افزونه پارسی دیت را نصب کنید Thursday, 7 November , 2024
4

وام و سپرده مسکن متناسب با نیاز مستاجران نیست

  • کد خبر : 28364
وام و سپرده مسکن متناسب با نیاز مستاجران نیست

به گزارش گروه اقتصادی iskanewsآمار منتشر شده از سوی وزارت راه و شهرسازی حاکی از آن است که تنها هشت درصد از متقاضیان وام سپرده مسکن موفق به دریافت این تسهیلات شده اند. به نظر می رسد اجرای طرح تسهیلات سپرده مسکن نیازمند تاییدیه اجرایی است تا آثار آن بر بازار مشاهده شود. جزئیات جدید […]

به گزارش گروه اقتصادی iskanewsآمار منتشر شده از سوی وزارت راه و شهرسازی حاکی از آن است که تنها هشت درصد از متقاضیان وام سپرده مسکن موفق به دریافت این تسهیلات شده اند. به نظر می رسد اجرای طرح تسهیلات سپرده مسکن نیازمند تاییدیه اجرایی است تا آثار آن بر بازار مشاهده شود.

جزئیات جدید افزایش سقف خرید اوراق رهنی

دولت سیزدهم در راستای اجرای سیاست های بهبود وضعیت مسکن در بخش رهن و اجاره، پرداخت وام و سپرده مسکن را در دستور کار خود قرار داد. طرح دو فوریتی کنترل و ساماندهی مسکن استیجاری نیز خردادماه در شورای اسلامی بررسی شد که بر این اساس نمایندگان مجلس با بازپرداخت وام کمکی 200 میلیون تومانی ودیعه مسکن موافقت کردند. از این رو بانک مرکزی به پیشنهاد مشترک وزارت راه و شهرسازی و وزارت راه و شهرسازی مجبور به پرداخت این تسهیلات به اقشار آسیب پذیر بخش مسکن بر اساس اولویت مصوب شورای عالی مسکن در مدت یک ماه شد. کارگری در صورت تایید شورای عالی مسکن.

اکنون سقف این تسهیلات در مناطق شهری برای تهران 100 میلیون تومان و برای کلانشهرها 70 میلیون تومان است. همچنین در سایر شهرها این تسهیلات 40 میلیون تومان است. تاکنون در خصوص اجرای تسهیلات در حوزه مسکن بحث همکاری بانکی و عدم تخصیص منابع به این بخش مطرح بوده است.

همچنین بر اساس آمار منتشر شده از سوی بانک مرکزی در ابتدای خردادماه؛ از ابتدای اجرای قانون افزایش تولید مسکن (مهر 1400) تا فروردین 1402، بانک های ملت، تجارت و صادرات به ترتیب در بین 18 بانک عامل بیشترین تسهیلات را در این زمینه ارائه کرده اند و بانک مسکن به عنوان بانک متخصص حوزه مسکن در این مدت با تعهد 7000 هزار میلیارد تومانی تنها 1200 هزار میلیارد تومان تسهیلات سپرده مسکن پرداخت کرده است.

بر اساس این گزارش، با وجود گذشت 19 ماه از ابلاغ قانون افزایش تولید مسکن، بانک ها طی 19 ماهه 13 میلیون و 276 هزار و 300 میلیون تومان تسهیلات سپرده مسکن پرداخت کرده اند. این در حالی است که در قانون افزایش تولید مسکن مصوب 1401 مقرر شده است که بانک ها باید 40 میلیارد تومان منبع برای پرداخت ودیعه مسکن در نظر بگیرند اما از ابتدای اجرای قانون افزایش تولید مسکن تا فروردین 1402 فقط 33.1 درصد از منابع مصوب محقق شده است.

این مشکل در پرداخت وام سپرده مسکن نیز مشهود است به طوری که طبق آمار رسمی منتشر شده از سوی وزارت راه و شهرسازی در بهار سال 1401 تنها هشت درصد از متقاضیان این تسهیلات موفق به دریافت آن شدند. . .

در بهار سال 1402 تعداد 133 هزار و 399 خانوار برای دریافت وام سپرده مسکن در سامانه وزارت راه و شهرسازی ثبت نام کردند. از این تعداد 56 هزار و 116 خانوار واجد شرایط دریافت وام به بانک عامل معرفی شدند که تنها هشت درصد از آنها معادل چهار هزار و 375 خانوار موفق به دریافت وام شدند و 92 درصد موفق به دریافت وام نشدند. آن وام وام.

به گفته اقبال شکری، عضو کمیسیون ساختمان شورای اسلامی، این وام متناسب با نیاز مستاجران نیست.

مبلغ وام و سپرده مسکن در کلان شهرها 150 میلیون تومان و در سایر شهرها 100 میلیون تومان خواهد بود. در صورتی که نرخ سود این وام 23 درصد باشد و برای بازپرداخت آن پنج سال فرصت وجود داشته باشد، متقاضیان باید به ترتیب اقساط ماهانه 4 میلیون و 230 هزار تومان و 2 میلیون و 820 هزار تومان را پرداخت کنند.

اثرات تورمی پرداخت وام مسکن در بازار

فرشید ایلاتی کارشناس اقتصاد مسکن در خصوص عملکرد وام سپرده مسکن در گفتگو با ایمنا گفت: عملکرد این وام نسبت به کل بازار اجاره نیم هزار یعنی نزدیک به صفر است اما وقتی این سیاست اعلام شده، بر بازار اثر خواهد گذاشت. وام سپرده با توجه به عملکرد بانک ها و عدم نظارت بر پرداخت آن باعث تورم مورد انتظار می شود اما افراد بسیار کمی توانستند از آن استفاده کنند.

وی با اشاره به اینکه این موضوع دو جنبه دارد، می‌گوید: یکی از جنبه‌های آن این است که همه سیاست‌ها بی‌اثر است و دوم اینکه بی‌اثر بودن آن در حال اجراست و هشت درصدی که اجرا شده از نظر آماری نزدیک به صفر است. و از آنجایی که این دو جنبه جای انتقاد دارد و نشان از ناکارآمدی این وام دارد.

سیستم بانکی در پرداخت وام مسکن عملکرد خوبی ندارد

این کارشناس بازار مسکن تاکید می کند: اگر همه افراد واجد شرایط یعنی 56 هزار و 116 نفر این وام را دریافت کنند، تاثیر آن در کل بازار اجاره یک درصد خواهد بود. یعنی منابع تخصیص یافته به وام تاثیر خاصی بر بازار ندارد. این آمار نیز نشان می دهد که سیستم بانکی در زمینه وام های مختلف مانند وام ساخت و ساز، خرید وام و سپرده گذاری عملکرد خوبی ندارد.

ایلاتی می افزاید: اما به نظر می رسد در حال حاضر بازار مسکن از ثبات نسبی برخوردار است و بیشتر قراردادها به دلیل حداکثر قیمتی است که دولت بر اجاره بها در سال 1402 اعمال کرد و حداکثر افزایش قیمت 25 درصدی برای تهران، 20 درصدی برای کلان شهرها. . و 15 درصد در نظر گرفته شد برای سایر شهرها گسترش یافتند و اگر دولت بتواند سامانه املاک و مسکن را تکمیل کند به نظر می رسد سقف قیمت و سیاست های تثبیت به طور کلی توسط مالک و مستاجر رعایت شود. ممکن است استثناهایی وجود داشته باشد که تا 50 یا 6 درصد از این افزایش قیمت اجاره بها گذشته باشد، اما آنچه در میدان مشاهده می شود تثبیت و تمدید اجاره بها است.

لزوم پیگیری وام و سپرده مسکن در قالب قانون جهش تولیدی

فرهاد بیضایی دیگر کارشناس مسکن در گفتگو با ایمنا درباره تاثیر وام سپرده مسکن می گوید: در وام سپرده مسکن دو نکته وجود دارد. اولاً وام سپرده مسکن به عنوان یک سیاست اجرایی دولت باید همیشه ادامه داشته باشد و اگر تصمیم بر این شد که وام سپرده باید اتفاق بیفتد، دولت باید آن را در قالب طرح جهش تولید تصویب کند تا قابل ارزیابی باشد.

می افزاید: آن دسته از واحدهای بانکی که متقاضیان آنها از پرداخت تسهیلات از سوی وزارت راه و شهرسازی خودداری کرده اند، مشمول جریمه مالیاتی هستند. این ضمانت اجرایی باعث ایجاد تخفیف وام مسکن نیز می شود. در واقع دولت باید آن را به عنوان یک طرح حمایتی دائمی ایجاد کند.

وی ادامه می دهد: نکته دوم این است که دولت باید هر سال میزان تسهیلات سپرده گذاری، تسهیلات عمرانی و حتی خرید وام را مشخص کند و قیمت را بر اساس روز اعلام کند. این وام با افزایش قیمتی که هر لحظه به تایید مراجع قانونی می رسد باید روال ثابتی داشته باشد و به صورت یک سیاست موقت اجرا نشود.

پرداخت وام مسکن و سپرده گذاری باید ادامه یابد

این کارشناس مسکن می گوید: در این صورت آثار تحریک تقاضا و انتظارات تورمی شما نیز از بین می رود. اگر در هر زمانی تسهیلات به صورت سپرده داده شود و زمانی که بازار تحت فشار است قطع و توزیع شود، انتظارات تورمی ایجاد می کند زیرا موجر فکر می کند چون تسهیلات داده می شود، پس باید بیشتر وام بگیرد. اما اگر این روال ثابت باشد، انتظارات و حباب های تورمی در بازار از بین می رود.

بیضایی می افزاید: دولت باید در بازار مسکن تغییراتی ایجاد کند. اول اینکه ظرفیت تغییرات یا فعالیت در بازار اجاره را ایجاد می کند. به عنوان مثال ثبت قراردادها در سامانه املاک و مسکن کشور که به صورت رایگان انجام می شد، خوب بود اما تاثیر خاصی روی قیمت ها نداشت.

وی خاطرنشان می کند: آنچه مهم است این است که دولت قیمت اجاره را تنظیم کند نه لزوماً کنترل قیمت، کنترل رابطه موجر و مستاجر، ایجاد شفافیت در بازار اجاره و تسهیل فرآیند اجاره برای همه، حتی کسانی که می خواهند. میانجیگری تسهیل حرفه ای ها در زمینه لیزینگ.

انتهای پیام/

لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=28364

ثبت دیدگاه

مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : 0
قوانین ارسال دیدگاه
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.