به گزارش خبرنگار مهر، عبدالناصر همتی امروز در همایش تامین مالی تولید از کارآفرینی تا کارآفرینی اظهار داشت: بحث تولید بحث مهمی است و این همایش منبع خوبی برای حرکت جدی در تولید محسوب می شود. تولید هم دغدغه جدی مقام معظم رهبری است.
وزیر اقتصاد و دارایی افزود: در سه دهه گذشته علیرغم همه تلاش های انجام شده، میانگین رشد اقتصادی ما بیش از 3 درصد نبوده است. متاسفانه ناامنی در محیط زیست کشور اولین ضربه به تولید وارد می شود.
وی ادامه داد: در بین متغیرهای کلان اقتصادی، دغدغه همه است دولت ها رشد اقتصادی و مبارزه با تورم. با توجه به شرایط پیچیده موجود، کنترل تورم بر تولید تأثیر می گذارد و افزایش تولید نیز تورم را به همراه دارد.
وزیر اقتصاد تاکید کرد: تا زمانی که رشد تولید به یک متغیر واقعی کلان اقتصادی تبدیل نشود، قدرت خرید واقعی مردم افزایش نمی یابد.
همتی تصریح کرد: دغدغه اصلی مسئولان همواره تامین مالی از طریق بانک ها و فشار بر منابع آنها بوده است. باید اعتراف کنم که ما نمیتوانستیم از راههای دیگری برای تامین مالی استفاده کنیم.
حجم نقدینگی به دلار به 140 میلیارد دلار رسید
وزیر اقتصاد افزود: برای اولین بار در کشور شورای ملی تامین مالی تشکیل شد که با توجه به اختیاراتی که به آن داده شده می تواند ابزارها را توسعه داده و از آنها استفاده کند. به عنوان مثال تامین مالی زنجیره ای از طریق بورس کالا ابزار بسیار مهمی است. اگر بتوانیم ابزارها را سریع اجرا کنیم، می توانیم تامین مالی کنیم بدون تورم دارند
حمتی با بیان اینکه تامین مالی تورم آسان است و بانک ها می توانند از بانک مرکزی وام بگیرند و تامین مالی کنند، ادامه داد: حجم نقدینگی دلاری به 140 میلیارد دلار رسیده است و همه فکر می کنند نقدینگی نداریم، در حالی که نوسانات پولی باعث شده است که نقدینگی به صورت دلاری به 140 میلیارد دلار برسد. خارج شدن از دور باطل غیرممکن است
و افزود: افزایش درآمد ارزی حاصل از فروش نفت نداریم و این باعث فشار بر تولید و توقف آن می شود.
همتی ادامه داد: اگر قرار باشد ورود ارز حاصل از فروش نفت را به تعویق بیندازیم، کار جلو نمی رود و باید به دنبال اشکال جدید تامین مالی باشیم.
وی افزود: از بانک مرکزی می پرسم؛ با توجه به مدیریت ترازنامه بانک ها، محدودیت هایی برای وام دهی بانک ها داریم، اما این مشکل حل نشده است. اگر مشکل حل می شد و نقدینگی کنترل می شد، خوب بود، اما اینطور نبود و در واقع اضافه برداشت ها در حال افزایش است. هزاران تلاش با هزینه های گزاف از منابع بانک مرکزی گرفته شده است.
همتی گفت: به جای اینکه بانک ها اجازه اضافه برداشت داشته باشند؛ باید جلوی آن را بگیریم و سپرده قانونی را کم کنیم تا بانک به خودش فشار نیاورد و این اتفاق با هزینه کمتری رخ دهد. برای برون رفت از بحران اعتباری باید از سیاست های جدید استفاده کنیم. با رئیس جمهور به توافقات خوبی دست یافتیم تا گشایش هایی برای بخش های تولیدی داشته باشیم.
بانکداری بانک ها تا 2 سال آینده شارژ می شود.
وزیر اقتصاد در ادامه با بیان اینکه باید به فکر بخش های مولد و محرک های اقتصادی باشیم، تصریح کرد: امسال باید آخرین سال بانکداری بانک ها باشد و از سال آینده به شدت این موضوع را پیگیری می کنم. این دوران باید تمام شود. برای بانک های دولتی این من فکر می کنم باید یک بانک مرکزی برای افراد وجود داشته باشد زور قانون وضع کنید و کارآفرینی را متوقف کنید و ظرف دو سال کسب و کار جمع کنید.
همتی افزود: وظیفه وزیر اقتصاد توزیع نیرو در شرکت های زیر مجموعه ها و شرکت ها بوده است.
وی ادامه داد: بخشی از دارایی بانک ها باید واگذار شود تا منابع به آنها تزریق شود و بتوانند به اندازه کافی تامین مالی جدید کنند.
همتی تاکید کرد: روشی برای انتقال شرکت ها به بانک ها داریم و به زودی آن را اجرا می کنیم.
به گفته وی، بانک ها به جای شرکت های تولیدی باید برای ابزارهای مالی به شرکت ها مراجعه کنند. بانک ها باید روی درآمد تمرکز کنند نادر بروید خدمات مبتنی بر کارمزد ارائه دهید و شرکت های مشاوره ای برای سرمایه گذاری داشته باشید و به هیچ وجه به درآمد مشترک متکی نباشید.
همتی تصریح کرد: تامین مالی برای رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصدی زمانی که منابع خارجی نداریم کار سختی است اما باید برای مقابله با رشد برنامه داشته باشیم. بدون تورم بیایید از تله رشد 3 درصدی سه دهه اخیر خارج شویم.
وی افزود: تاکید مدیریت جهش در تولید با مشارکت مردمی است که تنها از طریق تامین مالی پروژه توسط شرکت های سهامی امکان پذیر است و این امر مستلزم همکاری دقیق بورس، بانک مرکزی است. و وزارت اقتصاد
همتی گفت: بانک ها باید از مقاومت در برابر استقرار دست بردارند و تنها بر تأسیس و در نهایت تحویل تمرکز کنند و پس از تأسیس دیگر اقدام به تأسیس نکنند.