به گزارش بازار، داود منظور رئیس سازمان برنامه و بودجه از رشد حدود 50 درصدی سقف لایحه بودجه 1403 نسبت به برآورد نتایج سال جاری خبر داد و آن را نشانه عدم انقباض خود دانست.
منظور در گفت و گوی تلویزیونی درباره ادعای برخی نمایندگان مجلس درباره کسری بودجه سال 1403 گفت: کسری بودجه یعنی تفاوت منابع بودجه با مصارف بودجه. در حال حاضر دولت بخش منابع را به مجلس ارائه کرده است و هنوز قسمت دوم لایحه بودجه سال آینده را که مربوط به هزینه است که البته به تصویب مجلس رسیده است، ارائه نکرده است، بنابراین موضوع کسری بودجه نادرست است. .
وی افزود: شاخص مهم کسری بودجه، شاخص تراز عملیاتی است که در لایحه بودجه سال آینده یک سوم کاهش یافت. بنابراین، جریانهای درآمدی دولت رشد کرده است، اما برآورد سقف هزینهها به گونهای تنظیم شده است که تراز عملیاتی کمتر از سال جاری باشد.
معاون رئیس جمهور در دفاع از ساختار بودجه سال آینده افزود: تعداد احکام لایحه بودجه 1403 یک سوم بودجه سال جاری است و ارقام کلی آن فنی و واقعی است و به گفته کارشناسان یکی از مواردی است که بهترین لوایح بودجه و مفاد غیر ضروری حذف شده است.
وی کاهش درآمدهای نفتی در لایحه بودجه سال آینده را نتیجه این برآوردهای دقیق کارشناسان عنوان کرد و افزود: بر اساس محاسبات ما، دولت در سال آینده یک میلیون و 350 هزار بشکه نفت خام را به قیمت 71 دلار و به قیمت 71 دلار به فروش می رساند. نرخ ارز 28500 تومان.» بنابراین بدون افزایش نرخ ارز کالاهای اساسی مردم، درآمدهای نفتی را در بودجه محاسبه می کنیم.
رئیس سازمان برنامه و بودجه افزود: در ادبیات اقتصادی هر آنچه تحت عنوان اوراق بدهی منتشر می شود به معنای کسری بودجه است. در لایحه بودجه سال آینده باید 250 میلیارد تومب اوراق بدهی منتشر کنیم، زیرا باید اوراق بدهی فروخته شده در سال های گذشته را برگردانیم و عملاً دولت هیچ درآمدی از فروش اوراق بدهی دریافت نمی کند.
وی با تشریح کسری بودجه آشکار و پنهان افزود: کسری بودجه پنهان، برآورد بیش از حد درآمد است و تلاش می کنیم با اطمینان حداکثری به درآمد برسیم. کسری بودجه بارز انتشار اوراق بدهی است که البته توضیح دادم برای جبران اوراق منتشر شده در دوره قبل است.
منظور افزود: برخی از نمایندگان مجلس بر اساس وظایف هنگفتی که در برنامه هفتم توسعه برای دولت تصویب کرده اند، می گویند دولت برای اجرای آنها کسری بودجه دارد. در پاسخ باید گفت که مصوبات لایحه برنامه هفتم توسعه هنوز به تایید شورای نگهبان نرسیده و مورد سوال ما و مجلس است و نمایندگان نباید انتظار داشته باشند که دولت نکات بحث برانگیز در برنامه هفتم توسعه را ببیند. . برای لایحه بودجه سال آینده برنامه ریزی کنید. با تصویب نهایی برنامه هفتم در شورای نگهبان، مفاد برنامه هفتم را متناسب با میزان درآمد در نظر خواهیم گرفت.
به گفته مسئول ساماندهی این برنامه، دولت در پروژه بودجه سال آینده برای حمایت از بازنشستگان با توجه به درآمد قابل حصول، افزایش 20 درصدی حقوق را در نظر گرفته است.
منظور تاکید کرد: برآورد درآمدی دولت در لایحه بودجه سال آینده سقف درآمد قابل تحقق است و نمایندگان نباید آن را افزایش دهند.
وی از برآورد دقیق تامین یارانه نان و دارو در بودجه سال آینده خبر داد و درباره رشد درآمدهای مالیاتی نیز گفت: هدف دولت سیزدهم گرفتن فراریان مالیاتی است. در سال 1398 میزان درآمد مالیاتی 199 میلیارد تومبا بوده و دولت سیزدهم تنها با اخذ مالیات از فراریان مالیاتی توانسته تغییری در درآمد مالیاتی ایجاد کند و این امر با استفاده از بانک های اطلاعاتی محقق شد.
معاون رئیس جمهور رشد سالانه درآمدهای مالیاتی در سال های اخیر را حدود 50 درصد دانست و گفت: رشد درآمدهای مالیاتی در سال آینده نیز در همین محدوده خواهد بود.
منظور با توجه به مخالفت مجلس با افزایش یک درصدی نرخ مالیات بر ارزش افزوده، از احتمال حذف این عبارت در اصلاحیه لایحه بودجه خبر داد. بنابراین افزایش 50 هزار میلیارد تومانی درآمد از این محل از سقف درآمدی دولت کاهش می یابد.
رئیس سازمان برنامه و بودجه از افزایش منطقی معافیت های مالیاتی کارکنان و اتحادیه ها طی سال آینده خبر داد.
وی به لزوم سرمایه گذاری درآمدهای نفتی در صندوق ثروت ملی پرداخت و بر مدیریت هزینه های دولت با درآمدهای مالیاتی مانند کشورهای توسعه یافته تاکید کرد و گفت: دولت سیزدهم به دنبال کاهش وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی است و امسال بیش از 40 درصد نفت را به خود اختصاص داده است. درآمدها به صندوق توسعه ملی تعلق می گیرد که برای سرمایه گذاری تخصیص داده شده است.
منظور اضافه کرد: ایده آل دولت سیزدهم این است که تمام درآمدهای نفتی صرف توسعه حوزه نفت و سرمایه گذاری در صندوق ثروت ملی شود و در سال های آینده این موضوع را دنبال خواهیم کرد.
رئیس سازمان برنامه درباره سرنوشت اجرای مفاد برنامه هفتم توسعه نیز گفت: برنامه ششم توسعه تنها 30 درصد اجرا شد اما دولت سیزدهم به دنبال اجرای برنامه هفتم توسعه است. نمایندگان مجلس در لایحه برنامه هفتم مواردی را تصویب کردند که دولت نمی تواند آن ها را اجرا کند و فقط ایجاد حق و توقع در اقشار می کند و تصویب چنین قانونی مشکل دارد. ما معتقدیم برخی مصوبات مجلس در حد درآمد دولت قابل اجرا نیست و این موضوع را به شورای نگهبان ابلاغ کرده ایم.
منظور تاکید کرد: افزایش 18 درصدی حقوق در بودجه سال آینده یک رقم متوسط است و دولت در نظر دارد به افرادی که درآمد کمتری دارند رشد بیشتری بدهد و این رقم برای افراد بالادست کمتر و میزان افزایش حقوق تدریجی خواهد بود. توسط شورای حقوقی و حقوق تعیین می شود.
رئیس سازمان برنامه و بودجه درباره رد کلیات لایحه بودجه از سوی مجلس گفت: اصلاحیه مدنظر مجلس هفته آینده تهیه می شود و دغدغه نمایندگان را برطرف می کنیم.
وی درباره حقوق بازنشستگان نیز توضیح داد: در اصلاحیه بودجه همسان سازی مستمری بگیران با سرعت بیشتری اجرا می شود. دیگر ایرادات نمایندگان مربوط به مصارف بودجه بود که هنوز آن را به مجلس ارسال نکرده بودیم اما مجلس مخالفت کرد!