منصور شیخ فروش با اعلام این خبر به ایسنا گفت: افزایش آلاینده ها که تحت تاثیر وزش باد شدید است و باعث کاهش کیفیت و دید هوا می شود، به ویژه در روزهای جمعه و یکشنبه (2 و 4 شهریور) تشدید می شود. این افزایش باد در شمال و شرق برقرار است و کانون های گرد و غبار در 18 شهر شمال، شرق و مرکز استان اصفهان فعال شده است.
وی ادامه داد: کاهش کیفیت هوا، افزایش غلظت آلاینده ها و کاهش شعاع میدان دید تا 2 کیلومتر به دلیل افزایش کانون های فرسایش بادی در داخل و خارج استان بوده و ناشی از شدید است. سه بادهایی را در بر می گیرد که شمال، شرق، بیابان های مجاور سمنان، دشت سزی و مراکز خاص شرق اصفهان را تحت تاثیر قرار می دهد. پیش بینی می شود گرد و غبار تا روز دوشنبه در شهرهای شرق، شمال و مرکز استان ادامه داشته باشد.
این مسئول استانی افزود: با توجه به اینکه میانگین شاخص آلودگی در وضعیت ناسالم قرار دارد، بار دیگر بر ممنوعیت هرگونه اقدامی که منجر به تشدید گرد و غبار و آلاینده ها شود تاکید می کنیم. بنابراین خاک ورزی، حفاری، سوزاندن ضایعات کشاورزی و فضای سبز، فعالیت های معدنی، حمل و نقل و فعالیت خاک و گچ ممنوع است. کاهش فعالیت صنایع آلاینده شناسایی شده با پایش زیست محیطی و همکاری اداره صمت انجام می شود.
این لعابدار خاطرنشان کرد: رعایت توصیه های بهداشتی و حفاظت فردی در برابر گرد و غبار به ویژه برای افراد آسیب پذیر و بیماران بسیار مهم است. استفاده از ماسک استاندارد و خودداری از انجام ورزش و فعالیت بدنی در فضاهای باز از جمله اصولی است که ضروری تلقی می شود. با توجه به کاهش دید، رانندگان باید در اجرای توصیه های پلیس بسیار مراقب باشند.
مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری اصفهان با اشاره به اینکه دستورالعمل شرایط اضطراری گرد و غبار به نهادهای ذیربط ابلاغ شده است، تصریح کرد: دستگاه های اجرایی موظف به انجام ماموریت های تعریف شده هستند. به همین ترتیب، پایش میدانی بخشی از اقدامات آن با هدف کاهش انتشار گازهای گلخانه ای از منابع آلوده کننده صنعتی و خود برداشت است.
وی با تاکید بر اینکه کمیته اضطرار گرد و غبار وظیفه رصد و پایش شرایط ایجاد شده را بر عهده دارد، افزود: این کمیته مراکز فرسایش بادی را رصد می کند و با صدور توصیه هایی محدودیت هایی را اعمال می کند. از ابتدای سال 1403 بر اساس گزارش اداره کل حفاظت محیط زیست، 54 روز ناسالم، 10 روز پاک و 83 روز قابل قبول بوده است. با توجه به محاسبه شاخص ازن در ایستگاه های سنجش آلاینده های جوی موجود در شهرداری، 20 روز دیگر باید به تعداد روزهای ناسالم اصفهان اضافه شود.
عناوین قانونی اصفهان را بدهید.
این مقام مسئول در استانداری اصفهان بیان کرد: وسعت کانون های فرسایش بادی استان یک هزار و 555 هزار هکتار شناسایی شده است. 150000 هکتار آن برای اجرای طرح های بیابان زدایی، درختکاری، اجرای طرح های آبخیزداری و سایر روش های کنترلی در اولویت قرار دارد. این 150 هزار هکتار در 14 مرکز و در شهرهای خوروبیابانک، نایین، کاشان، آران و بیدگل، اردستان، اصفهان، برخوار، نطنز، هرند، ورزنه، کهپایه، گلپایگان، شهرضا، جرقویه و سجزی مورد مطالعه قرار می گیرد.
وی با توجه به اینکه استان اصفهان متاثر از منابع فرسایش بادی شناسایی شده داخلی در شمال و شرق است، گرد و غبار نیز از خارج وارد می شود، تصریح کرد: همچنین از مناطق هم مرز با استان های یزد، قم، خراسان جنوبی. و سمنان
وی در ادامه تشریح موضوع ریزگردها تصریح کرد: خشکی رودخانه زاینده رود و اراضی متروکه و خالی از سکنه و همچنین کمبود منابع آب سطحی و زیرزمینی بر موضوع منابع داخلی و اختصاصی تاثیرگذار است. بنابراین وزش باد با سرعت 10 و 15 متر در ثانیه باعث بالا آمدن گرد و غبار می شود.
این فروشنده شیشه یادآور شد: لازم است وزارت نیرو و سازمان های حفاظت محیط زیست، منابع طبیعی و هواشناسی در ایفای وظایف ملی خود مبنی بر تضمین حقوق قانونی و زیست محیطی کشاورزی و فضای سبز حوضه زاینده رود جدیت بگیرند.
مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری اصفهان گفت: جلوگیری از اضافه بار و استفاده غیرمجاز از آب در بالادست رودخانه زاینده رود و سایر مناطق نباید فراموش شود. اجرای برنامه جامع مقابله با گرد و غبار با ایجاد سامانههای پیشبینی، تأمین اعتبار برای کنترل کانونهای بحرانی فرسایش بادی، اجرای طرحهای بیابانزدایی، درختکاری و آبخیزداری در دستور کار نهادهای مذکور قرار گیرد.
وی ادامه داد: شدت امواج گرما و سرما، افزایش وقوع پدیده های شدید جوی مانند سیل، طوفان و خشکسالی از پیامدهای تغییر اقلیم ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای در جو است. با افزایش دما، اقلیم مناطق مختلف و برهمکنش جو و اقیانوس تغییر می کند و پیدایش مخاطرات جوی از اثرات آن است. طی مرداد ماه 1403 بیشترین دما در 50 سال اخیر در مناطق مختلف شمال، شرق، مرکز و شهر اصفهان با 4 تا 5 درجه افزایش نسبت به نرمال به ثبت رسیده است.
این مقام استانداری افزود: روز گذشته (4 مرداد ماه) و با وجود کاهش دما نسبت به هفته قبل، دمای هوا در خوروبیابانک 45 درجه، چوپانان 44 درجه، بادرود، زواره و هرند 43 درجه و اصفهان، ورزنه و کاشان با دمای هوای گرم بوده است. 42 درجه
این فروشنده شیشه تاکید کرد: با تشکیل کارگروه تخصصی تغییر اقلیم مقرر شد پیامدها و تغییرات پارامترهای جوی در بخش های انرژی، مخاطرات جوی، کشاورزی، محیط زیست، بهداشت و اقتصاد بررسی شود. و باید برنامه ریزی های لازم در این زمینه انجام شود. به همین ترتیب، اقداماتی لازم است که در نتیجه با اثرات تغییر اقلیم سازگار شود و اثرات این پدیده کاهش یابد، انتشار آلاینده ها کاهش یابد و آسیب پذیری جامعه در برابر تغییرات اقلیمی ارزیابی شود.