نقاط ضعف و قوت بودجه 1403 پژوهشگاه
مرکز پژوهشهای مجلس علاوه بر انتقادات، به بررسی کارشناسی نقاط قوت و ضعف لایحه بودجه 1403 نیز پرداخت. وی از کسری تراز اسمی و واقعی عملیاتی نسبت به سال های گذشته، کاهش تبصره های غیر بودجه ای در راستای اجرای برنامه داخلی، آیین نامه مجلس و اصلاح ساختار بودجه، اتخاذ تصمیمات لازم برای جلوگیری از پیشنهاد افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده و تخصیص منابع آن برای تکمیل طرح های تملک دارایی های سرمایه ای و تخصیص 31 میلیارد تومان وجوه قابل برنامه ریزی رشد اقتصادی از نقاط قوت لایحه بودجه 1403 است.
همچنین مواردی از قبیل «کمبود چشمگیر منابع و هزینه، هدفمندی یارانه ها و عدم ارائه مفروضات منابع و هزینه، ادامه روند معیوب گذشته در خصوص یارانه انرژی با وجود تشدید عدم تعادل انرژی، عدم ارائه مفروضات لازم برای محاسبه نحوه استخراج کلان ارقام بودجه و محدود به ارائه تنها دو فرضیه نرخ رشد حقوق و مستمری ها در محاسبه هزینه ها، نامشخص بودن رابطه هزینه ها و اولویت های بودجه با برنامه هفتم توسعه و میزان منابع اختصاص یافته به آنها از نقاط ضعف این لایحه، تثبیت نرخ ارز کالاهای اساسی است که مبنای سیاست های شوک درمانی در سال های آینده است.
بی توجهی به وابستگی بودجه 1403 به مالیات از دیدگاه پژوهشگاه
در حالی که بسیاری از کارشناسان و شهروندان از فعالیتهای مختلف اقتصادی نسبت به افزایش مالیاتها که ظاهراً با کاهش وابستگی بودجه به نفت، هزینههای کشور را وابسته به جیب مردم میکند، انتقاد میکنند، مرکز پژوهشها در لایحه بودجه بعدی به این موضوع اشاره نکرده است. سال در گزارش های خود
1403 کسری بودجه اجتناب ناپذیر است
جبار کوچی نژاد،عضو هیأت رئیسه کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1403 در گفت وگو با «شرق» به تشریح سخنان و وعده های رئیس جمهور در خصوص بودجه 1403 پرداخت و گفت: امسال اولین سالی است که در این لایحه است. پروژه دو مرحله ای را انجام داد بودجه به مجلس رسید در مرحله اول تبصره ها رسید و در مدت پنج روزی که کمیسیون تلفیق فرصت بررسی تبصره ها و رای گیری آن را داشت جداول مربوطه به مجلس ارائه می شود. در نتیجه لایحه بودجه شامل دو مرحله و زمان بر است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: پس از اتمام بررسی لایحه بودجه سال آینده در کمیسیون تلفیق، جزئیات این لایحه در صحن مجلس مطرح می شود و در صورت تصویب لایحه بودجه سال آینده در کمیسیون لایحه بودجه در جلسه علنی مجلس برای دریافت نظرات و پیشنهادات نمایندگان به کمیسیون های تخصصی مجلس ارائه می شود و کمیسیون تلفیق نیز بررسی جزئیات این لایحه را آغاز می کند.
عضو هیأت رئیسه کمیسیون تلفیق طرح بودجه 1403 با اشاره به اینکه زمان کمی تا انتخابات دوازدهم مجلس باقی نمانده است، تصریح کرد: با توجه به اینکه نمایندگان برای انتخابات بهمن ماه به حوزه های انتخابیه خود می روند. ما نباید کل بودجه را در اختیار داشته باشیم و به اجبار بودجه را در 31 ببندیم.» کوشی نژاد افزود: «البته دولت بودجه را دیر به مجلس ارائه کرد و طبق اصلاح آیین نامه داخلی قرار بود بودجه به مجلس ارائه شود. مجلس در 1 نوامبر، اما در حالی که آذرماه در نیمه راه مانده ایم، در گذشته دولت تصمیم گرفت بودجه را به مجلس ببرد.
وعده توقف تورم در تولید با واقعیت مسدودسازی وام بانکی در تضاد است
عضو کمیته تلفیق طرح بودجه 1403 نیز با انتقاد از بخش کنترل تورم سخنان رئیسی افزود: آقای رئیسی در خصوص کنترل تورم گفتند که ما تورم را در تولید کنترل می کنیم؛ این سخنان با این موضوع که بانک ها در تضاد هستند. آن را مسدود کرده اند و وام نمی دهند.
این نماینده مجلس افزود: از آنجایی که بانک ها وام نمی دهند و نقدینگی وارد بازار نمی شود، تورم افزایش یافته است، آنچه در جامعه می بینیم با سخنان رئیسی از تریبون مجلس مبنی بر توقف تورم موافق نیست.
این عضو هیئت مدیره کمیسیون تلفیق بودجه سال 1403 نیز اظهار داشت: آماری که رئیس جمهور از کاهش تورم و رشد نقدینگی ارائه کرد، آمار دقیقی نیست، البته رئیس کل بانک مرکزی در جلسه غیرعلنی از این آمار دفاع کرد. مجلس، اما گزارش ها اشتباه است؛ زیرا در بودجه بحث کسری نیز وجود دارد که خودش یک مشکل است.
کوچی نژاد با اشاره به هزینه هایی که دولت هر ماه باید بپردازد، با بیان اینکه قطعا در سال آینده با کمبود منابع مواجه خواهیم بود، گفت: هر ماه حدود 150 همات حقوق از سوی دولت پرداخت می شود و برخی هزینه های جاری نیز اجتناب ناپذیر است. که برای پرداخت حقوق و هزینه های جاری مانند آب، برق و گاز باید سالانه بین 1700 تا 1800 پرداخت کنند.
23302