ایده آل امروز – عرفان بویوک نژاد: احزاب سیاسی گروه ها یا سازمان هایی هستند که در آن افراد دارای افکار، اهداف و ارزش های سیاسی مشترک گرد هم می آیند تا در سیاست ها، تصمیم گیری ها و اداره کشور ایفای نقش کنند. هدف اصلی احزاب سیاسی کسب قدرت و تأثیرگذاری بر سیاست های عمومی است. این احزاب معمولاً با شرکت در انتخابات و معرفی نامزدهای خود برای مناصب دولتی فعالیت می کنند.
احزاب صدای گروههای مختلف جامعه هستند و منافع و خواستههای خود را به دولت و نهادهای تصمیمگیر منتقل میکنند. احزاب با گرد هم آوردن افراد همفکر به ایجاد انسجام و همبستگی اجتماعی کمک می کنند. آنها همچنین افرادی را تربیت می کنند که استعداد و علاقه به فعالیت سیاسی دارند و آنها را برای تصدی مناصب دولتی آماده می کنند.
احزاب با تدوین برنامه های مدون و پیشنهاد سیاست های مختلف راه حل هایی را برای حل مشکلات جامعه ارائه می کنند. وجود احزاب مختلف باعث ایجاد رقابت سیاسی و جلوگیری از تمرکز قدرت در دست یک گروه می شود. همچنین با تبلیغات، سخنرانی ها و فعالیت های رسانه ای خود مردم را در جریان مسائل سیاسی و اجتماعی قرار می دهند.
احزاب می توانند ایدئولوژیک باشند که بر اساس یک ایدئولوژی خاص فعالیت می کنند یا ناسیونالیست باشند که بر روی مسائل ملی فعالیت کنند. آنها همچنین می توانند مذهبی باشند که بر اساس آموزه های دینی عمل می کنند یا لیبرال و محافظه کار که خود را بر اساس دیدگاه های اقتصادی و اجتماعی خاص تعریف می کنند. احزاب نقش مهمی در دموکراسی ها ایفا می کنند زیرا به مردم این فرصت را می دهند تا از طریق انتخابات خود در سرنوشت سیاسی کشور مشارکت کنند.
در نهایت همه احزاب سیاسی می خواهند به قدرت برسند. به نظر می رسد که احزاب سیاسی میانه رو نسبت به گذشته فرصت بیشتری برای تأثیرگذاری بر پروژه وحدت ملی دارند. فرض بر این است که در پروژه وحدت ملی، احزابی که بر زمینه های مشترک تمرکز می کنند، این فرصت را خواهند داشت که نقش پررنگ تری در سیاست داخلی ایران ایفا کنند تا از راه های دیگر به وحدت ملی کمک کنند.
علاوه بر این، حضور دولت وفاق این فرصت را برای احزاب سیاسی غیر رادیکال فراهم می کند تا با تمرکز بر نقاط مشترک برای ایران کار کنند.
وقتی رئیس اجرایی از «وفاق» صحبت میکند، آن را خیابانی یک طرفه نمیداند و میخواهد توافق و همدلی گستردهای بین اعضای یک جامعه بر اساس ارزشها، اعتقادات و منافع مشترک شکل بگیرد، به همین دلیل در دوره «پس از انتخابات»، مسابقات دیگر انتخاباتی به تعویق افتاد و دوستی ها برای پیشبرد امور در دستور کار قرار گرفت، به طوری که مدیکیان در طول 100 روز دولت خود دو جلسه با دو نفر از آشنایان و احزاب فعال در سپهر برگزار کرد. طبق جلسات گذشته که در آن احزاب جزئیات بیشتری از دیدار خود را با رئیس اجرایی در میان گذاشتند، اسدالله بادامچیان، دبیرکل این حزب سنتی اصولگرا نیز در مصاحبه ای گفت: به رئیس جمهور گفتیم که حزب موتلفه با همه همکاری کرده است. دولت ها بیش از هر دولتی که با رای اکثریت همکاری کرده است، پای کار می آید و اختیارات قانونی را به دست می آورد، ما وظیفه خود می دانیم که به آن دولت کمک کنیم و در کنار آن باشیم، شهید رجایی و شهید بهنار نیز از حزب موتلفه بودند. .
وی همچنین اذعان داشت که حزب موتلفه با آقای المبزیکیان موافق است، با توجه به ولایت، تمام تلاش ما این است که دولت موفق شود، موفقیت دولت در گرو حل مشکلات جامعه و جلب رضایت عموم مردم است. ملت، و این واضح است. سایر احزاب نیز وظیفه دارند رئیس جمهور منتخب مردم را که در راس استان است همراهی کنند. محمد هاشمی رفسنجانی، فعال سیاسی به روزنامه «آرمان امروز» می گوید: احزاب سیاسی در جوامعی که ساختار حکومتی اجازه فعالیت را به آنها می دهد، معمولا سعی می کنند حکومت را در دست بگیرند. این احزاب به دنبال کسب قدرت کامل از طریق کمپین و تبلیغات هستند. اما در ساختار سیاسی کشور ما چنین فعالیت هایی بر اساس قانون اساسی برای احزاب امکان پذیر نیست. وی افزود: قانون اساسی کشور مبتنی بر ولایت فقیه است و وظیفه انتخاب رهبر بر عهده مجلس خبرگان رهبری است. اعضای این شورا که همگی روحانی و دارای سابقه دینی هستند، وظیفه شناسایی و انتخاب ولی قانونی را بر عهده دارند. سایر تخصص ها مانند مهندسی، پزشکی یا مدیریت امور داخلی در مجلس خبرگان حضور ندارند. بلکه این فقها هستند که رهبر جامعه را انتخاب می کنند. این فعال سیاسی ادامه داد: بر اساس این قانون اساسی، فعالیت احزاب سیاسی با هدف تغییر اصل حکومت یا دستیابی به قدرت حاکمیتی پیش بینی نشده است. احزاب می توانند در حوزه هایی مانند اقتصاد، سیاست یا امور اجتماعی تا حد امور اجرایی و روزمره فعال باشند. آنها می توانند با قوه مقننه یا سایر نهادها همکاری کنند تا جایی که در عملکرد قوای کشور خللی وارد نکنند. اما در مواردی که موضوع مربوط به تغییر یا تأثیر بر اصل حکومت باشد، قانون اساسی چنین اختیاری را برای طرفین قائل نیست.
وی گفت: در خصوص ارزیابی عملکرد احزاب در دوره آقای دکتر مزیکیان، شواهد نشان می دهد که ایشان با احزاب و تشکل های مختلف جلسات و گفتگو داشته اند. مثلاً با جبهه اصلاحات، جناح اصولگرا و سایر تشکل ها جلساتی برگزار کرده اند. آنها همچنین با برخی از روحانیون مؤثر ارتباط خوبی داشته اند. مثلاً در منزل آقای حسین انصاریان حضور یافتند و در مراسمی که به افتخار ایشان برگزار شد شرکت کردند.
هاشمی در پایان خاطرنشان کرد: این ارتباطات نشان می دهد که آقای بیزیکیان علاوه بر حضور فعال در عرصه های سیاسی، در تشکل های مدنی و مذهبی نیز حضور فعال داشته و تلاش کرده تا برای وفاق و همبستگی در جامعه اقداماتی انجام دهد. اما ارزیابی نهایی عملکرد آنها یا سایر طرف ها مستلزم بررسی دقیق تری از سوی سازمان ها و رسانه ها است، زیرا افراد به تنهایی نمی توانند در همه زمینه ها حضور داشته باشند و نتایج را به طور کامل ارزیابی کنند.
نقش احزاب در پروژه «وحدت ملی».
ایده آل امروز – عرفان بویوک نژاد: احزاب سیاسی گروه ها یا سازمان هایی هستند که در آن افراد دارای افکار، اهداف و ارزش های سیاسی مشترک گرد هم می آیند تا در سیاست ها، تصمیم گیری ها و اداره کشور ایفای نقش کنند. هدف اصلی احزاب سیاسی کسب قدرت و تأثیرگذاری بر سیاست های […]
لینک کوتاه : https://iran360news.com/?p=436272
- ارسال توسط : امیررضا عسکری
- بدون دیدگاه