به گزارش خبرجو 24; واکنش جنجالی عربستان سعودی به ایران و اسرائیل/ شاهزاده ای که ایران و اسرائیل را با هم می خواهد
گویی در دنیایی موازی اتفاق می افتد: هفته گذشته صدها بانکدار و مدیر اجرایی برای شرکت در کنفرانس «ابتکار سرمایه گذاری آینده» عربستان به ریاض رفتند. یک کنفرانس سرمایه گذاری پر زرق و برق به نام “کویر داووس”. سرمایه گذاران سعی کردند وانمود کنند که همه چیز طبق معمول تجارت است، اما واقعیت این است که خاورمیانه در آشفتگی است.
انتخاب: اکونومیست نوشت: گویی در دنیایی موازی اتفاق می افتد: هفته گذشته صدها بانکدار و مدیر اجرایی برای شرکت در کنفرانس «ابتکار سرمایه گذاری آینده» عربستان به ریاض رفتند. یک کنفرانس سرمایه گذاری پر زرق و برق به نام “کویر داووس”. سرمایه گذاران سعی کردند وانمود کنند که همه چیز طبق معمول تجارت است، اما واقعیت این است که خاورمیانه در آشفتگی است.
در ادامه این مقاله آمده است: جنگ بین اسرائیل و حماس تهدیدی برای آغاز درگیری گستردهتر است که کشورهای حوزه خلیج فارس را که اقتصادهای پررونق آنها کلید بازارهای جهانی نفت و گاز هستند، به نبرد میآورد. در 20 اکتبر، [امریکا مدعی شد]یک ناوشکن اسرائیلی موشکهای کروز را که حوثیهای مورد حمایت ایران در دریای سرخ به سمت اسرائیل شلیک کردند، رهگیری و منهدم کرد. در آن روز، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا گفت که هدف از حمله حماس جلوگیری از توافق صلح بین اسرائیل و عربستان سعودی بوده است. وی افزود: می خواستم در کنار سعودی ها باشم [به مذاکره]بنشینید… سعودی ها می خواستند اسرائیل را به رسمیت بشناسند.» قیمت نفت که به عنوان فشارسنج خطر تشدید درگیری های منطقه ای عمل می کند، به بشکه ای 92 دلار رسیده است.
کشورهای حوزه خلیج فارس امیدوار بودند که امسال سال کاهش تنش در منطقه باشد. آنها به دنبال آرامش در منطقه بودند تا بتوانند بر برنامه های بلندپروازانه خود برای تنوع بخشیدن به اقتصاد خود تمرکز کنند. اکنون شعله های قدیمی ترین درگیری منطقه دوباره شعله ور شده است. برای قطر که از حماس حمایت کرده است، هدف فوری حفاظت از خود است. با این حال، عربستان سعودی و امارات متحده عربی میخواهند حماس را تضعیف کنند، از رویارویی گستردهتر با ایران اجتناب کنند و به نوعی دیدگاه خود را از منطقه به عنوان منطقهای مستبد اما صلحآمیزتر و مرفهتر زنده نگه دارند.
قطر آسیب پذیر به نظر می رسد. این کشور خلیج فارس هم متحد آمریکا و هم حامی حماس است. برخی از رهبران حماس در دوحه، پایتخت قطر زندگی می کنند و این غول جهانی گاز ماهانه 30 میلیون دلار به غزه تحت کنترل حماس کمک می کند. قطر سالهاست که به متحدانش گفته است که رابطهاش با حماس سودمند است، زیرا به کشور اجازه میدهد تا گفتوگو بین گروهها و غرب باشد.
در حال حاضر قطر در تلاش است ثابت کند که هنوز هم می تواند برای ایالات متحده مفید باشد. در 20 اکتبر، حماس دو شهروند دوگانه آمریکایی-اسرائیلی را از میان بیش از 200 گروگانی که در جریان این حمله گرفته بود، در توافقی با میانجیگری قطر آزاد کرد. اما نشانه هایی از انکار و وحشت در کشور کوچک و ثروتمند قطر نیز دیده می شود. در 14 اکتبر، یک دیپلمات قطری مدعی شد که اسماعیل هنیه رهبر حماس در دوحه نیست بلکه در ترکیه است اما ساعاتی بعد وزیر امور خارجه ایران در دوحه با هنیه دیدار کرد. چهار کشور عربی که در سال 2017 ممنوعیت سفر و تجارت را برای قطر وضع کردند، روابط این کشور با گروه های اسلام گرا را یکی از دلایل این اقدام عنوان کردند. زمانی که گرد و غبار فروکش کرد، ایالات متحده می تواند فشار بیشتری بر قطر برای قطع روابط با گروه های شبه نظامی وارد کند.
امارات متحده عربی که در سال 2020 اولین کشور خلیج فارس بود که اسرائیل را به رسمیت شناخت، موضع متفاوتی اتخاذ کرده است. بر خلاف بسیاری از همسایگان خود، بیانیه اولیه این کشور در مورد حمله 7 اکتبر بیانیه همدردی با اسرائیل بود و رهبران ابوظبی چندین تماس تلفنی برای ابراز همدردی با همتایان اسرائیلی خود برقرار کردند. آنها اسلام سیاسی را که آن را تهدید می دانند، نمی پسندند و حماس را غیر علنی نقد و محکوم می کنند.
ساعاتی پس از انفجار در بیمارستان الاهلی غزه در 17 اکتبر، ارتش اسرائیل حمله به این مرکز درمانی را تکذیب کرد. با وجود این انکار، امارات متحده عربی در محکومیت اسرائیل به سایر کشورهای عربی پیوست. با این حال، چنین اظهاراتی را باید تئاتر دیپلماتیک دانست. روابط بین ابوظبی و تل آویو همچنان قوی است.
عربستان سعودی سعی کرده یک مسیر میانه را ترسیم کند. پاسخ ریاض به حمله حماس ذکر فهرستی از نقضهای گذشته اسرائیل و درخواست آتشبس فوری بود. واکنشی به نوع اظهاراتی که او همیشه هنگام وقوع درگیری در سرزمین مقدس بیان می کند. اما نشانه هایی وجود دارد که نشان می دهد موضع عربستان تغییر کرده است.
در 17 اکتبر، ترکی بن فیصل آل سعود، که از سال 1979 تا 2001 ریاست سرویس اطلاعاتی عربستان سعودی را بر عهده داشت، به زبان انگلیسی با یک اندیشکده آمریکایی مصاحبه کرد. به عنوان یک مقام ارشد سابق اطلاعاتی و عضوی از خانواده سلطنتی، سخنان او سنگین است. او حماس را به خاطر آنچه کشتار غیرنظامیان خواند محکوم کرد و گفت که این اقدامی ضد اسلامی است. ترکی بن فیصل همچنین اسرائیل را به دلیل “بمباران بی رویه” غزه در این ماه و جنایات اشغال نیم قرنی آن محکوم کرد. وی در این گفتگو به ایران که یکی از حامیان اصلی حماس است اشاره ای نکرد.
یک روز بعد، شبکه خبری العربیه عربستان سعودی مصاحبه ای چالش برانگیز با خالد مشعل، رئیس سابق حماس پخش کرد. راشا نبیل، مجری برنامه، بارها از او پرسیده است که حماس پس از اتخاذ تصمیم یکجانبه برای جنگ، چگونه انتظار حمایت از دیگر کشورهای عربی را دارد؟ مجری تلویزیون سعودی سعی کرد خالد مشعل را تحت فشار قرار دهد و مدام از او پرسید که آیا کمک های ایران “انتظارات او را برآورده کرده است”. مقامات حماس تقریباً هرگز با چنین مصاحبه های تند در شبکه های عربی مواجه نشدند. بخش هایی از این گفتگوی تلویزیونی به طور گسترده در شبکه های اجتماعی و حتی تلویزیون اسرائیل به اشتراک گذاشته شد.
در مورد نیات عربستان سعودی می توان به سه نتیجه رسید. او اول از همه می خواهد حماس را تضعیف کند. دوم، به دنبال اجتناب از رویارویی گسترده تر با ایران است. شاهزاده ترکی بن فیصل به طور ضمنی گفت که روابط عربستان سعودی و ایران همچنان قوی است. تهران و ریاض در ماه مارس برای بازگشایی سفارتخانه های خود و کاهش اختلافات دیرینه خود به توافق رسیدند. سعودیها نگران هستند که جنگ منطقهای منجر به حملات مورد حمایت ایران به عربستان سعودی شود. مانند آنچه در سال 2019 اتفاق افتاد و نیمی از تولید نفت کشور را برای مدت کوتاهی متوقف کرد. و ثالثاً عربستان سعودی درهای عادی سازی روابط با اسرائیل را نمی بندد. ایالات متحده بیشتر سال جاری را صرف فشار بر عربستان سعودی برای به رسمیت شناختن اسرائیل کرده است. در ازای چنین توافقی، سعودی ها خواهان یک معاهده دفاعی با آمریکا بودند. به نظر میرسید که سعودیها به دنبال آن هستند [گرفتن امتیازاتی]آنها از حمایت خود از فلسطین خوشحال شدند. امتیازات فقط برای تسکین درد اشغال فلسطین و نه پایان دادن به آن. اکنون محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی و حاکم واقعی این کشور، خواستار ایجاد کشور فلسطین در مرزهای قبل از 1967 شده است.مذاکرات با اسرائیل اگرچه با آرامش بیشتری نسبت به گذشته ادامه خواهد یافت، اما اکنون هزینه ای که اسرائیل برای عادی سازی روابط با سعودی ها باید بپردازد بیشتر خواهد بود.
در حال حاضر خیلی به ماهیت تهاجم زمینی اسرائیل به غزه بستگی دارد. با افزایش تلفات غیرنظامیان، کشورهای خلیج فارس در داخل و در سراسر جهان عرب تحت فشار فزاینده ای قرار خواهند گرفت تا اسرائیل را محکوم کنند و روابط خود را با تل آویو قطع کنند. هنوز یک چیز وجود دارد که رهبران کشورهای عربی خلیج فارس می توانند روی آن توافق کنند: آنها می خواهند جنگ پایان یابد. سرمایه گذارانی که اخیرا در ریاض گرد هم آمده اند می خواهند درباره ایده های سرمایه گذاری میلیارد دلاری در سفر، تجارت و گردشگری بحث کنند. اگر خطر پرواز موشک بر فراز این پروژه ها وجود داشته باشد، احتمالاً هیچ یک از آنها به نتیجه نمی رسد.