بازار؛ گروه بورس: معاملات بازار در هفته گذشته به تعادل رسید. این مشکل تحت تاثیر حذف ریسک سیاسی رخ داد و باعث شد برخی بازارها مانند بورس با رشد 10 تا 15 درصدی مواجه شوند. به دنبال این رشد کوتاه مدت، عوامل بنیادی مسیر سرمایه گذاری را تعیین خواهند کرد. با این حال، بسیاری از تولیدکنندگان به هزینه ها و حاشیه سود خود توجه می کنند که اخیراً به دلیل تورم مزمن بالا باقی مانده است.
شهیر محمدنیا کارشناس بازارهای مالی در گفتگو با خبرنگار بازار درباره عوامل موثری که می تواند بر بازارها و سیاست های مالی تاثیرگذار باشد، اظهار کرد: یکی از این عوامل شاخص قیمت تولیدکننده است. این شاخص نشان می دهد که هزینه تولید کالا در کارخانه ها بدون در نظر گرفتن نوسانات قیمت مواد غذایی و انرژی چقدر تغییر کرده است. وقتی این شاخص افزایش می یابد به این معنی است که هزینه تولید در حال افزایش است که می تواند باعث افزایش قیمت کالاهای مصرفی شود. این موضوع ممکن است نگرانی هایی را در مورد افزایش تورم ایجاد کند. آمار این شاخص تا 3 دهم درصد افزایش می یابد که به معنای افزایش هزینه های تولید است و این امر می تواند منجر به افزایش قیمت ها در بازار شود. در نتیجه، فدرال رزرو مجبور به کنترل تورم از طریق سیاست های انقباضی خواهد شد. این انتشار باعث توقف کاهش نرخ بهره و حفظ ارزش طلا خواهد شد.
تولیدکنندگان احتمالاً قیمت ها را برای مصرف کنندگان افزایش می دهند. زیرا شاخص قیمت ۲ دهم درصد افزایش یافته است که به معنای افزایش قیمت تولید کالا و خدمات است. این وضعیت معمولاً نشان می دهد که قیمت ها ممکن است در آینده افزایش یابد و فدرال رزرو اقدامات جدی تری برای مهار تورم انجام دهد.
وی با بیان اینکه شاخص قیمت تولیدکننده نیز در تصمیم گیری سرمایه گذاران موثر است، افزود: این شاخص به طور کلی تغییرات قیمت کالاها و خدمات فروخته شده توسط تولیدکنندگان را نشان می دهد. اگر PPI افزایش یابد، به این معنی است که هزینه های تولید افزایش یافته است. این همچنین می تواند منجر به تورم شود، زیرا تولیدکنندگان احتمالاً قیمت ها را برای مصرف کنندگان افزایش می دهند. این شاخص نیز دو دهم درصد افزایش یافته است که به معنای افزایش قیمت تولید کالا و خدمات است. این وضعیت معمولاً نشان می دهد که قیمت ها ممکن است در آینده افزایش یابد و فدرال رزرو اقدامات جدی تری برای مهار تورم انجام دهد.
وی با تاکید بر اینکه بر اساس نرخ تورم سالانه در بخش عمده فروشی، شاخص بهای تولیدکننده سالانه در مهرماه 2.4 درصد رشد داشته است، گفت: نسبت به ماه قبل، شاخص این بخش (1.9 درصد) افزایش داشته که بالاتر از انتظارات بازار (2.3 درصد) بالاتر است. این بدان معناست که فشار تورمی همچنان بالاست. حتی بدون در نظر گرفتن اقلام نوسان، شاخص قیمت تولیدکننده همچنان بالاست که می تواند منجر به تورم بالا در خرید مصرف کننده شود.
تحلیل سیاست پولی و رشد اقتصادی فدرال رزرو
محمدنیا تاکید کرد: با توجه به اینکه احتمال توقف سیاست های توسعه طلبانه افزایش یافته است، به همین دلیل بازار جهانی با احتیاط بیشتری حرکت می کند. با این حال، تحلیل فدرال رزرو از سیاست های پولی و رشد اقتصادی ایالات متحده نشان می دهد که فدرال رزرو در حال تغییر اولویت های خود است و بازارهای مالی در مسیر جدیدی حرکت می کنند. مسیری که احتمالا با کاهش فشار تورمی و تقویت رشد اقتصادی همراه است. البته فدرال رزرو برای کاهش نرخ بهره عجله ای ندارد و شرایط اقتصادی کنونی به آنها اجازه می دهد با احتیاط بیشتری عمل کنند.
کاهش تدریجی تورم ممکن است با حضور ترامپ با چالش هایی روبرو شود. این رویکرد جدید به این معنی است که فدرال رزرو به طور همزمان روی دو هدف اصلی کار می کند: حفظ رشد اقتصادی و کنترل تورم. اگرچه نرخ اشتغال در ماههای اخیر اندکی کاهش یافته است، اما بازار کار ایالات متحده همچنان قوی است و نرخ بیکاری همچنان در حال کاهش است.
وی تصریح کرد: کاهش تدریجی تورم ممکن است با حضور ترامپ با چالش هایی مواجه شود. این رویکرد جدید به این معنی است که فدرال رزرو به طور همزمان روی دو هدف اصلی کار می کند: حفظ رشد اقتصادی و کنترل تورم. اگرچه نرخ اشتغال در ماه های اخیر اندکی کاهش یافته است، اما بازار کار ایالات متحده همچنان قوی است و نرخ بیکاری همچنان در حال کاهش است. این نشان می دهد که فدرال رزرو با تداوم رشد اقتصادی و حفظ بازار کار راحت تر است.
به گفته این کارشناس اقتصادی، حفظ نرخ سود خنثی نیز می تواند به بازارهای مالی سیگنال بدهد.
وی گفت: فدرال رزرو به دنبال رسیدن به سطح نرخ بهره است که “خنثی” باشد. این به معنای تسریع رشد اقتصادی یا محدود کردن آن نیست. این سیاست که به «نرخ سود خنثی» معروف است، می تواند در این شرایط اقتصاد را برای مهار تورم و حفظ رشد اقتصادی کمک کند. این هدف به معنای کاهش تدریجی نرخ سود است، اما این مسیر از پیش تعیین شده نیست و می تواند بر اساس تغییرات اقتصادی تغییر کند. اخیراً بانک مرکزی ایران تلاش کرده است تا نرخ سود را در محدوده ثابتی نگه دارد. بسیاری از شرکت های تولیدی معتقدند هزینه های تامین مالی آنها همچنان بالاست. بنابراین منتظر تعدیل نرخ هستند. اما با توجه به اینکه تورم در ایران همچنان بالاست و نرخ ارز سیگنال نگه داشتن قیمت را در محدوده هفتاد هزار تومانی داده است، احتمال کاهش تورم و هزینه های تامین مالی کم است.
شاهیرنیا معتقد است بازارها باید با دقت بیشتری به تصمیمات آتی فدرال رزرو نگاه کنند. اهمیت تعادل و انعطاف پذیری در سیاست های پولی، بانک های مرکزی را محتاط تر کرده است. کاهش آهسته نرخ بهره می تواند تاثیر منفی بر بازار طلا داشته باشد. از آنجایی که فدرال رزرو برنامه ای برای کاهش سریع نرخ بهره ندارد، این امر باعث شده طلا در این شرایط جذابیت کمتری داشته باشد. بنابراین مهمترین سیگنال برای بازار عمق اصلاح بازار است.
این کارشناس بازار مالی درباره بازتاب عوامل بنیادی و سیاسی در بازارهای مالی ایران گفت: تفاوت بارز و بسیار خوب بازار در دوره اخیر این است که هر زمان در شرایط حرکت به سمت تعادل و عرضه قرار داشتیم، تقاضا مقاومت می کرد و مانع اصلاح شد این نشان می دهد که پول تازه به دنبال بازدهی بالاتر است و حاضر نیست سرعت خود را از دست بدهد و حتی تسلیم اصلاحات سطحی شود.
به گزارش خبرنگار بازار، بر اساس این گفتگو در حال حاضر شرکت های تولیدی منتظر سیاست های دولت در خصوص نرخ تامین مالی هستند. اگر سیاست اصلاحی در این زمینه اعمال شود و هزینه تسهیلات و پاداش کشاورزان را کاهش دهد، قطعا در بورس بازتاب خواهد داشت.