بازار؛ گروه خودرو: خودروسازان بزرگ کشور همچنان زیر سایه مسئولان دولتی و تصمیمات آن ها کنترل می شوند و همین موضوع به گفته برخی کارشناسان باعث افزایش زیان آنها شده است. ضرری که باعث به تعویق افتادن یا حتی توقف بهبود کیفیت، پیشرفت های تکنولوژیکی و غیره می شود.
بنابراین در چنین شرایطی عجیب نیست که فعالان این صنعت بر خصوصی سازی به عنوان داروی زیان صنعت تاکید کنند. خصوصی سازی که چند سالی است محور صحبت های مسئولان بوده، همچنان از وزیری به وزیر دیگر منتقل می شود و در نهایت مشخص نیست این موضوع چه زمانی اجرایی می شود.
کاهش زیان صنعت خودرو با واگذاری آن به بخش خصوصی
همانطور که گفته شد، فعالان صنعت خودرو اغلب بر این باورند که در صورت واگذاری صنعت خودرو به بخش خصوصی با برنامه ریزی، تدوین استراتژی و نظارت مناسب از سوی وزارت حراست برای اجرای صحیح برنامه ها، زیان انباشته آنها به میزان قابل توجهی کاهش می یابد. چرا که به گفته کارشناسان مدیریت دولتی نه تنها کارآمد نیست، بلکه همراه با مدیریت و بدون برنامه ریزی رسمی صورت می گیرد که در سال های اخیر زیان های قابل توجهی را به دو خودروساز بزرگ کشور وارد کرده است.
هنوز هیچ یک از مسئولان دوره کنونی و گذشته وزارت صمت پاسخ نداده اند که چرا صنایع بالادستی با مصرف بودجه ملی قیمت اجباری ندارند، اما صنعت خودرو به ویژه قطعه سازان که ارزش افزوده ایجاد می کنند باید مشمول آن شود. به قیمت گذاری اجباری؟
البته تحویل سهام و مدیریت جاده های آبی و نارنجی ویژه تنها راه نجات صنعت خودرو نیست، بلکه پیش از این وزارت حراست باید سامانه عرضه و فروش را با قیمت های الزامی برای صنعت خودرو تحویل دهد تا تولید محصولات زیان انباشته ایجاد نمی کند.
از سوی دیگر، هنوز هیچ یک از مسئولان دوره کنونی و پیشین وزارت صمت پاسخی نداده اند که چرا صنایع بالادستی با مصرف اعتبارات ملی قیمت اجباری ندارند، اما صنعت خودرو به ویژه قطعه سازان ارزش آفرین افزودند: آیا باید مشمول قیمت گذاری اجباری شود؟
با این تفاسیر شاید زمان ورود بخش خصوصی به معامله سهام ایران خودرو و سایپا به شرط واگذاری تعیین قیمت خودرو به دولت فرا رسیده است. زیرا صنعت خودرو بیش از هر صنعت دیگری در کشور شغل ایجاد کرده است.
دولت از خصوصی سازی صنعت خودرو حمایت می کند
به طور کلی می توان گفت که خصوصی سازی صنعت خودرو نه تنها کیفیت محصولات را بهبود می بخشد، بلکه سبد تولید را نیز متنوع می کند. در همین رابطه علی جدای نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن شورای اسلامی به بازار گفت: در جلسات اخیر معاون اول رئیس جمهور و وزرای دولت سیزدهم به این نتیجه رسیدیم که صنعت باید به بخش واگذار شود.خصوصی.
وی با اشاره به اینکه واگذاری سهام خودروسازان مذکور باید به بخش خصوصی واقعی انجام شود، افزود: علاوه بر خصوصی سازی خودروسازان، تسهیل واردات و رفع محدودیت ها به منظور آزادسازی قیمت ها ضروری است. همانطور که در مورد بسیاری از کالاهای دیگر اتفاق می افتد.
جدی در ادامه با اشاره به اینکه مشکلات حوزه خودرو هنوز برطرف نشده است، تصریح کرد: همچنان محدودیت قیمتی و واردات اجباری داریم و همین موضوع باعث شده تا تولید این بخش مانند سایر صنایع با شرایط عادی مواجه نشود. بنابراین دولت همچنان درگیر تولید و قیمت گذاری است و کل این زنجیره به هم متصل است.
این نماینده مردم در شورای اسلامی تاکید کرد: اگر همه این مسائل حل شود، دولت باید عقب نشینی کند و محدودیت های واردات برداشته شود تا رقابت شکل بگیرد و آزادسازی قیمت ها به موازات آن انجام شود، اما در این شرایط همه چیز خیلی پیچیده است، چیزی به من گره خورده است.
تجربه موفق خصوصی سازی در صنایع کشور.
رضا رضایی،عضو هیات مدیره انجمن صنایع همگن و قطعه سازان خودرو کشور نیز درباره خصوصی سازی این صنعت به بازار گفت: حدود 30 سال است که کلمه خصوصی سازی را می شنویم و این سوال مطرح شده است. همیشه این سوال در ذهن فعالان این صنعت شکل گرفته است که اگر این موضوع مهم است چرا در این سال ها انجام نشده است؟ اگه مهم نیست چرا اینقدر تاپیک رو ادامه میدن؟
رضایی: تجربه نشان داده است که بخش خصوصی فعال، آموزش دیده، باسواد، مجرب و آینده نگر موفق تر از واگذاری آن به دولت و حتی شرکت ها بوده است.
وی افزود: تجربه نشان داده است که بخش خصوصی فعال، آموزش دیده، باسواد، مجرب و بصیر از واگذاری آن به دولت و حتی مجموعه ها موفق تر بوده است. ویژگی بخش خصوصی این است که بیاید کار را از مسیر مهندسی توسعه دهد و فناوری و فناوری را به روز کند تا بتواند رشد کند و آنچه را که دارد توسعه دهد. بخش خصوصی به خصوص برای اطمینان از سود خود و رقابت با رقبا، رقابت بیشتری نسبت به بخش دولتی دارد.
عضو هیئت مدیره انجمن صنایع همگن قطعه سازان خودرو در ادامه با اشاره به اینکه چرا صنعت خودرو با وجود نظر مثبت فعالان بخش خصوصی هنوز به بخش خصوصی واگذار نشده است، ادامه داد: برخی می گویند در برخی کشورها خود خودرو در دست بخش دولتی است و با موفقیت فعالیت می کند، اما به گفته بنده خاش، خصوصی سازی برای صنعت خودروی ایران ضروری است. زیرا همه وزرای صلح این شعار را بیان کرده اند اما در عمل می بینیم که چیزی تغییر نکرده است.
مسئولان باید تکلیف خود را روشن کنند.
رضایی با اشاره به اینکه بارها بحث خصوصی سازی مطرح شد و موفقیت آمیز نبود، گفت: بارها گفته ام که ابتدا باید تکلیف خود را مشخص کنید و ببینید می خواهید انجام دهید یا خیر. مدتی است که مردم در مورد آن صحبت می کنند و متأسفانه به نظر می رسد که هیچ اتفاقی نمی افتد.
عضوهیئت مدیره انجمن قطعه سازان خودرو افزود: آنچه الان می گویم این است که اگر می خواهیم جلو برویم باید خصوصی سازی را شروع کنیم. خصوصی سازی به گونه ای انجام نمی شود که دولت بگوید کار تحویل شده و دیگر کار ندارد. ضمناً دولت کار خود را آغاز خواهد کرد و باید کارهای پیگیری خود را انجام دهد و قوانین را اصلاح کند تا بخش خصوصی حرکت کند. به طور کلی خصوصی سازی بهتر از مدیریت دولتی صنایع خودروسازی است.
وی با اشاره به اینکه برخی از صنایع خارجی به سمت خودروسازی گام برداشته اند، ادامه داد: من مخالف ورود صنایع دیگر هستم و به آنها هم اعلام کرده ام که نمی گویم نیایند، برو دنبال حرفه خود برو یا اگر بیا چرا؟میخوای از صفر شروع کنی؟ تمامی این سرمایه گذاری ها در پارس خودرو، ایران خودرو، سایپا و … انجام شده است. من مخالف توسعه نیستم، اما صنعت باید در دست صلاحیت هایش باشد.