امید محمدی; بازار: در ماه های اخیر اخبار مکرری در مورد برنامه خودروسازان داخلی برای واردات مدل های جدید خودروهای خارجی منتشر شده است. متأسفانه به دلیل عدم وجود منطق علمی، این امر باعث ایجاد رقابت آشفته بین تولیدکنندگان داخلی و مونتاژکنندگان شده است. هدف دولت از ایجاد ثبات در بازار و کاهش قیمت ها از طریق افزایش واردات خودرو این سوال مهم را مطرح می کند. آیا این روند واردات هدف بلندمدت خاصی را برای حمایت از بازار و صنعت تامین می کند؟ با توجه به بحث برنامه وزارت امنیت در خصوص برق رسانی حمل و نقل، این سوال نیز مطرح می شود؛ آیا این نوع واردات با انواع موتورها با برنامه وزارت امنیت برای فروش بیشتر خودروهای برقی همخوانی دارد؟
وزارت حراست دولت سیزدهم بارها هدف از واردات بیشتر خودرو را کاهش قیمت و کنترل بازار عنوان کرده است، اما آنچه در عمل مشاهده می شود نشان از شکاف بیشتر بین «قدرت خرید مصرف کننده» و «قیمت کالا» دارد. ” دلیل هرج و مرج بازار به دلیل نبود چشم انداز بلندمدت در صنعت خودرو همین است. در این مورد، شکی نیست که پیچیدگی گیج کننده بازار خودرو، مشکلی چندوجهی است. اما کارشناسان صنعت خودرو باید عملکرد سیاست صنعتی کشور و روش واردات فعلی را به طور جدی بررسی کنند. متاسفانه تدوین برنامه ها و مقررات واردات خودرو بدون حضور اقتصاددانان برجسته، فعالان بازار خودرو و کارشناسان صنعت خودرو انجام می شود. عدم گفتگو میان فعالان بازار خودرو و مدیران صنعت خودرو منجر به تولید انواع محصولات پرخطر و کم تیراژ خواهد شد.
واردات بی شمار خودروهای خارجی با تیراژ پایین می تواند «پارادوکس انتخاب» ایجاد کند و مصرف کنندگان را سردرگم کند.
* با توجه به برنامه واردات خودرو به نظر می رسد مشتریان سردرگم هستند و اکثر خریدها بدون اطلاع انجام می شود، نظر شما در این مورد چیست؟
واردات بی شمار خودروهای خارجی با تیراژ پایین می تواند «پارادوکس انتخاب» ایجاد کند و مصرف کنندگان را سردرگم کند. با در نظر گرفتن توسعه فناوری در خودروهای هیبریدی یا الکتریکی، می تواند نارضایتی زیادی ایجاد کند. اگر مشتریان اطلاعات کمی در مورد محصولی که خریداری می کنند داشته باشند، قطعاً تأثیر منفی بر معاملات خودرو در بازار خواهد داشت. لازم به ذکر است که مصرف کنندگان ما اطلاعات زیادی از مشخصات فنی و بازخورد عملکرد خودروهای وارداتی ندارند، بنابراین اکثر انتخاب های خرید بر اساس آزمون و خطا صورت می گیرد. با این حال، خرید برخی از خودروهای وارداتی ممکن است منجر به ضرر مالی برای مشتریان شود.
تنوع مدل های خودروهای وارداتی با تیراژ پایین می تواند هزینه های لجستیک و خدمات پس از فروش را به شدت افزایش دهد.
* آیا واردات خودرو می تواند باعث افزایش هزینه ها و آسیب احتمالی اعتبار برای خودروسازان داخلی شود؟
تنوع مدل های خودروهای وارداتی کم حجم می تواند هزینه های لجستیک و خدمات پس از فروش را به طور چشمگیری افزایش دهد. از آنجایی که واردات کم هر برند می تواند منجر به افزایش قیمت خدمات پس از فروش در بازار شود، علاوه بر کیفیت پایین برخی از مدل ها، عرضه این محصولات می تواند بر اعتبار یک شرکت تاثیر منفی بگذارد. اگرچه این مشکل در بازار داخلی بی سابقه است، اما باید منتظر عرضه مجدد محصولات بی کیفیت چینی به بازار باشیم.
* قبلاً به شهرت شرکت های خودروسازی اشاره کردید، آیا عرضه خودروهای چینی در برنامه واردات می تواند باعث کاهش ارزش برند خودروسازان در بازار و چالش های نظارتی شود؟
زمانی که خودروسازان بزرگ کشور تمایل به تجارت و واردات دارند، عرضه خودروهای خارجی در یک برنامه کوتاه مدت توسط شرکت های فوق ممکن است نشان دهنده عدم اعتماد به برند آنها باشد. لازم به ذکر است تمرکز قانونگذاری و سیاستگذاری صنعتی بر واردات بی رویه با هدف مهار قیمت ها، بازار را مستعد اختلالات زنجیره تامین خواهد کرد. شاید مدیران و مدیران ارشد صنعت خودرو به این واقعیت واقف باشند که واردات خودروهایی که با هویت اجتماعی مشتریان بازار همخوانی ندارند، می تواند برند خودروسازان داخلی را بی ارزش کند. قضاوت نادرست در مورد تفاوت های فرهنگی می تواند یک محصول را با بدشانسی وارد بازار کند، به دلیل عدم مدیریت در واردات خودروهای «لوکس» می تواند اثرات منفی اجتماعی زیادی ایجاد کند. متأسفانه سازمانهای مسئول استانداردهای نظارتی چابک و لازم برای تدوین قوانین کافی برای تضمین کیفیت مدلهای خودرو را ندارند. زیرا فرآیند تایید کیفیت باعث افزایش هزینه و زمان عرضه به بازار خودروهای وارداتی می شود. این مشکل در واردات خودروهای برقی و هیبریدی که دارای پیچیدگی های استاندارد خاصی هستند، بازار را از نظر کنترل کیفی به چالش می کشد.
بازارهای اشباع شده از انواع خودروهای خارجی، توجیه سرمایه گذاری در ساخت تاسیسات و آزمایشگاه های استاندارد مدرن، تحقیق و توسعه همراه با رشد فناوری را غیرممکن می کند. این نه تنها نوآوری داخلی را کاهش می دهد، بلکه توانایی طولانی مدت صنعت را برای رقابت کاهش می دهد. افزایش سودآوری کارگران مونتاژ در کشور می تواند بر تولید ملی تأثیر منفی بگذارد و سرمایه گذاری ملی را برای برنامه های بلندمدت تضعیف کند.
وزارت دفاع باید به جای برنامه ریزی واکنشی برای بازار خودرو، یک برنامه بلندمدت برای صنعت خودرو و حمل و نقل داشته باشد.
* آیا واردات خودرو می تواند تهدیدی برای ثبات بازار تولیدکنندگان داخلی در زمینه عرضه محصولات جدیدشان باشد؟
متاسفانه امکانات سرمایه گذاری در صنعت خودرو به دلیل تحریم های ظالمانه محدود است و سیاست واردات خودروهای خارجی متعدد با کشش کم، شریان اصلی این صنعت را به چالش تبدیل می کند. این سیاست بازار خودرو را به سمت بازار کاذب سوق می دهد. اگر برنامه واردات کوتاه مدت با هدف کسب سود قابل توجه برای فعالان ادامه یابد، ثبات کلی بازار در تامین قطعات یدکی و خدمات پس از فروش را به چالش خواهد کشید. .
لازم به ذکر است که «رقابت» قطعاً برای یک بازار سالم است، اما واردات بی رویه می تواند به معنای از بین رفتن مهارت و دانش کسب شده در طول نیم قرن تولید خودرو در ایران باشد. پیامدهای این سوء مدیریت می تواند اثرات منفی بلندمدتی بر توانایی صنعت برای نوآوری و رقابت داشته باشد. بدون شک کیفیت فعلی تولیدات داخلی از نظر مصرف کننده رضایت بخش نیست، اما تعداد بیش از حد برندهای خارجی، تولیدکنندگان داخلی را غیرقابل پیش بینی کرده و مدیریت حجم تولید و فروش را غیرقابل پیش بینی کرده است.
وزارت امنیت به جای برنامه ریزی واکنشی برای بازار خودرو باید برای صنعت خودرو و حمل و نقل برنامه بلندمدت داشته باشد. صنعت خودرو در دهه گذشته بیشترین آسیب را از تحریم های ظالمانه و عدم سرمایه گذاری همراه با بی برنامگی متحمل شده است. واردات به روش کنونی مانند درمان بیمار دیابتی (خودروسازی) با تجویز شیرینی است، شیرینی چیزی که به طور موقت مورد قبول عده ای است برای ذینفعان خوشایند اما در درازمدت وضعیت صنعت و بازار را بدتر می کند. .
* با توجه به اینکه صنعت و بازار خودروی کشور کاملاً چینی شده است، وزارت حراست برای تعامل و همکاری با چینی ها چه سیاستی را باید اتخاذ کند؟
شکی نیست که چین در نظم جدید جهانی صنعت خودرو حرفی برای گفتن دارد. خودروسازان داخلی باید از این موقعیت نهایت استفاده را ببرند. اما آیا سیاست گذار صنعتی کشور برنامه ای برای همکاری و بهره مندی از توان فنی چینی ها دارد یا بازار خودرو را به آنها واگذار کرده است؟ تدوین و اجرای استراتژی فعال برای توسعه حمل و نقل پایدار با همکاری بین المللی برای کشور ضروری است. متأسفانه همانطور که قبلاً اشاره کردم، عدم سرمایه گذاری و برنامه ریزی صنعت خودرو کشور در 30 سال گذشته باعث هجوم برندهای خارجی مدیریت نشده شده است.
نفوذ استراتژیک چین بر صنعت خودرو غیرقابل انکار است، اما مهم است که مسیر بازار با دگرگونی با ورود متخصصان خارجی به جای واگذاری همراه باشد. در این صورت وزارت حراست به عنوان متولی می تواند با برنامه ریزی بلندمدت و داخلی سازی فناوری هایی که توجیه اقتصادی دارند، مسیر صنعت را تعیین و واردات مشخصی را انجام دهد. انتقال دانش فنی نه تنها منجر به رشد در زنجیره تامین می شود، بلکه باعث ایجاد سودآوری و اعتماد به نفس برای خودروسازان می شود.