بازار، گروه بورس: بازار در روند مثبت و متعادلی قرار دارد، اما برخی معیارها همچنان در پایین قیمت در نوسان هستند و برخی دیگر در هفته های اخیر شاهد رشد در محدوده 20 درصدی بوده اند. این امر باعث شده تا نوسانگرها از این نمادها خارج شوند. بنابراین با یک نوسان منفی مواجه می شوند و خیلی زود به روند اولیه خود باز می گردند. اما برخی دیگر از نمادهای سهام همچنان یک چالش هستند. این نشان می دهد که حقوق صاحبان سهام هنوز تصمیمی برای رشد بازار ندارند. حال سوال اینجاست که آیا این نمادها از نظر بنیادی و فنی بی ارزش هستند یا اینکه قمار قانونی باعث شده این نمادها در کمترین قیمت باقی بمانند؟ بنابراین در مرحله فعلی، سهامداران باید وضعیت هر نماد را به طور جداگانه بررسی کنند تا در صورت ارسال گزارش های مثبت کدال و در غیر این صورت وضعیت فنی خوبی داشته باشند، بتوانند سهام خود را حفظ کنند و گول وکلا را نخورند. و دست های پنهان معاملات سهام.
از منظر کلان به دلیل سیاست های حمایتی دولت از بورس، حجم اوراق قرضه دولتی کاهش می یابد و چشم انداز نرخ سود کاهش می یابد. علاوه بر این، برداشت از صندوق توسعه ملی مشروط به میانگین نرخ ارز و تغییر سیاست های پولی دولت است. اگر پس از چند سال سیاست مالی دولت گسترش پیدا کند و بار دیگر موجب رونق بورس و بازار شود، این مشکل پیش خواهد آمد. هفته گذشته خبر کاهش سهم صندوق توسعه ملی از درآمدهای نفتی از 40 به 20 درصد منتشر شد. به این ترتیب دولت 8 میلیارد دلار نفت بیشتر برای تامین هزینه های خود خواهد داشت. این برداشت به صورت وام از صندوق توسعه ملی انجام می شود. اخبار اعلام شده در گام اول می تواند به کاهش کسری بودجه دولت کمک کند. بنابراین تهدید انتشار اوراق با نرخ سود بالا باید کاهش یابد و سهامداران بتوانند با سهولت بیشتری سهام خود را در بازار حفظ کنند. زیرا با افزایش انتشار اوراق، برخی از شرکت های دولتی مجبور به خرید اوراق می شوند و این به معنای کاهش نقدینگی در بورس است.
بدون شک با توقف انتشار اوراق، جریان معاملات تغییر خواهد کرد. عرفان هودی کارشناس بازار سهام با اشاره به اینکه بورس همواره تحت تاثیر معاملات اوراق قرضه قرار می گیرد، گفت: چرا که بانک ها، صندوق های سرمایه گذاری مشترک، بیمه ها و …. آنها ملزم به خرید اوراق قرضه دولتی هستند. در نتیجه وقتی نقدینگی از معاملات سهام به معاملات اوراق قرضه تغییر می کند، رکود بازار افزایش می یابد. بنابراین نقدینگی بازار در نتیجه انتشار اوراق کاهش می یابد. البته نباید فراموش کرد که بورس یک طرفه نیست و عوامل دیگری بر وضعیت بورس تاثیرگذار است.
آیا سهام بر اساس شرایط بنیادی معامله می شود؟
واقعیت این است که سهام بر اساس شرایط بنیادی معامله می شود و تا زمانی که شرایط بنیادی شرکت های کلان و خرد بهبود نیابد، تغییر جزئی در اقتصاد نمی تواند روند مثبت بلندمدتی ایجاد کند. تاکنون سیاست های دولت به گونه ای بوده که بودجه خود را از جیب شرکت ها تامین می کرده است. علاوه بر این، شرکت ها را برای کنترل بازار کالا و بازار ارز تحت فشار قرار داده است. این مشکل باعث شد حاشیه سود شرکت کاهش یابد. علاوه بر این، نرخ بهره رسمی در ایران نیز به بالاترین حد خود رسید. علاوه بر این، برای اولین بار در سال جاری، رسما بازده اوراق قرضه بالای 35 درصد را تجربه کرد. سازمان بورس در این مدت نتوانست یکی از دو وظیفه اصلی خود یعنی دفاع از حقوق سهامداران خرد را به خوبی انجام دهد. البته او توانست بازار سرمایه را توسعه دهد. اما به هر حال این مدت هم اکنون سپری شده و عملکرد بورس باعث خروج سرمایه های زیادی از بازار شد.
حسن کاظم زاده معتقد است با تصمیم جدید و برداشت صندوق توسعه ملی با ارز نیمایی، میزان انتشار اوراق کمتر و حدود ۲۷۶ همات خواهد بود. این کاهش در حجم انتشار اوراق، فشار شدیدی را از بازارهای مالی خارج می کند و ممکن است باعث کاهش نرخ بهره شود.
حسن کاظم زاده کارشناس بازار سهام خاطرنشان کرد: برداشت از صندوق توسعه ملی به نصف نرخ انجام می شود. وی گفت: در واقع دولت بخشی از درآمدهای نفتی خود را با ارز نیمایی دریافت می کند. این در حالی است که تاکنون درآمدهای نفتی 28 هزار و 500 تومان رد و بدل می شد. این یک سیگنال بسیار مهم برای بازار فارکس و سایر بازارها است. در برآورد قبلی فرض بر این بود که برداشت از صندوق توسعه ملی به ارز ارجح تبدیل شود. از این رو پیش بینی می شد در سال جاری 456 فقره اوراق منتشر شود. اما با تصمیم جدید و برداشت صندوق توسعه ملی با ارز نیمایی، میزان انتشار اوراق کمتر و حدود 276 همات خواهد بود. این کاهش در حجم انتشار اوراق، فشار شدیدی را بر بازارهای مالی وارد می کند و ممکن است باعث کاهش نرخ بهره شود. از سوی دیگر، جبران هزینه های دولت با صندوق توسعه ملی یک سیاست انبساط مالی است و می تواند بورس و سایر بازارها را رونق بخشد.
در دوران رکود و رکود، برخی نمادها به ویژه نمادهای کوچک و متوسط سقوط کرده اند. این اتفاق به ضرر سهامدارانی بود که به سرمایه خود نیاز داشتند. زیرا از یک سو بورس به دلایل و بی دلیل قرمز شد و از سوی دیگر سهامداران با کوچکترین گزارشی متوجه شدند که چقدر ارزان می فروشند اما دید روشنی به سهام خود نداشتند. اما در بین این نمادها گزینه های زیادی وجود دارد که در صف خرید مسدود شده و حجم پایه را مصرف نمی کنند. بنابراین بازار نیاز به عزم و اراده دارد.
نمادها در چه روزهایی مثبت می شوند؟
بر اساس روند فعلی بسیاری از فعالان بورسی پیش بینی می کنند برخی نمادها در روزهای آینده مثبت بمانند. چون خیلی منفی شده اند. اما از سوی دیگر نمادهای بزرگ و پرفروشی هستند که رشد کرده اند و قطعاً افت زیادی نداشته اند. در واقع ما با دوگانگی طرف هستیم که در آن شرکت های کوچک و متوسط برای رشد جذاب هستند، اما شرکت های بزرگ با حجم معاملات بالا دلیلی برای رشد ندارند.
تا هفته گذشته فروش سهام با کدهای قانونی به شدت کنترل می شد و حتی چندین بار پس از عرضه قوی برخی نمادها، نظارت سازمان بورس برای بررسی این عرضه و جلوگیری از آن اظهارنظرهایی کرد. به نظر می رسد نظارت همچنان ضعیف است و این باعث شده است که شاهد افزایش عرضه حقوق قانونی باشیم. در این راستا، عرضه در بازار تقویت شده است. برای برون رفت از این بلاتکلیفی بهتر است هر چه زودتر وضعیت مدیریت سازمان مشخص شود. در هر صورت ما در شرایطی هستیم که سازمان نه رئیس دارد و نه ناظر و بازار مدت هاست با کنترل تامین کنندگان سروکار دارد.