به گزارش «تابناک» به نقل از خبرآنلاین، «حضور کم مردم» در انتخابات قابل پیش بینی بود، اما تحلیل ها درباره این موضوع ادامه دارد. محسن هاشمی، رئیس شورای مرکزی حزب کارگزاران معتقد است بیشترین قربانیان دوازدهمین دوره انتخابات مجلس، «مردم» بودند.
او تاکید می کند که برای خروج از این دور باطل باید گشایش جدیدی ایجاد کرد.
محسن هاشمی غریزی همچنین با انتقاد از بی رأیی بزرگان اصلاح طلب به ویژه سید محمد خاتمی می گوید: قرار است این افراد طرف ناراضیان را گرفته و به وظیفه خود عمل کرده باشند.
توضیحات مکالمه
آقا هاشمی! در این دوره از انتخابات نیز مانند سال های 98 و 1400 شاهد حضور کم مردم در پای صندوق های رای بوده ایم، شما چه ارزیابی از این مشارکت کم دارید؟
اگر بخواهیم تحلیل درستی از انتخابات و نتیجه آن داشته باشیم، باید این گونه تعبیر کنیم که برخی از گروه ها و مراجع سیاسی به نوعی از این انتخابات راضی بودند، اما ناراضیان «مردم» بودند.
براندازان که اکثراً در خارج از کشور مستقر هستند، تبلیغات گسترده ای انجام داده بودند که انتخابات با عدم مشارکت مواجه می شود که متاسفانه در شهرهای بزرگ شاهد بودیم، مثلاً در شهری مانند تهران با حدود 76 درصد عدم مشارکت. و در حدود 8 درصد آرای باطل می توان گفت که راضی بوده و توانسته اند حداقل در شهرهای بزرگ مشارکت در انتخابات را به پایین ترین حد خود برسانند.
در این دوره هیچ چهره شاخصی از اصلاح طلبان حضور نداشتند و حتی رهبر جبهه اصلاح طلبان نیز در مجمع انتخاباتی حاضر نشدند، عدم حضور چهره های اصلاح طلب و اعتدالی را در کاهش مشارکت چگونه می بینید؟
جبهه اصلاح طلبان و اصلاح طلبان می خواستند در کنار نارضایتی های مردمی قرار بگیرند و ثبت نام را توصیه نکردند و از سوی دیگر اعلام کردند به دلیل نداشتن کاندیدا نمی توانند لیست ارائه کنند. در نهایت چند تن از رهبران جبهه اصلاح طلبان رای نیاوردند و احتمالاً رای نیاوردند و اکنون راضی هستند زیرا تصور می کنند طرف مردم ناراضی را گرفته اند و به وظیفه خود عمل کرده اند.
این عدم حضور تا چه اندازه جناح رقیب را خوشحال کرد؟
به نظر می رسد اصولگرایان تندرو نیز از نتایج انتخابات راضی هستند، زیرا نه آشکار، بلکه در خفا تلاش کردند تا کاندیداهای خود را به مجلس بفرستند و این خود به خود برای آنها اتفاق افتاد. این بدان معناست که ما با مشارکت کم و رقابت غیرسیاسی مواجه بودیم و آنها توانستند افرادی را که می خواستند، حتی تهاجمی ترین ها را وارد مجلس کنند و از نتایج انتخابات راضی باشند.
چه کسی در این انتخابات شکست خورد؟
قطعا مردم. مردم به این فکر که نظام حاکم به این شکل صدای آنها را می شنود پای صندوق های رای نرفتند و در نتیجه مجلسی تهاجمی تر از مجلس فعلی تأسیس شد و این پیام به دنیا داده شد که کشور ایران تهاجمی تر شده است.
پیام روی کار آمدن این مجلس رادیکال به اقتصاد کشور این است که باعث ایجاد بلاتکلیفی در اقتصاد می شود و این بلاتکلیفی به معنای تخصیص بودجه به فعالیت های کاذب است و وقتی بودجه به فعالیت های کاذب اختصاص می یابد خود به خود باعث ارزش ریال می شود. کاهش خواهد یافت و در نتیجه شاهد تورم بیشتری در سال آینده خواهیم بود. بار دیگر فقرا فقیرتر می شوند که اکنون نرخ دلار به 60 هزار تومان رسیده است.
برای خروج از این دور باطل باید به فکر گشایش جدیدی باشیم
و اگر این روند ادامه پیدا کند در انتخابات بعدی این دور باطل را خواهیم داشت و روز به روز معیشت و آزادی و عقلانیت مردم تحت الشعاع قرار می گیرد. در مجموع همانطور که برخی از سیاستمداران گفته اند که باید دریچه ای باز شود، برای خروج از این دور باطل باید به فکر گشایش جدیدی باشیم، زیرا مسیری که این طیف از سیاستمداران طی می کنند قطعا به نفع مردم نیست. و مردم متأسفانه ناگزیر در مسیری است که تا حدودی رنج می برد و امیدی به نظر نمی رسد.
عده ای در مجلات خود در مورد این انتخابات نوشتند، بازگشت امید به جبهه انقلاب که به نظر من تیتر واقعا اشتباهی است و می توان گفت که چنین انتخاباتی همیشه باعث تضعیف جبهه انقلاب می شود، بنابراین ما روز به روز در حال از دست دادن مردم هستیم. روز روز و جبهه انقلاب در حال تضعیف است.
آقا هاشمی! به نظر شما دلیل افزایش آرای سفید چیست؟
آرای تلف شده دو قسمت دارد. بخشی از آن به این دلیل است که به آنها گفته شد که اگر رای ندهید، مسلمان نیستید، بنابراین مردم آمده اند و رای سفید انداخته اند.
عده ای هم فکر می کنند اگر در انتخابات شرکت نکنند به دلیل اینکه ملیتشان ثبت نشده است با شرایط سخت زندگی مواجه می شوند و آمدند رای دادند اما رای سفید بود.
کسانی که به شدت انتقاد می کنند و عصبانی هستند در این باره عبارات نامناسبی می نویسند اما به نظر من این قسمت از آرای باطل را باید جدی خواند و تحلیل کرد و نتیجه را به مقامات عالی کشور ابلاغ کرد.