بازار؛ گروه آب و انرژی: از پرداخت حقوق هیرمند خبری نیست. در حالی که تصاویر جدید از رودخانه هیرمند نشان می دهد که طغیان و بارندگی بیش از حد نرمال در افغانستان این رودخانه را ویران کرده است، شیرمحمد عباس استانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه طالبان گفت که در حال حاضر تنها آب کافی برای رفع نیاز شهروندان افغان وجود دارد. . و تا حدودی به ایران واگذار نخواهد شد.
سفیر ایران در افغانستان، از میزان آب سد کجکی، حق آبه ایران باید از آن میزان اعطا شود. گفته نشده که اگر باران ببارد یا آب اضافی باشد، ایران حق آب داشته باشد، اما استانکزی، معاون سیاسی وزارت خارجه طالبان او می گوید در صورت افزایش آب هیرمند و رفع چالش های شهروندان افغانستانی در این زمینه، حق آبه ایران پرداخت می شود.
این گفته در شرایطی است که به گفته سفیر ایران در افغانستان حق آبه ایران باید از میزان آب سد کجکی گرفته شود. یک جورهایی گفته نمی شود که اگر باران می بارد یا آب اضافه می آید، حق آبه به ایران داده شود.
اما استانکزی در گفتگو با «طلوع نیوز» تاکید کرد که در صورت افزایش آب هیرمند و رفع چالش های شهروندان افغانستانی در این زمینه، حق آبه ایران پرداخت می شود.
هماهنگی با طالبان
باید به خاطر داشت که طالبان در سال های اخیر حاضر به پرداخت غرامت از ایران نبوده اند. البته حسن کاظمی قمی، نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان، ادعاهای دیگری در این باره دارد. او می گوید سال گذشته بر اثر بی توجهی، حجم زیادی از سیلاب ها به یک منطقه سرازیر شد و یکی از دلایل آن سد کمال خان است. به گفته کارشناسان، سد کمال خان یک سد انحرافی است که ظرفیت پایینی دارد و به گونه ای ساخته شده که بیشتر آب خروجی از آن سیلابی است و ظرفیت لازم برای این حجم سیلابی را ندارد و رها می شود. به سمت منطقه مرداب از طرفی دروازه های خروجی این سد در جایی قرار دارد که زمینی که با آن روبرو است در ارتفاع بیشتری قرار دارد.
به گفته وی، سال گذشته مسوولان طالبان به ما گفتند که ما مشکلات بند را حل کردیم، اولا دیواری را که آب از پشت بند می گذرد و سرریز می کند، مسدود کرده اند، ثانیا دروازه های اصلی بند را تعمیر کرده اند. طعمه. و دومی هموار کردن زمین جلوی درها اصل بود.
هیچ خبری از مراجع بین المللی برای پیگیری وجود ندارد
این در حالی است که علی اکبر محرابیان وزیر نیرو طی دو سال و نیم گذشته بارها نسبت به پرداخت حقوق هیرمند ابراز امیدواری کرده و اعلام کرده است که در صورت بی توجهی به قرارداد 1351 وی را از نظر حقوقی پیگیری خواهیم کرد. به نظر می رسد با وجود گذشت سال ها خبری از پیگیری آن در مراجع قضایی بین المللی نیست. در زیر نگاهی خواهیم داشت به اظهارات متعدد او در این مورد در چند هفته گذشته:
24 بهمن در سفر به استان سیستان و بلوچستان: بارها تاکید شده که تامین آب از طریق هیرمند از طرف افغانستان حق ملت ایران است و طبق پروتکل های بین المللی باید این آب تامین شود و ما در حال پیگیری هستیم.
14 فوریه در یک کنفرانس مطبوعاتی بین خبرنگاران: مسئولان طالبان با بیان اینکه خشکسالی وجود دارد بهانه می کنند و امیدواریم با تداوم بارندگی ها حق آبه ایران را اختصاص دهند. در غیر این صورت از راه های قانونی و قانونی استفاده خواهیم کرد.
پیگیری این امر همچنان در اولویت برنامه های وزارت نیرو و حق مسلم ایران است و ما در این زمینه کوتاهی نخواهیم کرد و اگر طالبان به وعده خود عمل نکنند مطابق با موازین بین المللی به آن عمل خواهیم کرد. قوانین
17 نوامبر در دیدار با ملا برادر معاون نخست وزیر افغانستان: در سفر ما به افغانستان جلسه بسیار خوبی در محل زندگی آنها برگزار شد و ما را بسیار امیدوار کرد. رهبری آن تاکید کردند که مشکل آب باید با تفاهم حل شود. شما در آن جلسه گفتید که اجازه نمی دهیم یک قطره آب به «گودزره» برسد. وقتی تاکید کردید که آب به گودال زرهی نمی رود، بررسی های فنی زیادی داشتیم که نشان داد در این دو سال حدود 2 میلیارد مترمکعب آب در منطقه هدر رفته است.
4 مرداد در مرکز ارتباطات مردمی ریاست جمهوری: بر اساس قرارداد بین المللی ایران و افغانستان، عنوان هیرمند از حقوق قانونی، طبیعی و بین المللی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود. ما یک قدم از این حق برنخواهیم داشت. وزارت نیرو با جدیت این موضوع را پیگیری خواهد کرد، خوشبختانه وزارت امور خارجه نیز این موضوع را پیگیری کرده است تا هر چه زودتر این عنوان منتشر شود و ایران آن را دریافت کند.