به گزارش خبرنگار مهر، کمبود دارو و تجهیزات پزشکی همیشه در مقاطعی به بحران می انجامد و همین مشکل سازمان غذا و دارو را به یک راه حل آسان می کشاند. دسترسی داشته باشید اعتصاب برای خارج کردن بازار دارو یا تجهیزات پزشکی از شرایط بحرانی.
موضوع واردات اضطراری که راه حل سازمان غذا و دارو برای عبور از شرایط بحرانی است. با مخالفان همراه است. زیرا مخالفان واردات فوری بر این باورند که چنین راهکارهایی تنها به نفع تجار و رانت خواران خواهد بود.
واردات فوری زیبایی صنعت داروسازی کشور نیست
یدالله سهرابی، عضو شورای عالی نظام پزشکی با عنوان این ماده که سازمان غذا و دارو باید تصمیمات خود را برای تولید دارو در داخل کشور اجرا کند و در صورت نیاز به واردات مواد اولیه، باید قبل از کمبود، طی یک برنامه رسمی و منظم، برای ارائه سفارش تولید مواد اولیه به شرکت ها، واردات فوری را زیبنده صنعت دارویی کشور ندانست و گفت: این صنعت هزینه های زیادی را متحمل خواهد شد. وی گفت: کمبود نقدینگی، نبود ارز مناسب، عدم پرداخت به موقع بیمه ها، قیمت گذاری تکلیفی و بد اعتمادی بانک ها به شرکت های دارویی از چالش های صنعت داروسازی است. و عوامل کمیاب برخی داروها در کشور.
سازمان غذا و دارو از این برنامه اطلاعی ندارد کوچک آهسته. تدریجی
سازمان غذا و دارو مجوز واردات مواد اولیه را اعطا می کند، ارز مورد نیاز را تعیین می کند، مجوز تولید و واردات کامل محصول نیز در اختیار این سازمان است، از طرفی وزارت بهداشت نیز میزان مصرف را می داند. اطلاعات کافی در مورد حجم تولید و مصرف وجود دارد اما از این اطلاعات در برنامه کوچک می بینم و تصمیم گیری می بینم استفاده نشده.
محسن عبدالله زاده فعال صنعت دارو گفت: از یک سو در برخی از فرآورده های دارویی کمبود داریم و از سوی دیگر با کمبود دارو در برخی دیگر مواجه هستیم. متر که بیش از نیاز کشور تولید می شود هستند و تاریخ انقضا آن در صورت برنامه کوچک برای داشتن تولید صحیح نباید شاهد تولید بی رویه مصرف باشیم.
وی افزود: متاسفانه سازمان غذا و دارو به جای برنامه ریزی بر اساس اطلاعات مواد اولیه و تولید در کارخانجات کوچک کند، بر اساس میزان کمیاب در بازارسازی. گرفتن و هر زمان که کمبود داشتید از طریق شرکت های فوری به دنبال واردات باشید، جستجوی موجودی اقلام یا کمبود در داروخانه ها راه حل مناسبی نیست و باید ظرفیت تولید را از کارخانه پیش بینی کرد و برنامه را تولید کرد. کوچک انجام داد
عبدالله زاده گفت: سال گذشته شاهد بودیم که مسئولان وزارت بهداشت با افتخار استقبال کردند ضد زیستی سلام آنها در فرودگاه وارد می شدند و این در حالی است که ما از دهه 60 توانستیم تولید کنیم. ضد زیستی و در سال های اخیر تمام نیازهای کشور را در این زمینه خودمان تولید می کنیم، علت این گونه اتفاقات بی توجهی به مشکلات تولید است تا جایی که باعث می شود ظرفیت تولید کاهش یابد و مجبور به واردات شویم.
این فعال صنعت دارو تاکید کرد: وقتی مشکلات تولید را حل نکنیم و تولید به صرفه نباشد با کمبود مواجه می شویم اما راه حل این نیست که با واردات فوری به دنبال رفع کمبود باشیم چرا که تجربه واردات ضد زیستی سال گذشته نشان داده شد که این نوع واردات هزینه بیشتری دارد و کیفیت مناسبی ندارد.
وی افزود: به جای صرف هزینه برای واردات، می توانیم با اصلاح قیمت محصولات داخلی، تولید داخلی را ارتقا دهیم.
تاریخ تیم ها مانند پزشکی است.
کمبود تجهیزات پزشکی و اقلام ضروری و به دنبال آن واردات فوری، مشابه بازار دارویی کشور است. زیرا هم حوزه دارو و تجهیزات زیر نظر سازمان غذا و دارو و البته سیاست گذاری ها و تصمیم گیری ها. می بینم آنها همچنین شبیه و نزدیک به یکدیگر خواهند بود.
نمونه ای از تصمیمات اداره کل تجهیزات پزشکی
اداره نظارت بر تامین، توزیع، عرضه و کنترل قیمت ریالی اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی سازمان غذا و دارو در اطلاعیه ای اعلام کرد: با توجه به نیاز به تامین به موقع و کافی تجهیزات و ملزومات پزشکی، کلیه شرکت های فعال در زمینه تجهیزات و لوازم دعوت به عمل می آید. از پزشکان دعوت می شود در صورت تمایل و آمادگی برای واردات فوری کالا در مواقع لزوم اعلام آمادگی کنند.
1- برای واردات فوری کالا نیازی به استخدام نماینده شرکت سازنده نیست و عرضه کالا از طریق شبکه توزیع در سایر کشورها نیز مورد تایید است.
2- این اداره کل شرکت را به عنوان عرضه کننده مجاز کالا با حداقل مدارک ثبت می نماید.
3- کلیه کالاهای وارداتی در گمرکات کشور بازرسی می شود.
4- اقلام وارداتی باید دارای تاریخ انقضا کافی و مطابق با استانداردهای اداره کل تجهیزات و ملزومات پزشکی باشد.
5- نحوه ترخیص کالا از طریق حداقل مدارک بوده و ارز مورد نیاز کالا پس از ترخیص به لیست تخصیص ارز بانک مرکزی ارسال می شود.
از این رو آنچه در بازار تجهیزات پزشکی کشور می بینیم، در محصولات ارتوپدی، ضربه و نکته اصلی این است که نه تنها نیازی به واردات نداریم، بلکه حتی از آخرین فناوری های روز دنیا نیز در تولیدات داخلی استفاده می شود، اما می بینیم که همچنان برای این محصولات مجوز واردات صادر می شود.
این موضوع باعث دلخوری و دلسردی تولیدکنندگان داخلی می شود و در عین حال زمینه سوء استفاده را فراهم می کند. چرا که با التهاب بازار تجهیزات پزشکی، عده ای دست به کار شدند و به بهانه تامین نیازهای داخلی، از شرایط ایجاد شده سودهای کلانی به دست آوردند. در حالی که سازمان غذا و دارو به راحتی می تواند بازار تجهیزات پزشکی را مدیریت کند و اقداماتی را برای جلوگیری از بحرانی شدن کمبود انجام دهد.
شاید مهمترین اقدام سازمان غذا و دارو برای جلوگیری از التهاب در بازار تجهیزات پزشکی کشور، تامین نیازهای اساسی و منطقی تولیدکنندگان باشد تا بتوانند بدون دغدغه به تولید محصولات خود ادامه دهند.
آنچه مسلم است این است که سیاست واردات فوری دارو و تجهیزات پزشکی نمی تواند سوپاپ اطمینانی برای جلوگیری از بحران در بخش کالاهای سلامت باشد.