به گزارش بازار، ایرج حشمتی معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست به مناسبت روز جهانی خاک با اشاره به راه اندازی سامانه جامع حفاظت محیط زیست و پایش و ردیابی آلودگی منابع آب و خاک به منظور حفاظت از خاک و جلوگیری از آلودگی آب گفت: در این مدت 3 هزار و 330 مورد در آزمایشگاه ها و ادارات کل معتمد اداره شیمی آب و فاضلاب و 697 مورد در اداره پایش خاک گزارش شده است.
وی با اشاره به اینکه تمامی صنایع در این سامانه ثبت، پایش و ارزیابی می شوند، افزود: از جمله سیاست های مهم در راستای پیشگیری و کنترل آلودگی خاک، ورود و استفاده از حدود مجاز آلودگی خاک و آلاینده هایی است که وارد می شود. برای کاربری های مختلف زمین، در ضوابط تعیین میزان آلودگی واحدهای تولیدی صنعتی، معدنی و خدمات آلاینده طبق ماده (27) قانون مالیات بر ارزش افزوده (بارهای سبز مصوب 1400) می باشد.
حشمتی افزود: صندوق ملی محیط زیست در کنار این برنامه ها برای دستیابی به پیشرفت دانش بنیان پایدار و حمایت از فعالان و بنگاه های اقتصادی، طرح های دانش بنیان متنوعی را نیز در حوزه فناوری های نوین بازیافت آب اجرا می کند. مدیریت پسماند، انرژی های نو و غیره چارچوب ضوابط و مقررات مربوطه بررسی و حمایت مالی شده و با نظارت بر اجرای آنها، تحقق اهداف کلان زیستمحیطی کشور رصد میشود.
حشمتی گفت: از جمله اقدامات اجرایی برای مقابله با پدیده گرد و غبار در قالب شش خط عملیاتی برای سازمان حفاظت محیط زیست حفاظت، احیاء و خرید حقوق عرفی در مناطق گرد و غبار، مالچ پاشی توام با کاشت با استفاده از مالچ پلیمری دوستدار محیط زیست محیط زیست است. لایروبی، مدیریت و بهسازی رودخانه ها جهت هدایت آب به کانون های گرد و غبار، مراقبت، نگهداری و آبیاری، مدیریت رواناب همراه با کاشت در مناطق گرد و غبار، تعمیر و تامین تجهیزات کانون های گرد و غبار موجود در مجموع به مساحت 135 هزار و 606 هکتار، 13 هزار و 700 متر مکعب و 32 ایستگاه پایش در سطح 28 استان و با اعتبار 205 هزار و 370 میلیون ریال.
معاون محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اهمیت خاک گفت: خاک دارای خدمات اکوسیستمی مختلفی از جمله تامین غذا، فیبر، سوخت، حفظ میراث فرهنگی، تامین مصالح ساختمانی، منابع دارویی و ژنتیکی، زیستگاه برای زندگی است. ارگانیسم ها و مکان چرخه مواد مغذی: تنظیم سیل، تنظیم آب و هوا، ترسیب کربن، تصفیه آب و کاهش آلاینده های خاک. خاک شامل بیش از 25 درصد از کل تنوع زیستی زمین است و از حیات در خشکی و در سراسر زمین پشتیبانی می کند. بیش از 90 درصد موجودات زنده در خاک زندگی می کنند یا بخشی از زندگی خود را در خاک می گذرانند.
حشمتی گفت: حفاظت از خاک نقش مهمی در افزایش ذخایر کربن خاک و مبارزه با تغییرات اقلیمی دارد. علاوه بر برگ ها و ساقه ها، ریشه های زیرزمینی کربنی را نیز ذخیره می کنند که گیاهان در طول فتوسنتز آن را ثابت می کنند. هنگامی که گیاه می میرد، کربن از ریشه به خاک اضافه می شود و می تواند برای قرن ها در آنجا باقی بماند. مقدار کربن هر سال افزایش می یابد، اما بدون خاک گیاهی، ذخایر کربن کاهش می یابد زیرا بخشی از آن به تدریج تجزیه می شود و دی اکسید کربن را در جو آزاد می کند.
هر ساله سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو) روز جهانی خاک را در 5 دسامبر جشن می گیرد و موضوع سال 2023 “خاک و آب: منبع حیات” است.