بازار؛ گروه استان ها: ایران یکی از غنی ترین کشورهای دنیا از نظر مواد معدنی است و به بهشت معدن دنیا معروف است و استان زنجان نیز از این امتیاز مستثنی نیست.
30 نوع مجسمه معدنی این استان را به یکی از 10 استان برتر کشور با ذخایر معدنی مختلف تبدیل کرده است که در واقع ظرفیتی عظیم به حساب می آید اما این روزها استخراج غیر اصولی انتقادات استاندار زنجان را نیز به همراه داشته است. .
سنگهای گرانیت، کروم و تزئینی از مهمترین کانیهای استان زنجان هستند و آنچه این استان را متمایز میکند وجود معادن خاصی مانند فلدسپات، سرب و روی، پتاس و فسفات است.
توجه به فرآوری مواد معدنی موجب توسعه اقتصادی و اشتغال می شود
در این میان توجه به فرآوری مواد معدنی موجب توسعه اقتصادی و اشتغال می شود زیرا معادن تامین کننده مواد اولیه مورد نیاز بسیاری از صنایع هستند و مجموع این عوامل در ایجاد اشتغال و افزایش تولید ناخالص ملی بسیار موثر است و خوشبختانه استان زنجان نیز دارای مواد معدنی بسیار متنوعی است و این معادن توانسته نظر بسیاری از سرمایه گذاران فعال در این زمینه را به خود جلب کند.
یکی از مهم ترین فرصت ها برای توسعه اقتصاد کشور، برنامه ریزی مدیریتی در بخش معدن است.
اساسی ترین محور در بخش معدن، سرمایه گذاری و تامین زیرساخت های لازم برای تولید است و یکی از مهمترین فرصت های توسعه اقتصاد کشور، برنامه ریزی مدیریتی در بخش معدن است.
مواد به دست آمده از معادن عبارتند از: فلزات اساسی، فلزات گرانبها، آهن، اورانیوم، زغال سنگ، الماس، آهک، نمک، پتاس و هر گونه موادی که توسط کشاورزی تولید نمی شود یا به صورت مصنوعی در محیط آزمایشگاه یا کارخانه ساخته می شود و از طریق معدن به دست می آید.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان در گفت و گو با خبرنگار بازارزنجان یکی از استان های معدنی کشور است و گفت: وجود معادن غنی بستر مناسب و قابل توجهی را برای استقرار واحدهای فرآوری در آن ایجاد کرده است.
مجید گلشنی فرد افزود: در استان زنجان 447 معدن به ثبت رسیده که از این تعداد 200 معدن فعال است.
دریافت عوارض دولتی از این معادن نیز در سال 1402 55 درصد افزایش یافت.
وی با بیان اینکه وصول عوارض دولتی از این معادن نیز در سال 1402 55 درصد افزایش یافت، گفت: بر اساس لایحه بودجه سال 1402 دولت باید هر سه ماه یک بار 15 درصد از عوارض دولتی از معادن را به خزانه داری کل کشور واریز کند. حقوق دولتی معادن استان زنجان در 9 ماهه امسال بالغ بر 10 میلیارد ریال بوده که تنها 449 میلیارد ریال آن به استان زنجان واریز شده است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان گفت: در حوزه معدن مشاغل و حرفه های مختلفی وجود دارد و در این زمینه صادرات فنی و مهندسی که مغفول مانده است در دستور کار قرار دارد. احداث صنایع معدنی، تقویت تشکل ها و تقویت ارتباط با پارک علم و فناوری یکی از اهداف بلندمدت معدن در استان است.
گلشنی فرد بر لزوم انجام اقدامات اکتشافی در استان تاکید کرد و گفت: با تغییر رویه در حوزه اکتشاف در بخش معدن، 12 پروانه اکتشاف از ایمیدرو و چهار مجوز اکتشاف از شرکت تولید و تولید مواد معدنی در استان زنجان باید عملیاتی شود و مانند سایر استان ها از ظرفیت های موجود در استان زنجان برای اکتشاف و حفاری معادن استفاده کند تا از پتانسیل های معدنی موجود استفاده کند.
وی با اشاره به اینکه عملکرد استان زنجان در حوزه معدن در سال جاری قابل مقایسه با سال های گذشته نیست، بیان کرد: امسال نسبت به سال گذشته 3 هزار درصد رشد سرمایه گذاری در حوزه معدن داشته ایم.
از 447 پهنه معدنی استان زنجان، حدود 80 پهنه رد صلاحیت شده، بیش از 350 پهنه در حال استفاده و حدود 100 پهنه غیرفعال است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان زنجان با تاکید بر اینکه معادن یکی از بخش هایی است که مشاغل متنوعی را در دل خود جای داده است، ادامه داد: از 447 حوزه معدنی استان زنجان حدود 80 حوزه رد صلاحیت شده و بیش از 350 حوزه دارای مشاغل متنوع هستند. رد صلاحیت شده، دارای اپراتور و حدود 100 غیرفعال است و برای معرفی بیش از پیش حوزه معدن، باید از فرصت های طلایی که در اختیار داریم برای تحقق این امر استفاده کنیم.
گلشنی فرد تاکید کرد: امروزه یکی از دلایل اصلی عدم فعالیت معادن، عدم توجیه اقتصادی در این زمینه و عواملی چون اکتشافات ضعیف و ناقص و از همه مهمتر حفاری نقطه به نقطه در عمق کم است. ، مشکلات زیادی را برای محیط زیست ایجاد کرده و باعث شده این عوامل دست به دست هم داده و فعالیت در حوزه معدن را توجیه اقتصادی نداشته باشد.
وی با بیان اینکه خوشبختانه زنجان یکی از استان هایی است که از تنوع مواد معدنی خوبی برخوردار است و از این نظر در جایگاه خوبی قرار دارد، گفت: 15 واحد در حوزه معدن و سال گذشته 14 واحد معدنی در استان احیا شده است. . .
رئیس صنعت زنجان در گفتگو با خبرنگار بازار، با بیان اینکه بخش معدنی استان زنجان از نظر اکتشاف ضعیف است، خاطرنشان کرد: معدن انگوران نیز رو به اتمام است و باید مقدمات این امر فراهم شود.
آرمین ساسانی با بیان اینکه اکنون جنگ ما اقتصادی است و صنعت گران استان زنجان افسران جنگ هستند، اظهار داشت: بحث عملکرد و اخذ مالیات برای بخش معدن شفاف و بدون محاسبه ارزش واقعی نیست.
وی گفت: در بخش معدن 1.5 درصد مالیات و عوارض ماشین آلات و غیره پرداخت می کنیم.
ماشین آلات اداره معدن استان زنجان فرسوده است
رئیس اتاق صنعت استان زنجان با بیان اینکه ماشین آلات حوزه معدن استان زنجان فرسوده است و عملا از این بخش پول می گیرد، افزود: در برخی از زنجیره های معدنی در محدوده مرزی به پایان خط رسیده ایم. کشور است و باید به درستی صادر شود.
ساسانی افزود: خوشبختانه تنوع معدنی در استان زنجان بسیار زیاد است و باید از آن به خوبی استفاده شود.
نماینده مردم زنجان و طارم در شورای اسلامی در گفتگو با خبرنگار بازارصنعت معدن در حال توسعه است و اظهار داشت: به عنوان مثال تولید مس از 250 هزار تن به یک میلیون تن می رسد و ماشین آلات معدنی و راهسازی سال هاست که نوسازی نشده است.
مصطفی طاهری با تاکید بر اینکه در حال حاضر نیاز به نوسازی 20 هزار دستگاه معدن و 30 یا 40 هزار دستگاه راهسازی است، افزود: بهره وری ماشین آلات معدنی و راهسازی بسیار پایین است.
وی گفت: اکنون در کشور مشکل مصرف گازوئیل داریم و به دلیل قدیمی بودن ماشین آلات موجود و محدود بودن آن، هزینه استخراج نیز افزایش چشمگیری داشته است.
رئیس کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی با بیان اینکه افزایش حجم تولید محصولات معدنی مستلزم تامین ماشین آلات است، گفت: در کشور ماشین آلات برای معادن بزرگ تولید نمی شود و 100 درصد هستیم. وابسته به این رشته
طاهری تصریح کرد: 20 هزار دستگاه معدن و حدود 40 هزار دستگاه راهسازی نیاز به نوسازی دارند که امیدواریم با راه اندازی کارخانه ماشین آلات سنگین معدنی بتوانیم برای تامین ماشین آلات و افزایش تولید و بهره وری اقدامات موثری انجام دهیم.
یک فعال معدنی در گفتگو با خبرنگار. بازاروی به چالش های پیش روی تولید سنگ اشاره کرد و گفت: مشکل ما وجود دو نرخ ارز بین بانک ها و مبادلات و نقل و انتقالات از طریق بانک ها است و با بازار خارجی مشکل داریم.
رشیدی پور با بیان اینکه انتقال مالی امکان پذیر نیست و از طریق بانک انجام می شود که باعث از دست دادن بازار می شود و این روند توجیه اقتصادی ندارد، گفت: خوشبختانه وضعیت تجهیزات این واحد تولیدی خوب است و می توانیم. t “از نظر کمبود تجهیزات مشکلی ندارم.”
اکتشافات ضعیف و ناقص و حفاری های کم عمق و کم عمق از چالش های اساسی در توسعه فعالیت های معدنی استان زنجان است.
بدون شک بخش معدنی استان زنجان نقش مهمی در توسعه اقتصادی استان دارد و تحقق این امر مستلزم تعامل همه بخشهای مرتبط با صنعت و معدن و از این حیث ایجاد زیرساختها و فرآوری مواد معدنی است. صنایع می تواند به بخش معدن در روستا کمک کند تا توسعه اقتصادی استان را ایجاد کند.