بازار؛ گروه استان ها: شهرستان بم دارای وسیع ترین نخلستان های استان کرمان است، مهم ترین و با ارزش ترین محصول این شهرستان خرما است و خرمای مضافتی بهترین محصول محسوب می شود. آفت شپشک خرما این روزها نخل به نخل در حال گسترش است و یکی از نیازهای جدی این شهرستان تخصیص اعتبارات فوری برای مبارزه جدی و همه جانبه با این حشره است.
700 نوع خرما در دنیا تولید می شود که 400 نوع آن در ایران کشت می شود و مضافتی یکی از محبوب ترین خرماهای ایران برای صادرات و مصرف در بازار داخلی است. زندگی مردم بم، فهرج، ریگان و نرماشیر تا حد زیادی به نخلستان ها بستگی دارد. تولید خرما در شرق کرمان به اقتصاد تک محصولی معروف است و بخش مهمی از معیشت مردم از این محل تامین می شود.
بسیاری از مردم خرما را در باغ های خود می کارند و از محصولات این باغ ها برای رفع نیازهای نیمه دوم سال استفاده می کنند.
امسال هجوم شپشک خرما به طور گسترده در باغ های شهر گسترش یافته و درختان خرما را از درون نابود می کند.
همه ساله از ابتدای شهریور ماه برداشت خرما در نخلستان های بم آغاز و در 10 هزار هکتار از نخلستان های این شهرستان انجام می شود اما امسال آفت سوسک خرما در باغات این شهرستان گسترش زیادی یافته است. شهر و درختان خرما را از درون نابود کرد.
هنگامی که درخت خرما آلوده می شود کوچکترین نشانه ای از تخریب نشان نمی دهد و پس از چند ماه فعالیت این آفت و زمانی که دیگر امکان نجات درخت خرما وجود ندارد، شروع به خشک شدن می کند.
تخصیص اعتبار ملی ضروری است
چندی پیش رسانه های تحلیل بازار از اوضاع نابسامان باغات خرمای بم خبر دادند که منجر به اجرای جهاد کشاورزی شد اما از آن زمان تاکنون شیوع این بیماری ادامه دارد، هرچند اقداماتی در استان برای مقابله با طاعون انجام شده است. اما شکی نیست که با توجه به جدی بودن این خطر، تخصیص اعتبار ملی برای مقابله با طاعون ضروری است.
این مطالبه مردم را در گزارش قبلی پیگیری کردیم اما تاکنون موفق نبوده است. در حال حاضر 75 هزار تن محصول از نخلستان های بم برداشت و به بیش از 70 کشور جهان صادر می شود.
مشکلات جدی در مبارزه با آفت سرخرطومی و مقاومت این حشره در برابر سموم باعث نگرانی مردم شده است و وزارت جهاد کشاورزی باید هرچه سریعتر برای رفع این مشکل چاره اندیشی کند و گذر زمان این مشکل را برطرف کند. باعث گسترش بیشتر آفت شده و مبارزه با آفت را دشوارتر می کند.
لازم است برای مبارزه با این آفت در سطح ملی تلاش های لازم صورت گیرد: خرما در حال حاضر به 70 کشور صادر می شود و 100 میلیون دلار درآمد دارد.
نایب رئیس انجمن خرمای ایران در گفتگو با بازار، با اشاره به اهمیت باغات بم، گفت: باید برای مبارزه با این آفت در سطح ملی تلاش لازم صورت گیرد. خرما هم اکنون به 70 کشور جهان صادر می شود و 100 میلیون دلار درآمد دارد و ارزش خرما در کشور 500 میلیون دلار است و نقش خرمای تولیدی بم در این بازار مهم است.
محمد اکبری گفت: سالانه حدود 180 تن خرما در شرق استان کرمان تولید و روانه بازارهای داخلی و خارجی می شود و نقش اساسی در اقتصاد تک محصولی شرق استان کرمان ایفا می کند.
درخواست های لازم برای تخصیص اعتبارات داده شده است.
وی گفت: کرمان در سطح زیر کشت خرما مقام اول را دارد و بم یکی از قطب های اصلی تولید خرما در استان کرمان محسوب می شود. لازم به ذکر است که اشتغال بسیاری از مردم شرق کرمان به این محصول بستگی دارد و لازم است اقدامات اساسی برای حفظ این ظرفیت اقتصادی انجام شود.
دبیر ستاد ملی مبارزه با آفت سوسک خرمایی در بازدید از نخلستان های بم در خصوص این آفت گفت: این آفت در شش استان کشور مشاهده شده و شهرستان بم نیز اخیراً به این آفت آلوده شده است. باید اعتبار لازم در سطح کشور برای کنترل آفت اختصاص داده شود تا بتوانیم اقدامات جدی برای کنترل آن انجام دهیم.
کاظم محمدپور در گام اول 200 میلیارد ریال برای مقابله با این آفت اختصاص داده است و وزیر جهاد نیز درخواست های لازم را برای تخصیص 900 میلیارد تومبه برای مقابله با آن در مدت سه سال داشته است و امیدواریم این اعتبار در دسترس خواهد بود.
وی زمان را در مبارزه با آفت مهم دانست و گفت: باید اقدامات لازم برای کنترل آفت در بم انجام شود تا شاهد شیوع بیشتر آفت نباشیم و امیدواریم بتوانیم با تخصیص اعتبار و استفاده فوری آفت را کنترل کنیم. تجربه ای که در استان های دیگر داشتیم.
کشاورز باید با مشاهده اولین علائم آفت سریعاً اقدام کند و کارشناسان جهاد کشاورزی را در جریان بگذارد تا روند مبارزه با آفت آغاز شود و تاخیر در این امر مشکل ساز می شود.
وی آموزش باغداران را مهم دانست و گفت: کشاورز باید با مشاهده اولین علائم آفت سریعا وارد عمل شود و کارشناسان جهاد کشاورزی را در جریان بگذارد تا روند مبارزه با آفت آغاز شود و تاخیر در این مشکل تبدیل شود. مشکل. .
وی مهمترین راه مبارزه با آفت را استفاده از قرص فستوکسین، تولید گاز با این قرص و از بین بردن حشره دانست. این قرص در محل زندگی حشره قرار می گیرد و با تنه درخت پوشانده می شود و پس از پنج روز حشره ناپدید می شود.
وی پیگیری آفت و مقابله مستمر با حشره را بسیار مهم دانست و افزود: تا ریشه کنی آفت باید کار مامایی انجام شود.
خطرناک ترین آفت خرما را بشناسید
سرخرطومی آفت بسیار خطرناک درختان خرما است. قدرت تخریب این آفت به حدی است که در صورت نفوذ به مناطق جدید جغرافیایی می تواند اثرات مهم اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی داشته باشد.
این سوسک مهمترین آفت خرما در جهان است. این سوسک مخرب بومی آسیای جنوبی است. اما از دهه 1980، دامنه جغرافیایی خود را به سرعت به سمت غرب گسترش داده است. در سال 1985 ابتدا وارد عربستان سعودی و امارات متحده عربی شد و سپس در سراسر خاورمیانه گسترش یافت. سوسک حنایی خرما از سال 1994 در اسپانیا و سایر کشورهای مدیترانه ای که دو گونه اصلی درختان خرما وجود دارد، شناسایی شده است.
سوسک حنایی خرما، مانند بسیاری از گونه های دیگر، دارای چهار مرحله اصلی زندگی است: تخم، لارو، شفیره و حشره بالغ. طول عمر یک سوسک خرمایی بالغ حداکثر سه ماه است، اما در این مدت چندین دوره جفت گیری و تخم ریزی را پشت سر می گذارد.