به گزارش رکنا، دکتر شهیندخت مولاوردی، معاون رئیس جمهور در امور زنان و خانواده دولت یازدهم و حقوقدان و پژوهشگر حوزه زنان در پنل «عدالت، جنسیت و سلامت روان» پنل های روز دوم شرکت کرد. وی در سیزدهم همایش «سلامت روان و رسانه» با عنوان «قانون، عدالت جنسیتی و سلامت روان» در تشریح تاریخچه قانون گذاری در مورد زنان اظهار داشت: این سابقه به ابتدای مشروطه و در تاریخ های مختلف برمی گردد. دوره ها زنان با توجه به شرایطی که در آن قرار داشتند، سعی در احقاق حقوق خود داشتند و تاکنون موفق بوده اند. همه این شرایط در تدوین قوانین و تصویب و اجرای آنها نقش داشته است.
وی با بیان اینکه از سال 1306 قانون مدنی ما به دلیل برگرفته از فقه شیعه و سخنان معروف فقها، بند حقوق خانواده و عائله مندی تقریباً پابرجا مانده است، گفت: حتی در دوران پهلوی هم جرأت نداشتند. ایجاد تغییرات اساسی در بخش حقوق مدنی و حقوق خانواده. در سال 1346 اقدامی به نام «تدوین قانون حمایت از خانواده» انجام دادند که در سال 1353 به روز شد و تغییراتی را به نفع زنان و اعطای حقوق بیشتر به آنان ایجاد کرد. بحث جواز زوجه در تعدد زوجات و موارد دیگر اضافه شد.
مولاوردی افزود: بلافاصله پس از انقلاب این قانون به صورت غیررسمی و با قانون خاصی لغو شد، اما در عمل و پس از انقلاب در دادگاه شاهد اشاره ای به قانون حمایت از خانواده مصوب سال 53 نبودیم.
این حقوقدان با بیان اینکه در قانون مدنی ما بسته ای داریم که در آن همه مواردی را می بینیم که اکنون به دنبال اصلاح آن هستیم و ناشی از شرایطی است که زنان و خانواده در آن قرار گرفته اند تا مسائلی مانند جواز کار و خروج را برشمرد. کشور، نفقه، سرپرستی خانواده، سرپرستی پدر و جد پدری، رزق و روزی را از جمله این موارد دانست و گفت: بعد از انقلاب در سال 1395 دولت به این نتیجه رسید که حمایت از زن و خانواده ضروری است و در در سال 2013 لایحه حمایت از خانواده به تصویب رسید. بعد از انقلاب همه اینها با تحقق الگویی به دور از تحجر و ابتذال مطابقت داشت. دست اندرکاران هر تغییری که در قوانین ایجاد کردند به این سمت رفته اند.
مولاوردی به دوره های مختلف سیاسی در ایران اشاره کرد و تصریح کرد: در این دوران بر موضوع رشد جمعیتی و جوانی جمعیت تاکید بیشتری می شود و در این زمینه به خانواده و زنان توجه می شود.
وی با بیان اینکه تفاوت جامعه امروز با جامعه مشروطه و دوران پهلوی در این است که در آن زمان شرایطی که زنان در آن قرار داشتند با شرایط مقرر در قانون تفاوت چندانی نداشت، گفت: اما اکنون فاصله بین وضعیت فعلی و وضعیت مطلوب و انتظارات. روز به روز عمیق تر می شود و انتظارات را تغذیه می کند و فاصله و فاصله را نشان می دهد.
به همین دلیل باید تلاش کرد تا قوانین را با واقعیت ها و تحولات اجتماعی تطبیق داده و تطبیق دهد. این موضوع به خواسته اصلی جامعه امروزی تبدیل شده است. این امر تنها محدود به قوانین زنان و خانواده نمی شود، بلکه قوانین دیگری مانند قوانین جزایی، مجازات ها و مجازات های اسلامی و سایر قوانین مرتبط را نیز شامل می شود.
این پژوهشگر و فعال حقوق زنان تصریح کرد: تمرکز قوانین ما این است که به برابری در برابر قانون اهمیت بیشتری دهیم تا برابری در برابر قانون. در قانون در مورد زنان کمتر شاهد برابری هستیم، مثال های زیادی می توان ارائه داد. اگرچه هنوز هم به نفع مردان است، اما زن و مرد در برابر قانون مساوی تلقی می شوند، اما در برابر قانون برابر نیستند.
وی به موضوع عدالت جنسیتی در جامعه ایران پرداخت و با بیان اینکه در ایران به دلیل نزدیک بودن واژه جنسیت و جنسیت، به اشتباه به کار می رود و معادل و مترادف تلقی می شود، گفت: در جامعه ما تلقی از برابری جنسیتی جنسیت است. برابری مسئله ای گیج کننده است که در ورطه سوء تفاهم و سوء تفاهم گرفتار شده است.
بدگمانی که نسبت به مجامع و اسناد بین المللی وجود دارد، به طور فزاینده ای به این سوءتفاهم ها دامن می زند. در سخنرانی ها و مصاحبه ها برابری جنسیتی را شباهت زن و مرد و مردانگی و زنانه شدن تصور می کنند و ابراز نگرانی می کنند و آن را معادل فمینیسم رادیکال می دانند و بحث را می بندند.
دستیار ویژه رئیس جمهور سابق در امور حقوق شهروندی با بیان اینکه مفهوم مخالفت با برابری جنسیتی اعتقاد به نابرابری و تبعیض در سطح جهانی است، گفت: نقطه مقابل برابری جنسیتی شکاف جنسیتی امروز و وضعیت کشور ماست. از این نظر اصلا خوب نیست
با اشاره به اینکه در برنامه ششم توسعه تلاش شد واژه تناسب جنسیتی که تعبیر برداری است مطرح شود اما موفق نشدند، افزود: بعدها در دولت سیزدهم واژه عدالت فراگیر مطرح شد که برای آن تعبیر شد. هیچ فهرست یا سندی وجود ندارد. تهیه شده بود. تمام تلاشی که برای برنامه ششم و رویکرد عدالت جنسیتی که به تصویب شورای نگهبان رسید، با روی کار آمدن دولت سیزدهم و لغو ابلاغ شاخص های عدالت جنسیتی، سامانه رهگیری و نظارت و گزارش های استانی و نهادی، انجام شد. همه چیز هدر رفت و از دستور کار حذف شد.
این فعال حقوق زنان افزود: در نتیجه با رویکرد غالبی که هدف آرمان گرایی و تعمیم در همه این دوران است و بیشتر جذب این نوع مدیریت می شود، عدم واقع گرایی و واقع بینی، انکار و پوشاندن آسیب است. شاهد بودیم قربانی اجتماعی و بی گناه تلاش های انجام شده در زمان های مختلف هرگز با هم ترکیب نشده اند.
پس از هر انتخابات، فعالیت دولت های بی طرف و دوگانه قبلی خدمت و خیانت آشکار می شود و اتهاماتی که وجود دارد برچسب زدن و سیاه نمایی است. همه اینها دست به دست هم داده و پرداختن به مسائل زنان از دستور کار خارج شده است.
مولاوردی با بیان اینکه حدود یازده سال است که لایحه ایمنی زنان از اولویت خارج شده و آخرین اولویت قانونگذار ما نیست، خاطرنشان کرد: در سال گذشته حدود 100 زن و دختر به بهانه های ناموسی و غیره کشته شدند. جان خود را از دست داده اند.
این نشان می دهد که ما حساسیت قانونگذار نسبت به پدیده خشونت که در قالب قتل خود را نشان می دهد نداریم و نمونه آن بلاتکلیفی لایحه ایمنی زنان و البته لایحه بهداشت روانی بوده است. در تالارهای دولت و مجلس بیش از 15 سال است که در حال ترانزیت است و هنوز راه به جایی نبرده است.
وی به استیصال و مشکلات زنان در احقاق حقوق خود از جمله شغل و مسافرت اشاره کرد و ادامه داد: تلقی زنان و دختران از بی عدالتی به موضوعی اساسی در کشور ما تبدیل شده است.
زمانی در مسابقات خارجی که در ایران برگزار می شد، زنان خارجی با لباس های نامتعارف وارد ورزشگاه می شدند و زنان ایرانی پشت درهای بسته مورد ضرب و شتم، دستگیری و توهین قرار می گرفتند. این مشکل در دوگانه حجاب در راهپیمایی ها و انتخابات وجود دارد و این احساسات را تغذیه می کند که نتیجه آن اختلالات و انواع ناهنجاری های روانی است.
منبع: خبر فوری