به گزارش مانیبان، علی فتاحی معاون پژوهشکده شورای نگهبان درباره شرایط سنی مقرر در قانون برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری توضیح داد و تاکید کرد: وقتی شرایط مشخص شد، اصل بر این است که این شرایط باید اعمال و اجتناب شود. این شرایط بی معنی است; داشتن چیزی که بتوان از آن عدول کرد، فایده ای ندارد و وقتی قاعده حقوقی برقرار شد، اصل بر این است که آن قاعده و قانون ملاک محسوب می شود و نمی توان از ملاک و هنجار و قانون تخطی کرد. .
وی گفت: وقتی گفته می شود حداقل سن کاندیداهای ریاست جمهوری 40 سال است، طبیعتاً فردی که 39 سال و 11 ماه است و یک ماه از 40 سالگی می گذرد، نمی تواند نامزد نامزدی نامزد شود، زیرا در مصوبه 40 سال تعیین شده است. سال ها. . بنابراین، این اصل و قاعده است و اگر فردی فاقد این شرایط باشد، نمی تواند در انتخابات ثبت نام کند و وزارت کشور موظف است طبق قاعده عمل کند.
معاون پژوهشکده شورای نگهبان در خصوص آنچه که پیش از این در انتخابات ریاست جمهوری 1400 در خصوص امکان کاندیداتوری افراد زیر 40 سال مطرح شده بود، اظهار داشت: شورای نگهبان یک بار در سال 1385 و در اجرای کلیات سیاست انتخاباتی اعلام شده از سوی معظم له رهبری که موظف به «تعیین و اعلام ضوابط و شرایط لازم برای شناخت ویژگی های سیاسی، دینی و مدیریتی نامزدهای ریاست جمهوری بود» مصوبه شورای نگهبان داشت. شورای نگهبان این مصوبه را برای انتخابات سال 1400 به روز کرد و در تاریخ 08/02/1400 مصوبه اصلاحی خود را در این خصوص تصویب کرد، طبق یکی از بندهای آن، تمامی افرادی که قصد شرکت در انتخابات ریاست جمهوری را دارند باید حداقل 40 سال سن داشته باشند. زمان ثبت نام
فتاحی با تاکید بر اینکه اصل بر این است که شرایط موجود باید اعمال شود و در شرایط غیرعادی امکان عدول از آنها وجود ندارد، ادامه داد: اگر فردی واجد شرایط تشخیص داده شود و فقط بخشی از این شرایط باشد، مثلاً شرط نبوده است. سن با توجه به مصوبه مذکور، ممکن است شورای نگهبان به وضعیت این فرد رسیدگی کند. به گونه ای که این فرد نتواند ثبت نام کند، به وزارت کشور و شورای نگهبان شکایت می کند و شورای نگهبان بر اساس مصوبه مذکور صلاحیت آن فرد را بررسی می کند، اما این یک اصل نیست و می تواند خیلی اتفاق بیفتد. به ندرت و یک فرض بعید است و همه کسانی که می خواهند در انتخابات شرکت کنند باید شرایط اولیه را داشته باشند.
وی گفت: فرضی که در مصوبه 1400 شورای نگهبان آمده است، یک مورد استثنایی محسوب می شود که فقط یک بار می تواند اتفاق بیفتد و اصل بر این است که تمام شرایط مندرج در دستورالعمل فرآیندی باید رعایت شود. ثبت نام باید رعایت شود و وزارت کشور در مراحل ثبت نام طبق ضوابط قانونی عمل کند. آنچه پیش از این برخی از اعضای شورای نگهبان در مورد شرایط سنی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری مطرح کردند در یکی از تبصره های مصوبه اصلاحی شورای نگهبان مبنی بر «تعریف و اعلام ضوابط و شرایط لازم برای سیاسی بودن خود» آمده است. شخص متدین، مدیر و مدیر کاندیداهای ریاست جمهوری» می توان چنین برداشتی از شرط سنی داشت، اما این به معنای عدول از اصل شرایط مقرر در مصوبه شورای نگهبان نیست.
معاون پژوهشکده شورای نگهبان با اشاره به تبصره (2) اصلاحیه مصوبه شورای نگهبان مبنی بر «تعریف و اعلام ضوابط و شرایط لازم برای تشخیص حیثیت سیاسی، مذهبی و اداری نامزدهای ریاست جمهوری»، خاطرنشان کرد: این تبصره حاکی از آن است که داوطلبان در صورت اعتراض به عدم ثبت نام می توانند مراتب را کتباً به وزارت کشور و شورای نگهبان اعلام کنند و شورای نگهبان به اعتراض رسیدگی و نتیجه را به وزارت کشور اعلام خواهد کرد. کشور و به داوطلب در زمان مناسب و در مدت زمان ثبت نام.
منبع: ایسنا