محمود کیا در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: کاهش نزولات جوی و به تبع آن کاهش رطوبت خاک و از طرفی دمای بالای هوا شرایط را برای تولید مثل و افزایش جمعیت جوندگان مضر به ویژه موش های صحرایی فراهم می کند. و فعالیت تغذیه ای این آفت در سطح مزارع و باغات استان کاملاً مطلوب بوده است. بنابراین لازم است کشاورزان برای تهیه طعمه های مسموم با فسفر و مبارزه با آفت با توجه به توصیه کارشناسان به مراکز جهاد کشاورزی مراجعه کنند.
وی با بیان اینکه از بین گونه هایی که به محصولات کشاورزی خسارت وارد می کنند، 11 گونه جزو آفات عمومی محسوب می شوند و بر اساس ماده 4 قانون حمایت از گیاهپزشکی کشور، وظیفه اصلی مبارزه با جوندگان به عنوان آفات عمومی بر عهده دولت است. : دلیل اصلی این قانون جمعیت زیاد و میزان پراکندگی جغرافیایی و پتانسیل بالای تولید مثل و آسیب و همچنین قدرت جابجایی آن است.
کیا بیان کرد: در بخش جوندگان از این لیست 11 نفره، بالاترین سطح مبارزه و توزیع به موش ورامین، موش مغان، موش کور، ژربیل هندی، موش کلاهو و ماریون اختصاص دارد که یک طاعون جوندگان با پراکنش جغرافیایی وسیع، قابلیت طغیان جمعیت و گسترش گسترده و ایجاد خسارت تا نابودی کامل محصولات کشاورزی را دارد و در صورت هرگونه سهل انگاری خسارات جبران ناپذیری به کشاورزی وارد می کند.
لزوم توجه به اقدامات به موقع و پیشگیرانه.
وی با بیان اینکه این هشدار نباید باعث نگرانی کشاورزان استان شود، ادامه داد: زیرا با اقدامات به موقع و پیشگیرانه می توان از بروز این آفت پیشگیری کرد و روش های مختلفی برای کنترل آفت جوندگان مضر در مزرعه وجود دارد؛ در حالی که این آفت در مناطق مختلف استان وجود دارد. اما روش مرسوم استفاده از طعمه فسفر دو زنگ مسموم است. لذا به کشاورزان و باغداران استان توصیه می شود به طور مرتب از مزارع و باغات خود بازدید و در صورت مشاهده خسارت آفت با نزدیکترین مرکز جهاد کشاورزی مراجعه و با کارشناسان متخصص جهت تهیه طعمه های مسموم و انجام عملیات رزمی طبق ضوابط مشورت کنند. مشاوره تخصصی
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی استان با اشاره به افزایش جوندگان مضر به ویژه موش ها در پی کاهش بارندگی، کاهش رطوبت خاک و دمای بالای هوا و فعالیت تغذیه ای این آفت در مزارع و باغات استان سازمان کشاورزی استان تصریح کرد: لازم است کشاورزان توصیه های کارشناسان را برای مبارزه با این آفت رعایت کنند.
دادن یخ به آب در زمستان به مبارزه با آفت کمک می کند
وی با بیان اینکه علاوه بر تهیه طعمه های مسموم شده با فسفر، دادن آب یخ در فصل زمستان برای مبارزه با آفت با توجه به توصیه کارشناسان موثر است، ادامه داد: عدم مبارزه با موش در اراضی کشاورزی استان باعث ایجاد کمی و جدی می شود. کیفیت از نظر محصولات تولید شده در مزارع و باغات، ایجاد خطر برای سلامتی جوامع بشری و قطع آب در آبیاری نواری.
کیا با بیان اینکه در حال حاضر در شهرستان های بستان آباد و سراب با این آفت مقابله می کنیم افزود: اگر مبارزه با این آفت جدی گرفته نشود در کل استان مشکل ساز می شود.
وی با اشاره به اینکه هدف از کنترل موش ها حذف کامل موش ها از طبیعت نیست، ادامه داد: مزارع و باغات کشاورزی استان باید به صورت دوره ای بازدید شود تا وضعیت حیوان و تراکم آن بررسی شود.
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی یکی از اقدامات برگزاری کارگاه های آموزشی مبارزه با موش صحرایی و جلوگیری از خسارت جوندگان مضر و نحوه مبارزه با این آفت با حضور کشاورزان در باغات دانست. . در ماههای اخیر برداشت و افزود: توصیه میشود روز قبل در محل فعالیت موش، سوراخهایی ایجاد شود، سوراخهای فعال بررسی و از طعمه آماده در آنها استفاده شود. سوراخ ها یا برداشتن آنها از دیگر کارهایی است که کشاورزان محترم باید انجام دهند.
وی تصریح کرد: در سال 1402 پایش جوندگان مضر برای محصولات کشاورزی استان در سطح 450 هزار هکتار انجام شد که در مجموع 47 هزار و 967 هکتار مبارزه شیمیایی، کشاورزی و مکانیکی انجام شد. 9 ماهه نخست سال افزود: از ابتدای سال تا پایان آذرماه 414 کیلو فسفر مضاعف، 18 هزار و 230 قرص فسفید آلومینیوم و 30 هزار و 950 کیلو طعمه مسموم برای مبارزه با موشها در استان توزیع شد.