بازار؛ گروه راه ها و خانه ها: مرکز آمار به نقل از مدیر این مرکز گفته است که در 3 یا 4 ماه گذشته قیمت مسکن روند کاهشی داشته و در برخی ماهها افزایش داشته است، اما به طور کلی قیمت مسکن در تهران کاهش یافته است.
اگرچه این گزارشها خبر خوبی برای بخش مسکن و متقاضیان مسکن است، اما به نظر میرسد که بازار مسکن همچنان نمیخواهد تحت تاثیر این واقعیت قرار بگیرد که قیمتها باید کاهش یابد. زیرا نهاده های تولید مسکن همچنان در قیمت افزایش می یابد.
ابوحمزه: در 3، 4 ماه گذشته قیمت مسکن در تهران روند کاهشی داشته است، اما در چند ماه گذشته افزایش قیمت داشته است، اما در مجموع قیمت مسکن در تهران رو به کاهش است.
در این خصوص «داریوش ابوحمزه» معتقد است روشی که مرکز آمار برای آمارگیری در پیش گرفته، با روش بانک مرکزی و جاهای دیگر متفاوت است، اما قیمت مسکن اخیرا اعلام شده برای تهران مربوط به سال گذشته است. البته در این مدت در 3 یا 4 ماه گذشته قیمت مسکن در تهران روند نزولی به خود گرفت اما در چند ماه قبل روند افزایشی داشت اما در مجموع قیمت مسکن در تهران روند کاهشی را طی کرد.
این اظهارات نشان می دهد که کاهش قیمت مسکن ممکن است مقطعی بوده باشد و اگر بخواهیم به کاهش قیمت مسکن خوش بین باشیم باید شاهد کاهش نهاده های تولید مسکن و در نهایت قیمت نهایی باشیم.
جمشید برزگر رئیس مرکز انبوه سازان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «بازار» در پاسخ به این سوال که آیا کاهش قیمت مسکن اعلام شده از سوی مرکز آمار در ماه های اخیر ادامه دارد؟ میگوید: ابتدا در گزارش مرکز آمار لازم به ذکر است که آیا این کاهش قیمت مسکن میتواند مستمر باشد یا خیر؟ اما به هر حال وقتی تورم عمومی داریم و از طرفی عوارض و خدمات مهندسی رشد زیادی می کند، می توان گفت که قیمت تمام شده مسکن و در نهایت قیمت مسکن پایین نمی آید.
برزگر: وقتی تورم عمومی داریم و از طرفی هزینه های مهندسی و خدمات رشد زیادی می کند، می توان گفت که قیمت تمام شده مسکن و در نهایت قیمت مسکن کاهش نمی یابد.
وی افزود: به عنوان مثال هزینه تحمیلی خدمات نظام مهندسی تاثیر مستقیمی بر هزینه ساخت ندارد. باید بگویم وقتی این هزینه نسبت به سال گذشته 200 درصد افزایش می یابد و هزینه پروانه ساختمانی نیز به همین میزان افزایش می یابد، آیا نباید انتظار افزایش قیمت نهایی را داشته باشیم؟
وقتی در مورد حامل های انرژی تصمیم گیری می شود، می بینیم که مسکن تحت تاثیر قرار می گیرد. بنابراین تاکید می کنم که فقط مصالح ساختمانی یا عوارض شهرداری تاثیری در قیمت مسکن ندارد.
برزگر با تاکید بر اینکه تنها هزینه های خدمات مهندسی نیست که بر قیمت نهایی تاثیر می گذارد، ادامه داد: برخی عوامل داخلی و خارجی و حتی سیاسی مسکن را گران می کند. به عنوان مثال، وقتی در مورد حامل های انرژی تصمیم گیری می شود، می بینیم که مسکن تحت تأثیر قرار می گیرد. بنابراین تاکید می کنم که فقط مصالح ساختمانی یا عوارض شهرداری تاثیری در قیمت مسکن ندارد.
اما بیت الله ستاریان، کارشناس اقتصاد مسکن، نظر دیگری دارد: در سال 1401 تولید مسکن از 300 هزار واحد مسکونی به 400 هزار واحد مسکونی به میانگین تولید 200 هزار واحد مسکونی رسید. این آمار می تواند نشان دهد که کاهش تولید و افزایش تقاضا دلیل گرانی مسکن است و در صورت کاهش قیمت به این دلیل است که بازار مسکن و خرید و فروش در حالت رکود قرار دارد.
نتیجه می گیریم که سازندگان خانه باید علاقه مند به ساخت خانه باشند و زمانی که این مشوق ها به دلایلی وجود نداشته باشد، کاهش تولید مسکن و تقاضای متوقف شده است.
ستاریان معتقد است: افزایش قیمت مصالح ساختمانی در کشور همیشه بوده و هست و گرانی مسکن همواره بر اثر همین موارد اتفاق می افتد. اکنون به این نتیجه می رسیم که سازندگان خانه باید به ساخت خانه علاقه مند باشند و زمانی که این انگیزه ها به دلایلی وجود نداشته باشد، کاهش تولید مسکن و تقاضای سرکوب شده وجود دارد.
تا زمانی که افزایش تقاضا وجود دارد و تقاضای مسکن با عرضه فاصله دارد، نباید انتظار کاهش قیمت مسکن را داشته باشیم. این در حالی است که اگر تورم عمومی داشته باشیم، به نظر می رسد انتظار کاهش قیمت در بازار مسکن، منصفانه نیست.
وی تاکید کرد: تا زمانی که افزایش تقاضا وجود دارد و تقاضای مسکن با عرضه فاصله دارد، نباید انتظار کاهش قیمت مسکن را داشته باشیم. این در حالی است که اگر تورم عمومی داشته باشیم به نظر می رسد انتظار کاهش قیمت در بازار مسکن عادلانه نیست.
به نظر می رسد بازار مسکن در ماه های آینده شرایط آرامی را به دور از هرگونه افزایش قیمتی پشت سر خواهد گذاشت. حتی به نظر می رسد احتمال کاهش مجدد قیمت ها در برخی مناطق وجود دارد. اما باید در نظر داشت که عوامل تاثیرگذار دیگری به بازار املاک اجازه می دهد روزهای آرام خود را سپری کند.