چندی پیش معاون پیشگیری سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران اعلام کرد که می توان ۱۲ ثانیه قبل از وقوع زلزله به مردم تهران هشدار داد اما اکنون علی بیت اللهی رئیس اداره لرزه نگاری بزرگراه ها، مسکن و شهرسازی است. مرکز تحقیقات توسعه اعلام کرده است که هشدار زلزله 12 ثانیه قبل از وقوع زلزله عبارت صحیحی نیست. نمی توان قبل از وقوع زلزله نسبت به وقوع زلزله هشدار داد، در صورت اخطار به دلیل عدم قطعیت های موجود در آن خطا زیاد خواهد بود و چنین سیستمی در دنیا وجود ندارد که بتواند قبل از وقوع زلزله اخطار قطعی زلزله صادر کند. زلزله رخ می دهد.
اساس کار سیستم های هشدار زلزله این است که وقتی زلزله در مرکز زلزله رخ می دهد، سیگنالی با استفاده از یک پالس الکترومغناطیسی (امواج EM) که سرعتی برابر با سرعت نور دارد به محل مورد نظر ارسال می شود.
وی ادامه داد: اساس کار سیستم های هشدار زلزله این است که وقتی زلزله در کانون زلزله رخ می دهد، سیگنالی با استفاده از یک پالس الکترومغناطیسی (امواج EM) به محل مورد نظر ارسال می شود که سرعتی برابر با سرعت دارد. نور و چون سرعت امواج لرزه ای بسیار کمتر از سرعت امواج الکترومغناطیسی است، دریافت سیگنال EM تا رسیدن امواج لرزه ای (موج تراکمی pu برشی s) به هدف، چند ثانیه طول می کشد. سایت، فرصتی برای اقدام سریع وجود خواهد داشت. احتمالا منظور از “هشدار زلزله 12 ثانیه قبل از زلزله” نیز “هشدار زلزله 12 ثانیه قبل از ورود امواج لرزه ای” به تهران بوده است.
اگر در فاصله 40 تا 50 کیلومتری تهران زلزله ای رخ دهد حدود 12 ثانیه طول می کشد تا امواج کشسان و ارتعاشی زلزله به تهران برسد.
بیت اللهی گفت: اگر سرعت امواج لرزه ای را به طور متوسط بین 4000 تا 5000 متر بر ثانیه فرض کنیم (این ارقام قطعاً بسته به نوع امواج و فازهای آنها و همچنین نوع لایه های زمین و برد آن متفاوت است. تغییرات گسترده و نوسانی است و به طور کلی بین 3000 تا 6000 متر در ثانیه در لایه های سنگی زیر زمین نوسان دارد) در این حالت اگر در فاصله 40 تا 50 کیلومتری تهران زلزله ای رخ دهد حدود 12 ثانیه طول می کشد. برای رسیدن امواج کشسان و ارتعاشی زلزله به تهران (مشخص است که از شرق به غرب و از شمال به جنوب شهر تهران به دلیل فاصله بیشتر، زمان رسیدن امواج تقریباً بین 1 تا 3 متغیر خواهد بود. مقالات درجه دوم).
رئیس اداره لرزه نگاری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی خاطرنشان کرد: در صورت وقوع زلزله در فاصله 20 تا 25 کیلومتری تهران، زمان رسیدن امواج حدود 5 تا 6 ثانیه خواهد بود نه 12 ثانیه، بله. زمین لرزه در حوالی شهر تهران یا در محدوده رخ می دهد، تقریباً زمان رسیدن امواج بین 1 تا 3 ثانیه (بسته به محل مرکز دریافت سیگنال الکترومغناطیسی) خواهد بود، بنابراین تعداد اعلام شده 12 ثانیه خواهد بود. . برای هشدار زودهنگام زلزله ثابت نیست و بسته به موقعیت مرکز زمین لرزه می تواند بین 1 تا 12 ثانیه نوسان کند.
به گفته وی، بدیهی و قابل انتظار است که بر اساس عملکرد سامانه هشدار، تپش های مربوط به زلزله های کوچک و بی اثر در تهران به اطلاع عموم نرسد.
واضح است که اگر فاصله از نقطه زلزله از تهران دور باشد، موج زلزله بیشتر طول می کشد تا به تهران برسد.
بیت اللهی تاکید کرد: واضح است که اگر محل وقوع زلزله از تهران دور باشد، موج زلزله زمان زیادی طول می کشد تا به تهران برسد و اگر محل وقوع زلزله خیلی نزدیک به تهران یا در محدوده شهری تهران باشد. این زمان بسیار کوتاهتر خواهد بود، اما این را نیز باید در نظر گرفت که اگر زمین لرزه دورتر باشد، شتاب و شدت آن در شهر تهران بسیار کمتر خواهد بود، مثلاً در فاصله کمتر از 50 کیلومتری زمین لرزه رخ دهد. شهر تهران ، شتاب زلزله 2 تا 4 برابر کمتر از سایر زلزله ها خواهد بود. قرار بود در فاصله 10 کیلومتری اتفاق بیفتد.
وی ادامه داد: می توان گفت برای زلزله هایی که موثرترین، شدیدترین و مخرب ترین برای تهران محسوب می شوند، زمان واکنش را باید بین 1 تا 5 ثانیه در نظر گرفت، البته زلزله های بزرگ (7 ریشتر به بالا) در محدوده A رخ می دهد. مسافت 50 یا 60 کیلومتری بدون شک اثرات مخرب قابل توجهی برای تهران خواهد داشت و بنابراین سامانه ای که با تلاش و حمایت مدیران و کارشناسان سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهرداری تهران قرار است پیامک ارسال کند. پیام ها و هشدار به مسئولان، دستگاه های اجرایی آسیب دیده پس از چندین سال و به مردم، سامانه ای ارزشمند برای کاهش خسارات و آسیب دیدگان زلزله های تهران محسوب می شود.
وی یادآور شد: در صورت وقوع زلزله در محدوده شهری تهران امکان هشدار وجود ندارد.