به گزارش بازار، عمان و ایران همواره همکاری خوبی با یکدیگر داشته اند و به نظر می رسد همکاری در توسعه صنعت فضایی و به ویژه پرتاب ماهواره های عمانی از پایگاه فضایی چابهار کشورمان می تواند بازی ای باشد که در آن همه برنده هستند. هر دو کشور.
اگرچه سابقه پرتاب های فضایی در جهان به حدود 80 سال قبل باز می گردد، اما تنها 9 کشور در دنیا موفق به پرتاب ماهواره شده اند که کشور ما ایران نیز یکی از این 9 کشور است. سایر کشورهای فعال در حوزه فضایی پرتاب های فضایی خود را از طریق این 9 کشور و بیشتر از پایگاه های روسیه و آمریکا انجام داده اند.
در سال های اخیر کشورهای خاورمیانه به دنبال بازکردن پنجره ای به فضا و توسعه صنعت فضایی خود بوده اند. ایران پیشتاز این کشورها بوده و با تکیه بر توان داخلی به موفقیت های زیادی در این زمینه دست یافته است. در منطقه ما کشورهای عربستان سعودی، قطر، عمان و امارات متحده عربی نیز صنعت فضایی نوپایی دارند و ماهواره های خود را توسط کشورهای پیشرو در حوزه فضا ساخته و پرتاب کرده اند.
پیش از این در 2 گزارش با عنوان «ایستگاه فضایی چابهار» به مقصد طلایی اماراتی ها برای پرتاب ماهواره تبدیل می شود؟ و «پایگاه فضایی چابهار» گزینه مطلوب سعودی ها برای پرتاب های فضایی، احتمال پرتاب ماهواره های این دو کشور از پایگاه فضایی چابهار ایران را بررسی می کنیم و در این گزارش به بررسی وضعیت عمان در فضای میدانی نیز می پردازیم.
کشور «عمان» سازمان یا نهاد خصوصی که به فعالیت های فضایی بپردازد ندارد و صنعت فضایی این کشور زیرمجموعه وزارت ارتباطات عمان تعریف می شود. عمانی ها فعالیت خود را برای ارسال اولین ماهواره خود به فضا در سال 2025 آغاز کرده اند و قرار است این پرتاب از پایگاه پرتاب در انگلیس انجام شود.
این ماهواره که Aman نام دارد، اولین CubeSat عمانی است که در نتیجه همکاری بین المللی سلطنت عمان، ایالات متحده و لهستان ساخته شده است. این ماهواره قرار است وارد مدار پایین زمین موسوم به لئو شود.
این اولین پرتاب ماهواره عمان خواهد بود، اما برنامه فضایی عمان به اینجا ختم نمی شود. پرتاب ماهواره امان به مدار پایین زمین اولین گام در سفر فضایی این کشور خلیج فارس است. در سال 2021، سازمان فضایی عمان قراردادی برای ارسال ماهوارههای بیشتر به فضا در آینده نزدیک امضا کرد و به دنبال توسعه بازار فضایی، تقویت زیرساختها و راهی برای کسب درآمد و رشد اقتصادی از این طریق است.
عمان همچنین قصد دارد یک مرکز پرتاب فضایی در شهر بندری دوقم بسازد. ساخت کامل این مرکز احتمالا سه سال به طول می انجامد و به دلیل نزدیک بودن به خط استوا، از نظر فنی شرایط خوبی را برای پرتاب وسایل نقلیه فضایی فراهم می کند. عمان قصد دارد مرکز فضایی خود را در اختیار مشتریانی از سراسر جهان قرار دهد تا از آنجا پرتاب های فضایی را انجام دهند
NASCOM مسئولیت ایجاد این پایگاه را که اولین شرکت هوافضا در عمان محسوب می شود، بر عهده خواهد داشت. این شرکت همچنین قصد دارد اولین وسیله فضایی زیر مداری عمان را بسازد که در آینده از این پایگاه به فضا ارسال خواهد شد.
عمان همچنین برنامه های دیگری برای ساخت مرکز تحقیقات فضایی برای ماموریت های شبیه سازی و آزمایش های علمی دارد. این پروژه که در منطقه هوش مصنوعی الدقم قرار دارد، مرکز اسکان فضایی نام دارد و محیط مناسبی را برای مطالعات مرتبط با فضانوردی فراهم می کند.
با توجه به اینکه عمان و ایران همواره همکاری خوبی با یکدیگر داشته اند و در زمینه های مختلف روابط برقرار کرده اند، به نظر می رسد همکاری در توسعه صنعت فضایی نیز می تواند به پیشرفت دو کشور کمک کند.
نمونه ای از این همکاری ها می تواند پرتاب های فضایی باشد که در این صورت پایگاه پرتاب فضایی چابهار در کشورمان به زودی آماده پرتاب انواع ماهواره ها می شود. این پایگاه به دلیل نزدیکی به عمان و ارتباط دریایی از طریق دریای عمان می تواند مقصد مناسبی برای پرتاب های فضایی در عمان با هزینه بسیار کمتر از پایگاه های پرتاب فضایی در کشورهای اروپایی، آمریکا و روسیه باشد.