارت آزاد ایران و اتحادیه اوراسیا، طرفین تعرفه 87 درصدی کالاها در مبادلات تجاری خود را به طور کامل حذف خواهند کرد.
ضمناً هر یک از طرفین لیست منفی تهیه می کنند که شامل کالاهایی است که برای یکی از طرفین حساس تلقی می شود و امکان حذف تعرفه وجود ندارد.
به همین ترتیب، 13 درصد باقی مانده مربوط به لیست به اصطلاح منفی است. مثلاً شامل کالاهایی می شود که اگر آنها را تخفیف دهیم، صنعت یا کشاورزی در داخل ایران در آن حوزه تحت تأثیر قرار می گیرد. بنابراین برای حمایت از این بخشهای صنعتی و کشاورزی داخلی، این بخشها مشمول تخفیف نمیشوند. از سوی دیگر، کشورهای اتحادیه اوراسیا نیز فهرست محصولات حساس خود را ارائه می کنند و در این زمینه اقدامات ظریفی برای تنظیم لیست ها به صورت عادلانه و عادلانه دنبال می شود.
این توافقنامه برای اجرایی شدن باید به تصویب شورای اسلامی و همچنین پارلمان های پنج کشور عضو اتحادیه اوراسیا برسد تا به قانون تبدیل شود.
چشم انداز مبادلات تجاری پس از نهایی شدن توافق
وزیر بازرگانی اتحادیه اقتصادی اوراسیا روز پنجشنبه 9 دی 1402 گفت: پس از امضای قرارداد تجارت آزاد ایران و این اتحادیه، میزان مبادلات تجاری دو طرف در سال به 18 تا 20 میلیارد دلار در سال خواهد رسید. مرحله اول و طی یک دوره پنج تا هفت ساله. وزیر بازرگانی اتحادیه اقتصادی اوراسیا: پس از امضای توافقنامه تجارت آزاد ایران و این اتحادیه، حجم مبادلات تجاری دو طرف در مرحله اول و ظرف مدت پنج سال به 18 تا 20 میلیارد دلار در سال خواهد رسید. تا هفت سال
آندری اسلپنف با اشاره به امضای توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در روز دوشنبه 4 ژانویه 1402 (25 دسامبر 2023) گفت: با توافق موقت موفق شدیم تجارت دوجانبه با ایران را در سال 2022 دو برابر کنیم. سه سال.” و اکنون با امضای قرارداد دائمی، منطقاً میتوان انتظار افزایش حجم مبادلات تجاری دو کشور را تا 20 میلیارد دلار در سال در کوتاه مدت داشت.
پس از الحاق ایران به عنوان عضو دائمی سازمان همکاری شانگهای و پذیرش کشورمان به عنوان عضو جدید گروه بریکس از ابتدای سال 2024، امضای توافقنامه تجارت آزاد با اتحادیه اوراسیا یکی دیگر از گام های کلیدی تلقی می شود. . در راستای توسعه مبادلات تجاری ایران با سایر کشورها در سال 1402. و آشکار است که سیاست همسایگی دولت سیزدهم در جهت منافع ملت ایران و سایر ملل منطقه به ثمر نشسته است.